БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!

Социалистите с жалби до евроинституции, ЦИК и СЕМ
Обновена: 8 мар 2021 17:00 | 8 мар 2021 17:00, Веселина Йорданова
262
БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!
Премиерът вчера в с. Света Петка. Снимка: Правителствена пресслужба

БСП сезира ЦИК, СЕМ и европейски институции за поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания. Социалистите обявиха на брифинг, че макар да е първият администратор на държавата, Борисов е и кандидат за депутат и следва да спазва законите по време на предизборната кампания.

"Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов, който е и водач на листата в 23 МИР-София. Той посочи, че по инициатива на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание е било разпуснато по време на кампанията, за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък.

Според Проданов не прави чест на министър-председателя да прави кампания, раздавайки пари зад гърба на парламента, предаде БТА.

Главният юрисконсулт на БСП Аглика Виденова съобщи, че са написали две жалби, едната е до ЦИК, другата - до СЕМ. От левицата са подготвили и отворено писмо до медиите, които ставали съучастници, отразявайки Борисов като министър-председател, без да си дават сметка, че е и кандидат-депутат. От БСП са изготвили и сигнал до Европейския парламент, Парламентарната асамблея на ПАСЕ и на ОССЕ.

Аглика Виденова отбеляза, че в Изборния кодекс ясно е разписано какви са глобите за подобни нарушения. Предвидени са два вида наказания: едното е за злоупотреба с публичен държавен ресурс - от 3000 до 15 000 лева, и другото - с финансов ресурс, особено когато е рецидив, наказанията са от 5 до 15 хиляди лева, посочи тя. Според нея в последните само три дни сме свидетели на рецидив при неговите обиколки в Пазарджик, във Велинград, в с. Драгоново, в град Шипка и в религиозни институции.

В извънредно изявление от името на ГЕРБ правосъдният министър Десислава Ахладова заяви, че разпоредба от Изборния кодекс ясно казва, че премиерът, президентът и вицепрезидентът, министрите по време на кампанията не излизат в служебен отпуск.

Причината е, че няма на кого да делегират функциите си. Няма как Министерският съвет да спре да функционира по време на кампания и затова има изключения, обясни пред журналисти Ахладова. Ден отпуск може да се взема по време на изборни мероприятия.

За обвиненията, че "пари се раздават от джипа на премиера", Ахладова заяви, че министрите решават къде и кога да отидат средствата на заседания на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
17
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Скоро ще отиде в отпуск завинаги. Нека тиквата се порадва още малко на джипката. :)Тиква в джипка...смях!!! :) Такова посмешище, като тиквата, не бях срещал в живота си. :)Дано го опандизят или напусне страната след изборите, защото не ми се повръща от неговите лъжи. Ходи из горите и планините да лъже милите хорица. Такава долна *** не бях виждал. С какви очи залъгва най-милите и трудолюбиви хора в България?!?Защо не дойде в големите градове за да лъже хората? Тиква! Толкова си може! :D
55
6
 
9
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Права си, ако махнем кoмунягите от БСП сега половината ни проблеми ще се решат, другата половина няма да се решат - щото кoмунягите от ГЕРБ ще останат.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много им бърка Бойко на ***!Мислеха си,че е техен,пък то кво излезе!?
53
1
 
15
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До нЕкойВажното е да махнем БСП сега! - половината от останалите ни проблеми ще се решат АВТОМАТИЧЕСКИ!...
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП пита защо Борисов не е в отпуск, от ГЕРБ: Не е нарушение!------------Ръководството на БСП изперка тотала за пореден път!Пита защо Вожда Винету не ходи да му удари една яка почивка със "шкафчето"!Смях в резервата...-)))))
51
4
 
17
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Аз се чудя как може БСП да не познава законите, които сама е правила?! Или се надява, че "простият пожарникар" не ги познава и смята това за отворена врата да лъже и манипулира не само българите, но и международните институции...И...Разбира се, няма такъв закон, който да ги подведе под отговорност за нанасяне вреди на държавата...БСП отдавна е помислила за всичко явно...Трагедция!
50
5
 
4
 
! Отговори
До нЕкой преди 3 години
Моля да утичниш, кoмунягите от ГЕРБ или кoмунягите от БСП ще заравяш. Или може би двете? Обърках се.
49
3
 
12
 
! Отговори
венсерамос преди 3 години
Другари,нема да се даваме на Бойко,покажете АЕЦ Белене,КТБ и паметника на Бузлуджа.
48
4
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Психичноболният -в затвора!!!
47
9
 
14
 
! Отговори
1$=3,000 лв преди 3 години
Господ здраве да му дава на г-н Борисов,че без него лошо!
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова кагато стане, министър ще има много отпуски, не е като Бойко само работи и пак работи.
45
11
 
11
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Това въобще НЕ е вярно - Борисов Е в оптуска - от 2 години не е ходил на работа, само се разхожда по чукарите.
44
13
 
10
 
! Отговори
Dumb преди 3 години
До Анонимен "Борисов като пастрои магистрела Тракия цяла южна България се родибизнеса се разраства"Най-вероятно визираш бизнеса на "нашите" фирми, които правят ремонт на ремонта на ремонта...
43
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинива ви е повела към ново дънои Радев няма да ви помогне да не говорим за втория ешалонМая , Отровния Бабикян плюс Татяна 1.5%
42
2
 
19
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Румен Гечев водач на листата на Бесепето в Плевен:):):):)Е как да спечелят избори някога другарите?:):):)
41
4
 
12
 
! Отговори
прав си преди 3 години
До Анонимен 42Когато с малко пари правиш много неща нормално е качеството да е ниско!Е,като се развали ще го ремонтира!И пак ще се ползва!До тук Борисов е без грешка!
40
4
 
1
 
! Отговори
мак преди 3 години
До Анонимен 45. А в моя коментар за баце ви - звездичките да се разбират като обратното на остър.
39
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП са в ужас защото те нямат какво да покажат, но Бойко има!
38
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще излезе в отпуск. Едни пари трябва да се усвояват.
37
6
 
20
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Фигуранта що не излиза отпуска