Сачева: Поддържаме 225-227 хил. безработни, 8 души се борят за 1 място

Кампанията за изборите ще изглежда различно, добави министърът
20 фев 2021 22:36, Анисия Иванова
81

"Един от индикаторите как се справяме с кризата е нивото на безработица. Все още поддържаме едноцифрено число - 7%. Положителен е, много европейски държави имат двуцифрено число на безработицата. Към момента 8 безработни се борят за едно работно място. Работодателите са доста предпазливи", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването "Опорни хора".

Тя изтъкна, че в края на декември 2020 г. много програми заетост и други мерки приключват. Затова е било нормално през януари да има ръст на безработицата. Сега тези мерки започват отново да работят.

Поддържаме около 225-227 хил. безработни - относителна устойчивост. Някой губи работа, но друг намира работа. Дали ще има ново затваряне на държавата - това влияе много, стана ясно още от думите на министър Сачева.
Нощните заведения са затворени четвърти месец. Работещите в тях сами ще започнат да търсят други възможности. Един човек 5-6 месеца без работа, може би започва да си мисли дали това е перспективен сектор. Всичко зависи от начина, по който ще се възстановяват европейските пазари", обясни социалният министър.

Сачева посочи пред Bulgaria ON AIR, че запазените работни места, благодарение на мерките на държавата, са 300 хил. - 30 хил. са в секторите туризъм, ресторантьорство и транспорт.

"На 1 март ще отворят заведенията. Ръстът на заболелите се дължи преди всичко на отварянето на училищата и детските градини. Взехме под внимание факта, че децата не могат да останат неграмотни. Родителите им трябва да останат с тях вкъщи. Решението с отварянето беше трудно, но го взехме. За заведенията Щабът няма положително отношение", каза бъдещият кандидат за депутат от ГЕРБ от листата в Добрич.

"Готвим се за изборите. Кампанията със сигурност ще изглежда различно. Листите ще бъдат утвърдени следващата седмица. Сега приключи номинацията. Получих повече от 300 номинации, имам желание да се включа в изборите", коментира Сачева.

От думите ѝ стана ясно, че за изборите отговаря вицепремиерът Марияна Николова, тъй като Томислав Дончев вероятно ще бъде кандидат за народен представител.  

"Имаме готовност от Ваксинационния щаб да направят ваксините за всички желаещи от секционните избирателни комисии. В цял свят има забавяне с доставките. До края на март очакваме около 250 000 ваксини. Една от причините да има забавяне е, защото предприехме подхода на ваксиниране с двойната доза - да не ваксинираме всички с по една доза и да чакаме следваща доставка", обясни министър Сачева.

И добави, че под 20% са желаещите да се ваксинират хората от социалните домове и персонала там. Самата тя определено смята да се ваксинира.

"Много е важно да обясним на хората, че ваксините не са опасни и трябва да вярват на науката. На страницата на Министерството на здравеопазването има достатъчно много информация, всяка седмица има брифинги... Важно е да повтаряме, че ваксините могат да бъдат нашето единствено оръжие за спиране на тази болест", подчерта Деница Сачева.

"Имаме решение в партията да не влизаме в коалиция с БСП и ДПС. Възможно е да бъдем и опозиция, но се готвим за това да спечелим тези избори. ГЕРБ никога не е водил негативна кампания, но често сме ставали обект на компроматни войни. Ще се въздържим от подобен тип похвати", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагли гербави крадци!
35
0
 
22
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонименама какви кинти на безработен видя бе,заради подписа ходят хората...споменах,че единственият начин да докажа,че нямам доход...нямам доход от години..факт..студентските общежития стоят празни...но гроб калинки администратори рекетират децата ни...искат доход или бележка че си безработен...социалната ме рекетира като ме праща при познати да им работя без пари и без договори и ме рекетират да спра регистрацията си..има болни..възрастни...тотален рекет..за статистиката..за егото на вожда
34
0
 
24
 
! Отговори
ББ преди 3 години
толкова си вярвате,в краденето и лъжите,че вървите против инстинкта ни за оцеляване...заложен ни от Бог...да да...събуждате първични инстинкти у хората с престъпленията си...борим се за оцеляването си...ще оцелеем бъдете сигурни...въпроса е в цената...децата ви са невинни...но и нашите са невинни...кой ще плати за престъпленията и лъжите ви???...дедите ни...майките и бащите ни...ние...децата ни...все плащаме...ограбени...убивани...остана ни Бог и 10-те Божий...офшорните ви и апартаментите ви не
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една приказка, Сития на гладния не вярва, та и герберската работа такава. Ако я бяха съкратили или получава 650 лв., как ли щеше да мисли, ще е доволна ли от управляващите. Каквито и пари да натрупа утре децата и, внуците и ще страдат от управлението. Масовата негативна енергия към тях ще съсипе фамилиите им, но те не разбират тази сила и не вярват в нея. Нека знаят, че страданието на народа ще го платят с лихвите.
32
1
 
17
 
! Отговори
ББ преди 3 години
е аз реално съм безработен и нямам доходи...,отнемате правото на образование на детето ми...ама вие животи на деца отнемате и няма виновни та ...образование...престъпници сте...ще преследваме децата ви...внуците ви...1400 г. сме оцелели срещу ятаганите на аверите ви...та вие ли..на кого раздавате ДДС-то платено от гладните???ЕСССР е модерна фашистка организация,финансираща диктатури,тръмповци и мафиоти!!!Бог ни дава животите!!!и няма да ви позволим да ни ги отнемате...от алчност!!!
31
0
 
20
 
! Отговори
ББ преди 3 години
за последните 30 г. модерен фашизъм налаган ни като дИмокрация си отидоха толкова много милионери...и милардери има...защо си мислите,че децата ви ще оцелеят с ограбеното от вас...не познавате човешката История или сте ...зависима...алчна...не знам...вървите против бъдещето на собствените си деца...аз съм безработен...плащам ДДС...мляко...някоя евтина книга...рекетирате ме да прекратя регистрацията си...сина ми е студент и него го рекетират от общежитията да представи доход на родителите...
30
0
 
18
 
! Отговори
ББ преди 3 години
е тотално ни вземате за ***...по тв-то един бивш член на БКП кмет на едно селце,кмет и от ДПС...сега ваш кмет,заяви на Борисов,че ако не му асфалтира едни байри щял си отиде в ДПС...какви програми...какви пет лева...програми платени с ЕСССР пари кметовете държат в робство гладните...работят в частните им фирми...луди управляват гладни...децата ви и те ще живеят в коч.ната която строите...много паралии си отидоха...защо си мислите,че децата ви ще оцелеят...ааа парите ви ограбени от нашите
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая няма връзка с действителноста или някой я лъже или тя лъже нас.
28
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква безработица? Повечето "безработни" които познавам са просто мързеливи търтеи а социалните им дават кинти да се излежават. Закрийте всички социални системи по цял свят и няма да има безработни.
27
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Работодателите дори намалиха заплатите на хората и им махнаха ваучерите. Залата от 655 лв. в магазин 345 дали стигат за живот. Шефовете издевателствата на хората, не дават отпуск когато човек поиска и дни които иска, въпреки заявяване от рано. Служителите са коректни, но другите не. Хората вече изнемогват от тиранията. Всеки иска да се изнесе от Бг.
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справили се от герб с нивото на безработицата. Мутри наглиЗа 10 години изгониха от родината им почти милион българи. Много които опитват да оцелеят въпреки всичко в родината си са безработни или на временна заетост. Безработните дори не се записват в бюрото по труда защото няма смисъл. Така статистиката им стига една смешна цифра която няма нищо общо с реалността
25
1
 
19
 
! Отговори
тъжно преди 3 години
Отворете бизнеса, за да няма безработни ! Живота на държавна цицка е тъжен и жалък живот !
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Госпожо" Сачева кой сте тия ПОДДЪРЖАМЕ...??? Напомням ви уважаема "госпожо" Сачева че парите са НАШИ вия само се разпореждате с тях. Напомням ви също "уважаема госпожо" Сачева че ако някой някого поддържа това сме ния народа които ви издържа вас бездaрниците политически
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Госпожо" Сачева кой сте тия ПОДДЪРЖАМЕ...??? Напомням ви уважаема "госпожо" Сачева че парите са НАШИ вия само се разпореждате с тях. Напомням ви също "уважаема госпожо" Сачева че ако някой някого поддържа това сме ния народа които ви издържа вас бездaрниците политически
22
1
 
26
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Миналата седмица казаха за безработица 5,2 %, сега 7%. Айде да се разберат вече
21
1
 
21
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Е то с такива некадърни управляващи безработицата ще стигне и 2 000 000...
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От над 1 милион роми, поне 700 хиляди не работят...Те не са ли в статистиката?!
19
20
 
3
 
! Отговори
Ананас преди 3 години
Ей, повечето от вас коментират външен вид и тегло. А всички вие манекени ли сте? Или неземно красиви? По- добре се вижте в огледалото.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там де що царува БКПто на народа му е празно портмонето! Честито ви 76то лето със свалени ***! :)))))))))))))
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не показвайте този грозен човек от Добрич.Умствено изостанал.