Велико Народно събрание – на един проект разстояние

2/3 от депутатите трябва да подкрепят решение за избори за велик парламент
Обновена: 15 ное 2016 07:05 | 15 ное 2016 07:00,
117
Велико Народно събрание – на един проект разстояние
Снимка: архив Reuters

Великото Народно събрание е на един законопроект разстояние. България е на крачка от възможността да се свика Велик парламент, който да извърши дълбоки и необходими реформи във всички сфери на държавното управление.

ГЕРБ вече обяви готовност да внесе законодателни промени в тази посока. Заявки за радикални промени в основния закон дават и АБВ, и ДСБ.

Проектът може да бъде и от едно изречение, заявиха конституционалисти. След това трябва да се приеме решение за провеждане на избори за ВНС, което изисква одобрението на 2/3 от депутатите, пише вестник "Сега".

Тон за свикване на Велико Народно събрание даде премиерът още в първите часове след изборната загуба в неделя. Той дори обясни, че това е задължително и че политическата класа в този си вид е неприемлива за хората.

Борисов обяви в каква посока конкретно възнамерява да работи партията му - намаляване броя на народните представители от 240 на 120 и смяна на избирателната система.

За ВНС настояха вчера и от АБВ с аргумента, че трябва да се прекъсне практиката сериозните проблеми на страната да се решават на парче.

Още по темата

"Ако ние не направим радикалните промени сега, няма да отговорим на обществените очаквания. Става дума за съдебната реформа, става дума за институционалните правомощия. И ако сега не го направим, след следващите избори пак ще си говорим за Велико Народно събрание", обяви зам.-шефът на партията Румен Петков.
 От АБВ отдавна искат да бъдат засилени правомощията на държавния глава в посока президентска република.

Велик парламент искат и от ДСБ на Радан Кънев. Ръководството на тъмносините прие резолюция миналия петък, в която декларира, че България се нуждае от изцяло нова конституция заради "необходимостта от коренна промяна на политическата система".

От БСП дадоха да се разбере, че имат готовност да обсъждат темата, стига да бъде представен проект за промяна на конституцията. "Да оставим темата отворена. Да водим разговори, да видим как това може да се случи, но към този момент това Народно събрание не събра 2/3 за решаването на такива въпроси", заяви соцлидерът Корнелия Нинова.

От ДПС коментираха, че подобна инициатива им се вижда трудно осъществима за краткото време, което остава на сегашния парламент. Хората на Ахмед Доган обаче също са готови да обмислят свикването на ВНС. 

Патриотичният фронт смята, че има по-важни проблеми пред страната от промяна в конституцията и ВНС. Не е ясно на каква позиция е остатъчният Реформаторски блок.

Ако са сериозни в намеренията си, на политиците ще им се наложи да побързат, тъй като по конституция проект за нов основен закон или за изменение на действащия се разглежда от парламента не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.

Причината е, че след два месеца - на 22 януари, встъпва в длъжност новият президент Румен Радев, който вече ще има правото да разпусне сегашното НС и да насрочи избори за ново.

Освен готов проект парламентът трябва да приеме и решение за провеждане на избори за ВНС. За това е необходимо мнозинство от 2/3. Ако решението бъде одобрено, президентът трябва да насрочи вота за велик парламент в рамките на 3 месеца.

Веднъж избрано, ВНС може да действа и като Обикновено Народно събрание (ОНС). В конституцията е записано, че това става само при неотложни случаи, но практиката на 7-ото ВНС, което работи от 10 юли 1990 г. до 2 октомври 1991 г., показа, че не е задължително стриктното придържане към тази разпоредба. Правомощията му се прекратяват, "след като се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано".

"Няма никаква пречка сегашното ОНС да приеме решение за избор на ВНС. Трябва обаче да се посочи по какъв въпрос", обобщи ситуацията конституционният съдия Румен Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пряка демокрация!
84
0
 
5
 
! Отговори
Да за ВНС преди 7 години
......и много сериозни осъвременени поправки в основния закон Конституцията :1. правата на Човека2.Твърда мандатност не повече от два мандата за депутатите ,защото в НС има хора със стаж за пенсия и с никакъв принос за държавата и народа ......ние сме по конституция спарламентарно управление ....това са реално отговорните за бедите ни
83
5
 
8
 
! Отговори
коко преди 7 години
посочете по волеви и уважаван политик в европа от борисов и аз ще гласувам за него ПОСОЧЕТЕ ИМЕ. НЯМА ТАКЪВ.
82
5
 
8
 
! Отговори
MAD преди 7 години
ВЯРВАЙТЕ В ГЕНЕРАЛА Той никога не е бил КОМУНИСТ КАКТО *** БОКО БАЦЕ ИЛИ ТАМ КАКТО ГО НАРИЧАТЕ И ДРУГИТЕ ЦВЕТАНОВЦИ, ЦИЦКИ Т.Н.Генерала е независим не зависимо кой стои зад гърба му и е за БЪЛГАРИЯ И НРОДА И против мръсотията от евро съюза която се продава по магазините ни БУЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СМЕТИЩЕТО НА ЕВРОПА
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
@104-105, не е важно количеството, а качеството! И че ще има сладури като бат'Сали, Кузов-педофила, Петното, даскалицата на Бареков и пр. - това е едно на ръка. Лошо ще е ако са мнозинство! А мнозинство означава 61 бр! И те ще ми правят закони, скачайки в различни "динамични мнозинства". Не мога да разбера ЗАЩО все ограничения към електората измислят, а не предлагат ограничения към кандидатите? Трябва ли да не ходят на работа и да получават заплати, трябва ли НС да бъде постоянен орган и т.н.
80
1
 
