Мажоритарни избори? Повече от зле, отсече Близнашки

Съветва обаче да ги въведем, за да се изпие горчивата чаша
16 ное 2016 12:22,
62
Мажоритарни избори? Повече от  зле, отсече Близнашки
Снимка: архив "Булфото"

Мажоритарна система на два тура е повече от зле, но тя трябва да бъде въведена още за предсрочните избори, за да се видят последствията, призова бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Нека да изпием горчивата чаша докрай и незабавно да се направят промени в Изборния кодекс и да отидем на избори с мажоритарна система на два тура, за да се видят последствията", каза той пред Нова тв.

Още по темата

Според него идеята за мажоритарна система е повече от зле, но нека се види ефектът й.

Преди няколко години именно Близнашки беше начело на Инициативен комитет, който предлагаше провеждането на референдум за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите. Идеята беше хората да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

"Това, което аз предлагах, беше смесена система 50 на 50 - партиите да запазят своите физиономии, но да ги принудим да изкарат напред авторитетни личности, които да бъдат мажоритарни кандидати", обясни той днес. 

Според него ако сега се премине към мажоритарни избори на два тура, партиите ще бъдат пометени.

"България не е почервеняла, това е голямата заблуда на "Позитано" 20. И едните, и другите ще бъдат задраскани при едни мажоритарни избори. Единственият сигурен опит е горчивият опит. Нека да реформираме Изборния кодекс и да дадем възможност хората да разберат за какво става въпрос", каза още проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
17
 
! Отговори
Край преди 7 години
"Много лошо - партиите ще бъдат пометени" Мамини златни това бил проблема че от партиите ще се измете тинята на "прехода". Лъчо Мозъка, Цецка, Цв. Цв. Корнелия Нинова Янаки стоилов и още кой ли не нямало сутрин да ми дават акъл от телевизора. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура ДА НЕ ЯДЕТЕ ЖЪЛТИ ПАВЕТА в дебелите глави.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е или антиинтелигентен.или живее в паралелна врелена. Проблема е.че ако излезе можещ да промени нещата човек. няма да доживее промените
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, заради този г-н никой и сегашното подобие на пезидент отпадна въпроса за намаляването на депутатите на половина, което в комбинация с мажоритарен вот ще е доста по-смислено. Всъшност 100 депутати са ни повече от достатъчни!
4
2
 
2
 
! Отговори
парламент 2050 преди 7 години
задължително да ги приемат и това за 120 депутата. ще бъде просто прелест следващия сбирщайн, нямам търпение да видя мажоритарните избраници на втория тур, подкрепени "всички срещу един" от риволюсионерите на статуквото от първия тур.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туй му е болката на този. Нямало да има партии. Така че субсидията за тях от 0 лева ще им е направо излишна! То и за това сме на това дередже, защото който и за хамал не става, се урежда политик.
2
0
 
20
 
! Отговори
кой преди 7 години
Кой е този бее,кой те избрал тебе поредния неизвестен в парламента дето дава акъл ,къфффф си ти бреее?
1
3
 
28
 
! Отговори
Димо преди 7 години
Какво лошо има да се пометат партийте, ако това е лошото на мажоритарните избори?