"Галъп": Седем влизат в НС, ако вотът е днес, първи са ГЕРБ-СДС

Доверието в правителство и парламент - като в края на мандата "Орешарски"
328
"Галъп": Седем влизат в НС, ако вотът е днес, първи са ГЕРБ-СДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които биха попаднали в парламента, като за две от тях кампанията ще е решаваща.

С 25,8% от онези, за които може да се очаква да гласуват и са решили за кого, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 21,9%. "Има такъв народ" е с 13,1%, а ДПС е близо – с 12,4%. "Демократична България" е със 6,8%, формацията около Мая Манолова с 4,7%, а ВМРО е с 4,2%.

Данните са от представителните за пълнолетното население на страната проучвания от независимата изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан", провеждани "лице в лице" всеки месец. Последното е сред 1011 пълнолетни българи между 4 и 12 февруари.

При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да са в Народното събрание. Такива шансове може да получи и коалицията Воля-НФСБ. Обобщеният резултат на изричните споменавания на двете партии е 2,7% потенциален вот, но тепърва трябва да се види дали обединението на двете партии ще даде и бонус или напротив. Теренът на изследването нямаше как да улови това, уточняват социолозите.

С над процент в борбата влиза "Възраждане", близо около един процент се движат и формации като АБВ, "Атака" и партията на Цветан Цветанов. При всички подобни партии и коалиции решаваща ще е кампанията и не са изключени изненади. Има и редица други формации в десетите от процента.

Разбира се, данните са моментна снимка и не са прогноза за изборен резултат. Най-трудно за прогнозиране ще бъде участието. Данните в средата на февруари позволяват да се изчисли, че около 2,9 милиона души биха гласували, ако изборите са сега. На фона на условния предварителен избирателен списък това е около 43%. Това е по-малко от активността в миналите избори, но отново следва да се напомни традиционната неяснота около избирателните списъци.

Правителството завършва мандата си с нива на доверие от 19% и недоверие от 69%. Парламентът има доверие от 14% и недоверие 73%.

Двете институции са успели донякъде да преодолеят щетата по образа си от лятото и есента. Това "наваксване" обаче не е голямо и на фона на нивата на доверие в кабинета и Народното събрание в последното десетилетие, сега сме свидетели на едни от най-ниските, посочват социолозите.

Последните месеци показаха нива на популярност на двете институции, които за последно бяха засичани в края на мандата "Орешарски".

В този мандат армията имаше ръст на доверието, за да достигне в началото на тази година до най-високото в последните десетилетия ниво от 54% доверие, при 28% недоверие. В края на този мандат полицията също завършва на плюс.

Традиционно при нея нивата на доверие и недоверие са сходни – около 40-50%. На фона на много други институции у нас, това е добър атестат. В последния месец доверието там е 54%, а недоверието е 36%.

Данните са от вълните на изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ на ежемесечна база. Последните две вълни на изследване са съответно между 4 и 12 февруари (1011 души) и 7 и 15 януари (1010 души) по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
2
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
ЩО НЕ ГОВОРИТЕ И ПИШЕТЕ ЗА ПАРИЧКИТЕ НА ЛУПИ , МАЯМАТА И ЧЕРЕПЧЕТО, БЕ....??НИЕ ЛИ ДА ПОЧНЕМ ПИШЕМ ....ХА,ХА,ХАААААААААА ??!ТОВА --НЕ Е ЛИ НОВИНА??!
273
1
 
0
 
! Отговори
Кои са комунистите преди 3 години
Герб и СДС хахаха, ей предизборни трикове.
272
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 години
КОГА ДПС , СА ИМАЛИ ЦЕЛИ 12% ПО ИЗБОРИТЕ...ХА,ХА,ХАААААААААААКОЛКО ПОЛУЧИ "ГАЛЪП-чето"... ЗА ТАЯ КЛАСАЦИЯ??!!!
271
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехо ..гълъба ,кога ДПС са имали 12 %,че не се спомням ,а тия ВМРО и НФСБ няма да влязат )
270
3
 
3
 
! Отговори
и това доживяхме преди 3 години
бойкогепр правителството е по-малко одобрявано и от Орешарски
269
2
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 3 години
Много лошо ако герберистите спечелят.Обедняването ще се задълбочи а имиграцията ще се увеличи.От десни не очаквайте да мислят за народа.По лошото е ,че няма и леви.
268
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви казвам че от изборите нищо не зависи, вие не варвате.Правителството има 19% доверие, но ГЕРБ пак били първа политическа сила. Това е пълен шит.
267
2
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Тези избори ще бъдат тест за проверка на опозицията. Почти е сигурно, че Бойко няма да може да състави правителство - няма да има достатъчно гласове от "патерици".Ще трябва да се направи експертно или програмно правителство с мандата на някоя от останалите партии. И ако тогава от опозицията се изпокарат кой да води бащината дружина и не могат това да го направят, значи не издържат теста.Без преходно правителство няма да се оттървем от ГЕРБ. Твърде много се срастнаха с държавата.
266
2
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Ти да видиш..Президентът Радев - отявлен комунист? Откъде го извади това?Президентът Радев е натовски генерал, учил е в САЩ по времето на правителството на Филип Димитров (а там не приемат кой да е), командвал е ВВС, говори перфектно английски, а бат'ви Бойко е с пожарникарско образование и без преводач е за никъде.
265
1
 
6
 
! Отговори
Х преди 3 години
Тия от СДС още ли съществуват? Майко майко..
264
1
 
4
 
! Отговори
Манъманъ преди 3 години
Калъп интернешънъл. Вервайте им. Ш на упраят само гласувайте за правилния човекьи.Вече обявиха резултатите. Сега остават изборите.
263
5
 
4
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 3 години
Аз ще съм първи. Са, са, са. Учете чалга, че иначе лошо ви се пише
262
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както в сегашния парламент така и в следващия парламент най много депутати ще има БКП.
261
5
 
9
 
! Отговори
Калин преди 3 години
Има една грешка в проучването и тя е, че Демократична България няма да влязат, много са надценени.
260
2
 
5
 
! Отговори
няма преди 3 години
значение, аз питам ще има ли кебапчета,пари, тениски
259
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първи са КГБ - ДС.
258
1
 
5
 
! Отговори
така преди 3 години
ви се иска ама на дали
257
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам кръгът Капитал да управлява. Поне знаят как се прави бизнес.
256
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да си представя безсмислен човек като Христо Иванов да трябва да го слушаме 4 години, ако влязат. Да не говорим, че иска и да управлява.
255
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиромасите да започнат да бачкат, вместо да си броят стотинките. Много сте зле в разсъжденията си.