Мирише ли на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ?

Първан Симеонов: В нов парламент – ГЕРБ с по-устойчиво мнозинство
Обновена: 14 ное 2016 15:22 | 14 ное 2016 13:52, Анисия Иванова
178
Мирише ли на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ?
Снимка: БТА

ГЕРБ продължава да е доминираща партия и според резултатите, и според политическата логика. Данните от президентските избори трудно могат да се сравнят сега с тези от едни бъдещи парламентарни избори, където основна роля ще играе партийният вот. Това коментира социологът Първан Симеонов в "България сутрин".

"На първия тур за ГЕРБ излязоха около 1,2 млн - 1,3 млн. души, а на втория тур може би повечко. В първия случай само 50-60 на сто от тях подкрепиха Цецка Цачева, а във втория тур стигна до 80%. Но това пак не е партиен вот", отчете Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Вотът на Румен Радев фокусира не просто БСП. БСП може би даде около 700 или 800 хил. гласоподаватели. На втори тур се определят около 1 млн. души. Но водещ е кандидатът. Поне 2/3 от гласувалите за Каракачанов гласуваха и на втори тур и 2/3 дадоха гласа си за Радев. Близо 60% от гласувалите за Марешки гласуваха и на втори тур - близо половината от тях дадоха гласа си за Радев", добави той.

Още по темата

Гласоподавателите на Трайчо Трайков са гласували наполовина, а между 20 и 25 на сто от тези, които са казали, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са дали гласа си на ген. Радев, отчете още социологът. По думите му на втори тур са излезли и между 6 и 7 на сто, които не са гласували на първи, но и те са избрали кандидата на БСП.

В един нов Парламент няма да е толкова неудобно за ГЕРБ, където се виждат няколко субекта, с които партията ще може да направи по-устойчиво мнозинство, прогнозира Симеонов. Според него обаче и БСП биха имали много по-добър резултат, както и "Обединените патриоти". Прекрасен резултат би имал Веселин Марешки, заяви той като добави, че и новият проект на Радан Кънев също е интересен.

"Винаги е стояла перспективата за голяма коалиция, но в средносрочен план винаги мирише на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, но сега БСП е с ново самочувствие. Въпросът е какво ще правят с избирателната система и ако се тръгне към мажоритарна избирателна система от два тура, това фаворизира големите партии", заяви Симеонов.

Слави Трифонов за момента си играе картите много мъдро, отбеляза социологът. По думите му към момента Трифонов не се полакоми да влезе на тези изборите, въпреки че ако го беше направил можеше и да е президент в момента.

"Второ - сега играе мъдро и струва ми се заради това не хуква да прави партия, защото това ще означава бързо да осребри народното недоволство и ще го обезсмисли", добави Симеонов.

Вече сме в политическа криза, смята той. Според него ситуацията е преиграна, защото това са били просто избори за смяна на президент.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
15
 
! Отговори
БОЙ преди 7 години
На мене ми мирише на бой за Радев ако до 1 година не вкара в Затвора поне един Политик .Обеща на НАРОДА .
39
0
 
12
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
А на мен ми мирише на дърво и за едните и за другите. Крайно време е да запо4нат да мислят първо за държавата, а после за джоба си, защото без държавата са никои. А като неискат да си ходят. ама никой в 4ужбина няма да ги търпи. дори господарите им.
38
0
 
21
 
! Отговори
ф.е.джерджински преди 7 години
Бойко дойде на власт заради харизмата си на отговорен човек. С безотговорната си оставка се срина. С него си заминава и клентелиската му партия, която последва съдбата на себеподобните си партии на прехода. Ново и последно ВНС, мажоритарни избори, електронно гласуване, електронно правителство, това е бъдещето.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 37 - много се набляга тна този "златен пръст". Цачеав получи 12 500 галаса от турция на пърив тур, Радев 350Цачева полуич 29 00 глаас от турция на втори тур Радев 12 000 - при цялатга подкрепа на ДПС.Турският кандидат бе Цачева, Ердоган впрегна да не работи за нея и затова патриотичния елемент подкрепи Радев.Борисов пък изля злобата си срещу ДПС, което е смешно защото получи прегръдка от ДОСТ. По тоиз начин една част от турците се почувстваха предадени. Президентът е НАДПАРТИЕН!
36
1
 
