„Медиана“: Четири партии със сигурност влизат в новия парламент

ГЕРБ увеличава дистанцията си и води с 3.3 % пред БСП
28 фев 2021 15:24, Елка Василева
163
„Медиана“: Четири партии със сигурност влизат в новия парламент
Снимка: архив, БГНЕС

Откриването на ваксина срещу коронавируса и стартът на ваксинацията у нас значително са повишили оптимизма в българското общество (възродили са надеждата за нормализация на живота), показва изследването на агенция „Медиана“, проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.  с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната.

Това обаче не се е отразило съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система) е среден - 3.26 (3.22 през декември).

Неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта. За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21 % от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ са 51 %.

Още по темата

„Гласовете за промяна“, обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват.

Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението.

Притегателен център за голяма част от „гласовете за промяна“ се явява формацията на Слави Трифонов, която лансира своята „промяна“ вън от съществуващия политически спектър.

Към момента (месец преди изборите) ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП.

Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 %-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ /27,5%/, БСП /24,2%/, „Има такъв народ“ /15,2%/ и ДПС /10,7%/.

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България /4,2%/; „Изправи се! Мутри вън!“ /5,0%/; ВМРО /4,0%/ и коалицията НФСБ/Воля /3,1%/. Така че, следващият Парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61 % заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22 % се колебаят. Това, обаче, са нагласи, без да се отчита влиянието и развитието на корона-кризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже. Същевременно огромна част (приблизително 513 хиляди!) от същите тези „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите.

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуваха младите хора до 35 г., то категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира; При възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1. Остава открит въпросът кои избиратели ще се явят пред урните. Тук влияние ще има и развитието на корона-кризата.

Слуховете, че има засилен негативизъм по отношение на ваксинацията срещу корона-вируса са преувеличени. Наистина изследванията показват, че 40 % от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 % от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт с корона-вируса. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.  

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Развитието на корона-кризата обаче ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив.

Изследването е проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.  с 943 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе ти колкото си грозен,толкова си глупав! Бойко е пръв,Нинова втора,Доган трети,ВМРО четвърти,Воля-НФСБ пети! Точка! Къде го слагаш Чалгарина в А група!?
31
11
 
2
 
! Отговори
негласуващ преди 3 години
Пак няма да ви гласувам !Направете изборите платени както плащате на маалите!Или да са в работен ден..който отиде да си губи времето да гласува да му се води надник!През събота и неделя няма да ходя да се блъскам по опашките аз с платените чингапуци!
30
4
 
0
 
! Отговори
ПОСМАЛИ БОЙКО преди 3 години
Даже Ц-ката дето ти е нащат даже тя не послъгва толкоз
29
2
 
8
 
! Отговори
ДА БЕ ПОВЕРВАХ ВИ преди 3 години
Колкото и на дъртия лъжец от МАДРИД дето ни оправи за 800 дни
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24 Прочете ли статията или мина директно на ***
27
8
 
1
 
! Отговори
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ преди 3 години
Фалшиви бюлетини отпечатва ГЕРБ и колкото повече мафиозни клана подчини ТИКВАТА толкова повече СОЦИОБЛИЗЦИТЕ дават преднина на ГЕРБ
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дългия че ги ошамари всичките, а Цецо ше дръпне поне 7-8 % на Баце, така че Баце едва ли ще прехвърли 15 %
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който и да "спечели" изборите, самостоятелно правителство - Йок!Да предположим, че Гърбавите спечелят с мнозинство от 2 3%, ако Дългия съ обедини с тях - политическата му кариера свършва!!!Значи, Болшивиките и ДПС праят правителство на малцинството!Колко шъ изкара такова правителство???Тогаз, Президентъ назначава Програмно Правителство и насрочва нови избори.Туй е един от вариантите!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак сме първи,пак ще ни дишате прахта! ГЕРБ печели,а есента Бойко е президент! Освен българите,го поддържа цяла Европа и американския президент!!!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повишил се оптимизма на овците след старта на ваксинирането....хахаха :) Еми българина иска да го боцкат, иначе се чувства засегнат, изостава от световната зомби мода :))) Какви са тези изследователски агенции не знам, взети от гората хора явно :))))
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дългия, Баце и Корни - по около 20-22 % кой от тях ще е 1-ви зависи от активноста в чужбина, ДПС около 9-10 %, Мая, Цецо и ДБ по около 5 %, останалите нема да влезат.Правителство между с ограничен мандат между Дългия, Мая и ДБ с негласното съгласие на Корни
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам какво толкова се е сменило в държавата и какви катаклизми са се случили за да гласуват 15% за Кукуто Трифонов!
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов обикаля страната с държавен джип и прави реклама на ГЕРП за да купи 100 хиляди гласа. Останалите не му трябват и ще рекетира партии след изборите за коалиции.
19
6
 
3
 
! Отговори
баба ви Мухла преди 3 години
Ази ша гласвам за Славча,оти има убови убици,убави титурвки,убау пей и има голяяяяям изик,сички баби мой да упраи.
18
13
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 години
ГЕРБ е ненормално, неморално и позорно да "води", ако има народ! На изборите , ако има масов вот, делът на герберясалите ще е достатъчно малък за да изпаднат в опозиция! А за да има РАЗСЛЕДВАНЕ на 11 годишната еднолична власт е необходим експертен или служебен кабинет с хоризонт поне 2 години. Едва след това нормални избории широка коалиция между десни и леви, без пишман патриоти, чалгари, депесари и друга "***", а истинско национално отговорно управление на суверенна българска държава!!!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак си е същото като Борисов 3. ГЕРП ще правят всичко възможно дори ис с ковита за да се понижат гласувалите за БСП и ще си вземат нужни гласове или ще купят от СДС, ОП или Магарешки или от Демократична Турция.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ли са пропуснали русофилската ?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифонов-5%+-, ДПС твърдо 8%.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без да чета проучвания, мога да кажа, че ще се покланяме още дълго време, и децата ни също... От десетилетия все едни и същи резултати... Естествено, че и на тези избори ще са същите.... Вие си лайте по форумите, защото кервана си върви...И върви с вашите пари !...
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кольо,на миналите избори нацапа гащите доколкото си спомняме! Сега го раздаваш независим на стари години! Откога бе джанъм?