4
 
! Отговори
допълнение от 104 преди 7 години
или погледни---ruslantrad/2013/02/28/saotnoshenie-deputati-naselenie-v-g20-i-balgariya/.............с уважение от неграмотните......
79
2
 
10
 
! Отговори
до 102 преди 7 години
Че Слави е неграмотен, съгласен съм...но за броя на депутатите...не всеки , който мисли противното на теб, е като Слави......Моля те, да провериш колко депутати има Китай и Бразилия! С уважение от неграмотните....
78
3
 
7
 
! Отговори
китаец преди 7 години
Досега протести срещу Конституцията не съм видял, само празни приказки. Виж срещу политици протести много, значи трябва да сменим политиците а не Конституцията. Тези политици в момента ще направят такава Конституция, че ........
77
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само неграмотния Слави може да иска 120 депутати! Дори Княжество Б-я е имало 195 станали 286 след Съединението! И КАК ще определи колко мажоритарни района ще има в чужбина с онче бонче? А чел ли е как село с 30 жители изведнъж става с 9000. И двамата с премиера първо действат, а после се чудят как да замажат гафа! Докато Вишеградската 4-ка създават икономически закони ние си играем на ВНС. Дано сколасаме за 50г
76
7
 
8
 
! Отговори
ас преди 7 години
Време е за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
75
6
 
8
 
! Отговори
до 94 преди 7 години
Точно обратното означава. ГЕРБ няма да има и 10 депутати. Както се видя от президентските избори - краставо магаре (шапкар най-обикновен) да сложиш срещу ГЕРБ, пак ще спечелиш :)
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛОКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ! ОхаааПирамиди Фараони! Охааафалити на баМки! ОхаааКупони за храна. ОхаааГалопираща инфлация. ОхааХипер инфлация. УхаааМагурата. Валутните куpсове. ЕхаааЗаплати $7. ЕхаааБарикади по кръстовищата. ИхаааЕврофондове замразени. ОхаааПомощи в екюта. ИхаааРейтинг junk! УхааЗападни инвеститори йок! ЕхааВиденова зима, Мултак на годината, Орешаро, Р. Овч. ОхахааЗелени човечета по черноморието. УхаааЩе си изпека пуканки и ще ви гледам по новините от Cиднeй Aв$трaлия
73
5
 
15
 
! Отговори
а преди 7 години
Само с пряка демокрация,можем да се спасим от некадърното 27 годишно упражнение на крадливите тарикати в парламента .Постоянни референдуми за всичко.Не ни ли писна да бъдем опитни мишки ?Партийните мишоци и зависимите от тях мишки е добре да знаете ,че сте малцинство,и че ние ограбваното ,избиваното по селата,прогонваното и работещото за хляб и сол сме повече и лошо ви се пише.
72
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До сега всички се оправдаваха, че това или онова в конституцията не може да се промени, защото няма консенсус за Велико народно събрание.А сега?Сега всички вече искат.Но дали само на думи? Предстой да разберем.
71
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"намаляване броя на народните представители от 240 на 120 и смяна на избирателната система."Това автоматично означава, че оттук нататък ставаме еднопартийна държава. ГЕРБ ще има 100 депутати, останалите партии ще се борят за 20 места. Това беше цялата идея на оставката му. Ердоган 2.0
70
12
 
4
 
! Отговори
Али Тиквочев преди 7 години
Браво пак Местан , Доган и разни гьонсорати като тиквата от село Банкя ще правят основният закон в България ! Ако това се случи ще имаме пропаганда на майчин език ТОЛЕРАНТНО и цялата конституция освен че ще е същата боза ще е и в духът на КУНЕВА И СОРОС . Ако желаете да сме като имигранти в собствената си страна гласувайте за завършените И**** . Аз лично ще гласувам за РАДИКАЛНА ПРОМЯНА БЪЛГАРСКА ПРОЛЕТ НА ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
69
2
 
9
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Задължително мандат от 2 год. за депутат.
68
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце като го изберат за трети път , спешно трябва да приеме закон и да задължи електронните медии да показват под на всеки коментара, къде живее , къде работи и как изглежда. Така тия комуиндно-русоидни плевели , които не спират да пишат тук всеки ще може сутрин за физзарядка да разгрява с няколко токата в сурата им. И това е напълно демократично. В крайна сметка и Робърт Де Ниро публично каза, че иска да вкара един на Тръмп.
67
3
 
13
 
! Отговори
сатана преди 7 години
свикване на велико народно събрание е решение срещу преостарялото политическо статукво
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Личи си кои са партиите на статуквото и олигархията, кои искат да е запази положението - БСП , ДПС и патриотите , щом увъртат за Велико народно събрание.Толкова ли няма в тая държава критична маса хора, които да се обединят в името добруването на нацията ни най-накрая?