11
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Тази снимка е култова просто, минорно настроение и Цецка на преден план.На Горанов смонатаната физиономия и на Свинетка къртят мивки просто :D
35
0
 
10
 
! Отговори
Мен ако ме преди 7 години
питаш, всички партийни централи смърдят! Като в точката на вливане на пречиствателна станция! Че и по-силно.
34
8
 
4
 
! Отговори
гонзо преди 7 години
Реформи няма да има, защото на генералчето бързо му дръпнаха юздите, той от тази позиция не може и нищо да направи. След някой друг месец народът ще разбере, че пак са го излъгали и ще започне ново недоволство. Тогава ако няма силна власт ще настъпи анархия и разпад на институции. Това, придружено и от наплива на арабските скакалци, ще разруши и самата държава. Ножът явно е опрял до кокала
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Костов беше на власт, отдавна прехода щеше да е завършил.Крадливите комунисти промени не искат!Те искат власт и да крадат,да крадат и да смучат народа до смърт!ГЕРБ и БСП само се правят на леви и десни-това са ортодоксални комунисти, които никога не могат да се променят.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на мен ми мирише, че ГЕРБ поема по пътя на НДСВ.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За момента мирише единствено на ..... памперси, а дали ще замирише на друго и какво точно зависи от това, дали някой ще си направи точните изводи от цялата история, дали ще се разчетат точно резултатите и дали ще бъде предложена на хората нещо различно, най-малкото да се махнат от политическата сцена някои амортизирани вече фигури. Ако ли не - бог да ни пази, всичко отива на съсипия.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30 По-добре е да се въведе лесна процедура за отзоваване на депутат който не изпълнява поетите си ангажименти към хората .
29
0
 
6
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
и каков щеше да постигнеш - щяхме да изберем Цачева. протестният вот има значение само за анализаторите, доколок е легитимер президента.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мирише на на ББ носи отговорност в затвора.Честито на всички хейтъри и костовистки промити мозъци.Избирателите имат право на мнение, колкото и да ги неуважавате.
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верно затова никои не сее замислял ми те и без това са си заедно що не техни кадри се обучават в герб тъи че и вълкът сит и агнето цяло
26
2
 
4
 
! Отговори
34 преди 7 години
а ти коя партия би предложил? неизлюпена от БКП? няма такава!
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябваше да се вдигнем и не да се гласува за Радев като наказание за ББ, а да се отбележи "не подкрепям никого" ! Това показва недоволството на народа, защото който и да беше избран, ако срещу себе си имаш едни 40-60% "не подкрепям никого"..как би се почувствал, дали щеше да се "биеш" в гърдите..българите искат ново начало но не с тези "мутри" !
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаме нужда от екип който да блокира тотално огромните разходи по оперативните програми..Става въпрос за НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ изграждани Ударно с ограбвани десетки милиарди само от БЪлгарския народ...ВНушението че тези милиарди УЖ били ограбвани от други европейски народи и првеждани на Борисов за прахосване с е оказа НЕверно още по времето на Орешарски..За да платят яко корупцинните разходи на негодниците пробутаха на Борисов няколко пъти д а подписва огромни неизгодни заеми
23
2
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
След като "златният пръст" подкрепи най-големия си враг ДПС, нищо не би ме учудило в милата ни родина.
22
1
 
6
 
! Отговори
какво преди 7 години
трябва да последав веднага1. нов бюджет - който да не е на мизерята2. Нова кръгла маса, която да заложи нова конституция3. свикване на Велико народно Събрание4. ВНС да приеме новата конституция и да се саморазпусне.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двете крадливи партии са излюпени в полуга на БКП!Както и ДПС,Атака"патриотите" и другите издънки на ДС.За пореден път българина показа "колко е умен"!