Първанов: Може да се стигне до избори 2 в 1 през есента

Дали Радев отново ще е президент зависело от конкурентите му
28
Първанов: Може да се стигне до избори 2 в 1 през есента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарните избори на 4 април могат да не доведат до формирането на ефективно правителство и да се стигне до избори 2 в 1 наесен, прогнозира пред „24 часа“ Георги Първанов, президент в периода 2002 – 2012 г. и създател на партия АБВ.

Още по темата

„Не твърдя 100-процентово, че няма да се състави правителство. Но и да има правителство, много трудно е тези партии и лидери да се съберат в името на конструктивни цели и да се разберат за нещо повече от това да се разправят със сегашното управление и да има лов на вещици. Не виждам добрата перспектива за България към този момент“, казва той.

Според него има опасност да се получат 3 центъра вляво, което би обрекло левицата на резултат, който няма да е успешен.

Първанов съветва сегашния президент  Румен Радев да бъде добър посредник в политическия диалог в името на националните цели.

„По принцип и по конституция, в духа и на световната и европейската практика президентът трябва да има такава роля. Той наистина би трябвало да бъде добър социален и политически посредник. И аз съм се опитвал да го правя. Петър Стоянов преди мен също имаше такива опити. С поведението си президентът Радев взриви много от мостовете, които можеше да има, за да изпълнява той такава роля. Твърде много тежки думи се изрекоха между двете страни на “Дондуков”. Не е само вдигнатият юмрук, той олицетворяваше една непримиримост“, коментира Първанов.

Според него не е изненада решението на Радев да се кандидатира за втори мандат.

„Който е следил внимателно посланията и поведението му, трябва да е очаквал подобно развитие. А какви са шансовете му - зависи какви конкуренти ще има. Защото няма да има дебат по същество. Ако погледнем външната политика - наследството, което Радев би оставил, не е сериозен аргумент в негова полза. А ролята му във вътрешната политика може да бъде сложно и нееднозначно оценена. Не знам дали от другата страна ще има кандидат, който да го превъзхожда, така че не е изключено да стане и това. Твърде рано е да се говори“, смята Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
Никога Първанов не ми е харесвал ама като го сравнявам с Радев направо е манна небесна !
22
1
 
5
 
! Отговори
Шутове преди 3 години
Ами Първанов със заобиколни думи съсече Фигуранта.. и с пълно право!А АБВ го предложиха на БСП. Рундю като избягало пpasse безгрижно се разходи из политиката.Така и не се и доближи до функциите на длъжността "президент"!Даже не пожела да разбере какви са му функц. и задълженията,камо ли да ги изпълнява!Всеки работодател уволнява такива работници на 5-тата минута.Фигуранта ще го уволним на 5-тата година с як шут.Още отсега го виждам, как ще се избрунди от злоба Геният на Злобата. Отдава му се!
21
8
 
14
 
! Отговори
Инициативен комитет преди 3 години
Първанов, с теб беше зле, но с фигуранта- метежник е много по-зле. Ако можеш кандидатирай се пак! Ще гласуваме за теб!
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бреееей докъде я докараме. Ужас. И др. Първанов е против рашънпилотя.""Рашънпилотя" в България е Борисов. Радев е човекът на САЩ тука и затова е този вой срещу него.
19
6
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До ЧебурашкаРадев е един непослушко,който не споделя идеите на Партията относно това,как трябва да се управлява България и в май интерес.Бойко е точно правоверният демократичен комунист,който е подкопан по въпроса.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи избори докъто спечелят БСП и АБВ.Лоши времена ни чакат.
17
4
 
14
 
! Отговори
Др. преди 3 години
Бреееей докъде я докараме. Ужас. И др. Първанов е против рашънпилотя. Демек против путин. Остава и др. Импексова тези дни да излезе и тя против. Ко праиме после бе другари и другарки, и какви опорни точки ше пишеме с руската фабрика за ***? Малеее. Язък
16
12
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Първанов да не дава...акъл.Ако беше...умен първо;нямаше да спусне с...парашут след него за глав сек на БСП...апаратчика Станишефф и второ,нямаше да...отслаби партията с измисленото от него АБВ.Ама пусто...его.Апропо,не съм срещал...акълния -ловджия;всичките са...комплексари.
15
6
 
11
 
! Отговори
Верно ли бе? преди 3 години
И кво е твоето наследство,че уреди поколението си у фирми с крадени пари?
14
4
 
13
 
! Отговори
Верно ли бе? преди 3 години
Първанка,ко стана с твоето "наследство" "Големият шлем"?Май играта се обърна и си 13 взятки отдолу както се вика на любимата ти игра бридж,а?
13
17
 
25
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ЩирлицПриятелю, Фигуранта не е неудобен. Той просто е НЕАДЕКВАТЕН. И е срам за институцията. Най-голямото недоразумение в политиката. Дори Митьо Пищова щеше да е по-добър президент от Радев.
12
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
държавата България отивала на закриване ..., че къде виждаш държава?Има Тикволандия, начело с агент-цар Буда-Борух. Това държава ли е?
11
15
 
24
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Накратко Първанов казва, че Фигуранта е пълна нула като президент и има шанс да мори мандат ако Борисов му го подари издигайки отново Цецка Цачева или някое нейно подобие.
10
12
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Гоцю и той не е стока, ама беше в пъти по-голям президент от Рундю. Даже съм гласувал за него на балотажа срещу Болен Сидеров 2006г.
9
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб няма да имат мнозинство и ще трябва да върнат мандата. Ще има правителство на БСП в коалиция със Слави Трифонов. Ей това ще стане. Нищо ново под слънцето. Слави Трифонов ще замести остарелите марионетни партии на БКП, които обират по традиция протестния вот. Нищо няма да се промени.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречените наши политици нищо не правят за доброто на всички нас . Никой от тях не спазва написаното на лицето на нашето народно събрание . ,, не съединяват , а разединяват . Там е заровено кучето. И този е раздава акъл , който дръпна една голяма част от общото да се наслади на собственото си его ,че прави нещо полезно , а то е съвсем обратното.Сега самодоволно се наслаждава на разпада и дава съвети.
7
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си го кажем в прав текст ГЕРБ, ОП, ДПС, БСП са компроментирани голяма прослойка от обществото не ги харесва като хората са разделени между партиите. Политическите инженери требва да седнат на масата и да направят нови формации само че този път с цел желаните промени да се случат. Ако това не стане в следващите 4г държавата България отива на закриване, този път е сигурно !!!
6
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агент Гоце, същият който издигна агент Буда, по-известен като Тиквата се изока!Яко им бърка Радев в паничката с манджа на тези душмани на народа!Ама ще трябва да свикват.
5
11
 
31
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До АнонименАко ГЕРБ не направи правителство, ще имаме Орешарски 2. Няма да прокопсат дълго.
4
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то и децата знаят че Герб вече не може да, съставят правителство освен ако не предлагат както на Марешки някой друг плаж