ГЕРБ с крехка преднина пред БСП, Трифонов се настани в тройката

Тренд: Пет сигурни партии за следващото Народно събрание
Обновена: 28 яну 2021 12:47 | 27 яну 2021 10:40, Александър Попов
514
ГЕРБ с крехка преднина пред БСП, Трифонов се настани в тройката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет сигурни партии ще влязат в следващия парламент, а две са с реални шансове, сочи ново проучване на социологическата агенция "Тренд".

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори, структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Дистанцията между първите две партии се запазва, но все пак остава крехка. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е спряла ръста на подкрепа, който бе регистриран от агенцията през миналата година и се установява на нива, които засега я поставят на трето място.

Най-голяма подкрепа има ГЕРБ (27.6%), следват БСП (24.9%), "Има такъв народ" (11.8%), ДПС (10.3%) и Демократична България (6%).

Две формации имат реални шансове за представителство – Изправи се БГ с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Народното събрание и на правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Ковид-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна.
Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Проучването на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари