Мирише ли на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ?

Първан Симеонов: В нов парламент – ГЕРБ с по-устойчиво мнозинство
Обновена: 14 ное 2016 15:22 | 14 ное 2016 13:52, Анисия Иванова
178
Мирише ли на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ?
Снимка: БТА

ГЕРБ продължава да е доминираща партия и според резултатите, и според политическата логика. Данните от президентските избори трудно могат да се сравнят сега с тези от едни бъдещи парламентарни избори, където основна роля ще играе партийният вот. Това коментира социологът Първан Симеонов в "България сутрин".

"На първия тур за ГЕРБ излязоха около 1,2 млн - 1,3 млн. души, а на втория тур може би повечко. В първия случай само 50-60 на сто от тях подкрепиха Цецка Цачева, а във втория тур стигна до 80%. Но това пак не е партиен вот", отчете Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Вотът на Румен Радев фокусира не просто БСП. БСП може би даде около 700 или 800 хил. гласоподаватели. На втори тур се определят около 1 млн. души. Но водещ е кандидатът. Поне 2/3 от гласувалите за Каракачанов гласуваха и на втори тур и 2/3 дадоха гласа си за Радев. Близо 60% от гласувалите за Марешки гласуваха и на втори тур - близо половината от тях дадоха гласа си за Радев", добави той.

Още по темата

Гласоподавателите на Трайчо Трайков са гласували наполовина, а между 20 и 25 на сто от тези, които са казали, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са дали гласа си на ген. Радев, отчете още социологът. По думите му на втори тур са излезли и между 6 и 7 на сто, които не са гласували на първи, но и те са избрали кандидата на БСП.

В един нов Парламент няма да е толкова неудобно за ГЕРБ, където се виждат няколко субекта, с които партията ще може да направи по-устойчиво мнозинство, прогнозира Симеонов. Според него обаче и БСП биха имали много по-добър резултат, както и "Обединените патриоти". Прекрасен резултат би имал Веселин Марешки, заяви той като добави, че и новият проект на Радан Кънев също е интересен.

"Винаги е стояла перспективата за голяма коалиция, но в средносрочен план винаги мирише на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, но сега БСП е с ново самочувствие. Въпросът е какво ще правят с избирателната система и ако се тръгне към мажоритарна избирателна система от два тура, това фаворизира големите партии", заяви Симеонов.

Слави Трифонов за момента си играе картите много мъдро, отбеляза социологът. По думите му към момента Трифонов не се полакоми да влезе на тези изборите, въпреки че ако го беше направил можеше и да е президент в момента.

"Второ - сега играе мъдро и струва ми се заради това не хуква да прави партия, защото това ще означава бързо да осребри народното недоволство и ще го обезсмисли", добави Симеонов.

Вече сме в политическа криза, смята той. Според него ситуацията е преиграна, защото това са били просто избори за смяна на президент.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и на дреуго място го казах - Батама на покааз, че е ужасно зависим.първо не се раздели с Цветанов като тръгнаха делата срещу него и покааз зависимост от Цветанов.после отказа да напраив съдебан реформа и покааз зависимост от ДПС и Пеевски-повече какво да си говорим
19
0
 
17
 
! Отговори
КАКВО преди 7 години
Каква Коалиция ???Народа иска Велико Народно Събрание и СЪД за Политиците .Как може Депутатите и Политиците да имат Хотели и Децата им да учат в Престижни Университети в Чужбина ?КАК С КАКВИ ПАРИ ?Ако направят пак Коалиция и си мислят че ще КРАДАТ още Труда ни , ще бъдат бити публично .
18
0
 
6
 
! Отговори
, преди 7 години
А дали се помни, че ББ влезе в политиката с дядо си на устата?Колко били лоши комунисти, социалисти и цялата власт!За дядо си искаше да постигне промени и да ги завещае на свойте внуци.... само за внуците СИ мисли обаче НАШИЯТ ВОЖД офшор!А народа цяла година се опитваше да ги изгони едни други управляващи - тез сами сдават.... мирише ли или шубето дойде или си е по план?Но с 2 думички, как я го видим: Младите социалисти предават власта на старите комунисти.Ай честито на народа!
17
5
 
2
 
! Отговори
Крас преди 7 години
Обърнал се Илия ....пак с тия.Бай Илия обича да е зле. Айде от начало братя българе.Ще се похапваме тава което сме си надробили.Поредни надежди към политик който ни знаем ни сме чували, а спуснали като надежда.Скоро очаквайте .......за колко дни ще ни оправят.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В интерес на истината към политическа криза ни тласна Баце с отказа си да бори корупцията и да прави истински реформи. Заиграването с Цацаров и Пеевски и още много други.
15
0
 
3
 
! Отговори
Р.Овч. преди 7 години
До Анонименто това се знаеше още от края на лятото и се потвърди с поставянето на Йотова, а случайности в обръчите на политиката има само за телезрителите.
14
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Мирише на голямо омазване от страна на Боци... Не му трябваше да подава оставка като премиер."Да, но обеща и го изпълни. Трябва да му се отчете, че това е от малкото обещани и изпълнени неща. Разбира се опонентите му досега не са изпълнили нито едно обещание.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези на снимката защо гледат като н*срани? Каква неприятност им се е случила:-)
12
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не случайно снощи след вота първи по телевизията говори Румен Овчаров. Един уважаван по света експерт и достоен българин, който ще е следващия министър председател на България.
11
2
 
3
 
! Отговори
вървим напред преди 7 години
До Дайте да вървим напрКостов, Царя, Борисов, търси се нов Народен враг за джаза, но засега няма много кандидати, може би Марешарски ще се навие да играя временно ролята, докато порасне следващия фашистки империалист.
10
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов подаде оставка и това е поредното доказателство, че колкото и да е зле, у този човек има повече достоинство от всеки един б***ук излъчен от БСП.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТИЯ ОТ СНИМКАТА ЩО ГЛЕДАТ КАТО ОТРОВЕНИ???
8
5
 
4
 
! Отговори
банани с пижами преди 7 години
В1(ГЕРб)+ В2(БСП)= БКП
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, кой е като нас: С два генерала към "светлото бъдеще" !
6
4
 
5
 
! Отговори
четвъртата власт преди 7 години
аре стига сте си измисляли бостани да баламосвате по опорни точки зомбитата и шараните. накрая се вижда кои са коалициите и за кой кокал се боричкат.
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези социолози още говорят по инерция. Не разбраха ли че герб умря. След месец ще му струваме 40 дена!
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП + всички други минус герб.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мирише ми на манджа с грозде.
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мирише на голямо омазване от страна на Боци... Не му трябваше да подава оставка като премиер.
1
6
 
9
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Ами да стане бе. Какво лошо. Само да е в ИМЕТО НА ДОБРОТО.