Мажоритарни избори? Повече от зле, отсече Близнашки

Съветва обаче да ги въведем, за да се изпие горчивата чаша
16 ное 2016 12:22,
62
Мажоритарни избори? Повече от  зле, отсече Близнашки
Снимка: архив "Булфото"

Мажоритарна система на два тура е повече от зле, но тя трябва да бъде въведена още за предсрочните избори, за да се видят последствията, призова бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Нека да изпием горчивата чаша докрай и незабавно да се направят промени в Изборния кодекс и да отидем на избори с мажоритарна система на два тура, за да се видят последствията", каза той пред Нова тв.

Още по темата

Според него идеята за мажоритарна система е повече от зле, но нека се види ефектът й.

Преди няколко години именно Близнашки беше начело на Инициативен комитет, който предлагаше провеждането на референдум за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите. Идеята беше хората да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

"Това, което аз предлагах, беше смесена система 50 на 50 - партиите да запазят своите физиономии, но да ги принудим да изкарат напред авторитетни личности, които да бъдат мажоритарни кандидати", обясни той днес. 

Според него ако сега се премине към мажоритарни избори на два тура, партиите ще бъдат пометени.

"България не е почервеняла, това е голямата заблуда на "Позитано" 20. И едните, и другите ще бъдат задраскани при едни мажоритарни избори. Единственият сигурен опит е горчивият опит. Нека да реформираме Изборния кодекс и да дадем възможност хората да разберат за какво става въпрос", каза още проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този, само като му видя физиономията и ми се доповръща.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох такива червени псевдо професори от времето на БКП като почнат да ми се изявяват
25
4
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Не подкрепих мажоритарните избори в референдума, защото предчувствувам отрицателните последици. Но категорично не съм съгласен Близашки да ми дава акъл. Пази боже от разпопен поп.
24
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 7 години
Изхода от ситуацията е смяна на избирателната система - никакъв смисъл няма от избори без това. Съотношението на партиите ще се запази. Пък дори и БСП да е пред Герб /не ми се вярва/ всичко ще си остане по старому. Ако това ви устройва - лялайте против мажоритарната система. За нея барем ви питаха - щото за пропорционалната никой не ви пита.
23
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Сегашната система е най-удобна за олигархията. С паричките си хваща лидера на партията и има целия парламент щото тия надолу са само послушковци. Така се родиха Пеевски, Черепа, Гр. Ганчев, Трейс, ГБС, Вал. Златев, Цв. Василев.При мажоритарна система това е невъзможно.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еееех НАРОДЕ???? За, кой ли път, ще настъпиш мотиката !?!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора като Ценко Чоков стават кметове, не зашото има мажоритарни избори за кмет, а защото полицията ни е слаба, затова аз мислех че най-важния въпрос беше за избора на полицейските шефове, но политиците ни винаги ги е било страх от силна и независими от тях органи на реда
20
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не лъжете хората Ценко Чоков е кмет на село със под 1000 човека гласоподаветели. Ценко Чоков не може да купи или изпотрепе гласоподавателите в избирателн район със 25 хил. избиратели /колкото са приблизително за едномандатните райони/.
19
6
 
12
 
! Отговори
Люта чушка едно преди 7 години
много ми е интересно дали 3.5 млн. души, които са гласували са знаели какво представлява мажоритарната система, какви са плюсовете и минусите й или просто са се понесли по гребена на чалгаджийската вълна и понеже са друсали гюлбеци със Слави на орлов мост значи трябва да го подкрепят макар и неразбирайки в какво ...
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помитаме партиите ,и какво, идва някой, като ББ,Слави, или Марешки да ни управлява еднолично, каква ви е гаранцията, че ,ще бъде свестен ??? Народът ??? Не се ли уверихте, че хората често биват подведени !? Лошо няма да бъдат пометени,, партии" тип ГЕРБ- връх и под него всичко е кухо, само клиентелисти и обслужващ персонал. Няма смисъл да се отказваме от правото си да бъдем представлявани, защото многопартийната ц-*** е точно това, другото е еволюция и много време, докато станем нормална държава.
17
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
До ППетров - кметските избори се манипулират от правителството по начина - нашите са много кадърни и им даваме пари на чуждите не щото много крадът. Така Герб спечели миналогодишните кметски избори. Изборите за парламент не могат да се манипулират така. И въпреки това КМЕТОВЕТЕ са в пъти по качествени от депутатите.Владо Кузов, Баракова и Лъчо Мозъка са невъзможни кметове.
16
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До АнонименДа, така е. Само, че сещаш ли се, ако се запази броя на депутатите и разделим България на 240 мажоритарни избирателни района. Тогава масово в парламента ще влязат Ценко Чоковци, Бат Салита и др. Които и сега могат да се промъкнат, чрез партийния вод, но сравнително рядко. Галеви при едни мажоритарни избори са 100% в парламента. И тия хора ще приемат данъчни закони и ще работят по комисии по бюджет и пр. Пълна идиотщина!
15
1
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Ами вижте си кметовете ! Те се избират мажоритарно !До един са корумпирани, до един са обвързани или част от мутро-олигархията !От всичките най-много да има един двама селски кметове съдени и неосъдени !Не е проблемът в изборната система, а в овчеглавия електорат !
14
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 7 години
Социолозите и политолозите само повтарят - "много лошо много лошо" Според едни ще останат само 2-3 партии според други и те нямало да останат.ИСТИНАТА Е че партиите ще се прочистят от удобните на вождовете некадърни но послушни службогонци и че даже и лидерите им може да не са депутати. Те от тук иде и болката. 90% от народните представители ще са нови хора.
13
4
 
9
 
! Отговори
хохо преди 7 години
щом този казва,че е зле ,значи ще повече от добре ,в това съм сигурен !!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
наистина трябва да бъде изживяна мажоритарната система, за да бъде отречена.Като има мажоритарна система пак ще има партии., просто ще избираме мажоритарно само по един кандидат, а не по 26 на всяка партия. И като влезе един човек от един регион представителиет на другите партии няма да влизат.. Но иначе пак ще си има партии. Дори ще се укропни партийната система.
11
0
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
Къде беше професора преди Референдума. партии и платените от тях социолози и телевизии и професори се правиха че Референдум няма. Сега да изпълняват волята на хората че от парламента им няма камък а остане.
10
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Идеята му била "част от депутатите да се избират мажоритарно" ми то и трима са "част". Минимум 50% трябва да са мажоритарни. В Унгария 106 са мажоритарни на 99 пропорционални. Е понеже партииците се направиха на глухи - сега прочистването - помитането ще е пълно.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дами и Господа не ви ли липсва моряка и половина? ????
8
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Партиите имат идеология имат членове които я поддържат и си плащат членски внос.Нищо подобно няма в българските партии - имат вожд и пълчища службогонци след него. Партиите в този им вид трябва да бъдат пометени и принудени да се прочистят. Да не дойде горския и да ги ЗАБРАНИ.