Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%

Намалява броят на колебаещите се, сочат резултати на "Алфа Рисърч"
23 мар 2017 18:30,
214
Три дни преди изборите: ГЕРБ дръпна пред БСП с 2%
Графика: "Алфа Рисърч"

Три дни преди вота ГЕРБ поведе пред БСП с 2,6%. Това сочат резултатите от проучване на "Алфа Рисърч".

То е проведено между 20 – 22 март 2017 г. сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Изледването е финансирано със средства на социологическата агенция.

Данните показват, че на финалната права за ГЕРБ са готови да гласуват 31,7% от твърдо решилите да гласуват избиратели. За БСП пък декларират, че ще пуснат бюлетина 29,1 на сто.

Още по темата

Още по-близки според изследването на "Алфа Рисърч" са резултатите на третия четвъртия - "Обединени патриоти" и ДПС. Коалицията на Каракачанов получава гласовете на 8,9%, а движението на Карадайъ – на 8,4% от решилите да глуват избиратели.

Петият сигурен участник в следващия парламент ще е партията на Веселин Марешки "Воля". Според резултатите формацията ще получи гласовете на 6,8 на сто от избирателите.

"Точно на 4%-та бариера финишира коалицията Реформаторски блок-Глас народен. За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в парламента", анализират от "Алфа Рисърч".

Под чертата за влизане в Народното събрание със сигурност остават коалициите "АБВ-Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република". Всички те имат около и малко над 2%, показва проучването.

Характерно за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

ДОСТ на Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията "Не подкрепям никого".

От "Алфа Рисърч" са направили и разпределение на местата в следващото Народно събрание. На база на резултата от проучването 5-партийният парламент би изглеждал така: ГЕРБ – 89-91 мандата, БСП – 81-83, Обединените патриоти и ДПС – по 24-25, Воля – 18-19.

При 6-партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП – 77-79, ОП и ДПС – по 22-24, Воля – 17-18, и РБ – 10, изчисляват социолозите.

Според проучването се очертава висока избирателна активност от около 62%. Това означава, че в неделя около 3,6 млн. - 3,7 млн. души ще отидат до избирателните урни.

През последната седмица преди вота рязко нараства броят на хората, които вече са решили за кого да гласуват.

До 12% намаляват избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

"Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии", анализират от социологическата агенция.

**********************************************

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 22 март 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цецка Цачева !....Още на първият тур......
116
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До маке-ариец Те тези с двете гънки който останаха ,тролят за туркомана и приятелят на Ердоган- Червеногербера от Банкя и комунстическото котило ГЕРП-ДС - ДКМС
115
11
 
8
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Накрая *** ще останат с 10% - само някои пенсионери и Путянските *** имат по 2 гънки в мозъка (една за хранене и една за дефекиране) за да гласуват за тях!
114
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Bad Company НЯМА КАК ДА СИ КОМУНИСТ И ДА СИ ДЕМОКРАТ ,НЯМА КАК ДА СИ ,,СИРАК ,,ПРИ ЖИВИ БАЩА И МАЙКА ,НЯМА КАК ДА СИ ДЕМОКРАТ ,А ПАРТИИНИЯТ БИЛЕТ ДА СТЪРЧИ ОТ ЗАДНИЯТ ТИ ДЖОБ ,НЯМА КАК АКО СИ БЪЛГАРИН А ДА СЕ ПРЕГРЪЩАШ И ЦЕЛУВАШ С ЕРДОГАН . НЯМА КАК АК СИ БЪЛГАРИН ДА ПОДАРИШ 3 БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИИНИ ПРОЕКТА НА ТУРЦИЯ, НЯМА КАК ЗА 2 ТОДИНИ ДА ВЗЕМЕШ 27 МИЛИАРДА ЗАЕМИ, ОСВЕН АКО НЕ ГИ ОТКРАДНЕШ ,НЯМА КАК 260 ИЗОЛИРАНИ БЛОКА ДА СТРУВАТ 2 МИЛИАРДА .
113
2
 
5
 
! Отговори
поредния цирк преди 7 години
за сметка на народа, от който няма да има никаква реална промяна! жалко е, но е точно така. няма значение дали едните или другуте са с 2 или 3 % повече; реално и от полза щеше да е ПОНЕ тея хрантутници да са на половина, като така или иначе няма полза от тях. КАКВО стана с тази идея?!! КАКВО стана с референдума, с намаляването на субсидията за партиите?!!
112
15
 
3
 
! Отговори
Kit Chelin преди 7 години
Преди 10 мин. по телевизия "Евроком" водещия се позова на изследване на американска медия, според която Русия се намесила в избороте в България като социологически агенции давали високи резултати за Радев. Доколкото си спомням, тъй като не беше отдавна всички агенции даваха преднина на Цачева. На изборите Радев просто я отвя. Сега да не би американците да плащат и увеличават процентите на герб. На 26 ще се разбере.
111
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха,Боряна Д. при предните избори за парламент беше яростен защитник на ГЕРБ.И то много показно.Сега вдигна на 2% разлика. Естествено получава пари за това.Тя е с ГЕРБ и тази прогноза не ме изненадва.
110
14
 
2
 
! Отговори
Снежана преди 7 години
Не ме интересуват избори и няма да гласувам. По-добре да сменим темата.
109
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ги лъгахте и на президентските избори и какво стана после-изненадааааа!!!
108
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще се включа пак в неделясега оставям *** платените геррберасти на Цвъки да спамят
107
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давай Бойко!Гласуваме за теб!ПОБЕДА!Ура-а!Само ГЕРБ!Ура-а!До събота още +8% подкрепа!Мачкаме ги!
106
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ще загуби изборитезащото е партия само на 2-*** изключително пррроостии и наглии хораВинету и Цвъкки единия селски тарикат, другия апартаментаджия
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бесепарските агенции дават преднина на БСП, гербаджийските на ГЕРБ. И как става тази работа освен с продажност и подмазване. как да им вярваме тогава?
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 90 - Безплатен обяд няма , другарю.
103
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първите 6 партии горе - от ГЕРБ до Реформаторския блок включително, са най-големите виновници за упадъка на България. И електоратът пак ще гласува за тях. Аз силно се съмнява електоратът да е наясно, че най-свестните хора се махнаха от реформаторите и там сега са само Москов пръстовия отпечатък, Кунева и Лукарски.
102
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато мазните мутри на типове като Волен, Каракачанов имат повече гласове от интелигентни и образовани хора като Христо Иванов от "Да, България", не се чудете защо държавата ни е такава, премиерът ни рита мач и чете Винету. Всеки народ си заслужава политиците, не го забравяйте.
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФАКТДокато Славчу Атанасов има такива фенове като теб на ул Гладстон Тотев винаги ще бъде кмет на Пловдив!
100
10
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Кое всъщност е истината??? Няма как да поднасяш цветя на паметника на бай Тошо и да се обявяваш за "демократ". Няма как да заявяваш, че "демокрацията" ти е отнела куп неща и пак да си "демократ". Няма как да прецакал всички в РМД-то, да приватизираш предприятието и да си "почтен" . Няма как да си "почтен" след като от върл СДС-ар си станал върл комунист!! Няма как да си за Русия а да пратиш синчето в САЩ!! Уфффффффф, и на вас ви се доповръща , нали?
99
5
 
16
 
! Отговори
agronoma преди 7 години
До Анонимен 103Не е вярно, че няма смисъл да сменим партията - БСП крадат само около 50% от парите, другите отиват за народа, ГРОБ крадат на 100%, но са им малко затова има добавка - още 200% заеми - задължения за внуците
98
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво да сменяме партията ? Ще дойдат БСП и ДПС ,ще тръгнат едни смени на директорите и персонала . Ще минат 2 години в смени и лутане , ще им спрат пак фондовете , няма да довършат нищо и накрая пак с камъни ще ги гоним.Ква е кирията? Че някой ще се нагласят на нови работни места?