Професия "политически трол": 1200 лв. месечно за 20 поста на ден

Инфлуенсърите пък взимат далеч повече за промотиране на партии
8 мар 2021 09:00,
466
Професия "политически трол": 1200 лв. месечно за 20 поста на ден
Снимка: БГНЕС

1200 лв. за двадесетина поста на ден в социалните мрежи - такава е минималната заплата за политически трол в условията на предизборна кампания този месец.

Оказва се, че много от политическите партии съзнателно прибягват до използването на подобни услуги онлайн, пише "24 часа".

Официално кампаниите им минават през традиционни и нови медии, с които партиите сключват договори и всички те по закон са публични. Неофициално обаче търсят и онези "сиви" източници на информация и мнения, които също имат способността да влияят на решения и избори.

Политическите сили избягват сами да купуват тролове, затова предпочитат да го правят през агенции. Цената е между 40 и 60 лв. на ден, като често има и допълнително възнаграждение за лидерите на групи, както и за авторите на посланията, известни повече като "опорки", разказват специалисти.

В битката за вота често се включват и инфлуенсъри - известни личности, които са лидери на мнение по определени теми. Те могат да бъдат и експерти - лекари, инженери, когато темата е конкретна. При тях обаче заплащането е съвсем различно.

Известните получават най-малко по 5000 лв. месечно, за да рекламират нещо конкретно, докато експертите, които обикновено не са популярни, вземат 1500-2000 лв. Такива са парите, когато става въпрос за реклама на продукти. За прокламирането на партия или политически възгледи обаче сумите са доста по-високи и се договарят пряко, като инфлуенсърът не афишира това, което прави, т.е. прави скрита реклама.

Пиар услугите също поскъпват с около 30%, когато става въпрос за политика, обясняват запознати с ценоразписа. Причината е, че работата е интензивна, а залогът - голям.

Същевременно по време на парламентарни избори наетите пиар агенции не са чак толкова много, както при местни избори. Тогава обикновено се включват повече, тъй като и работата е по-малко централизирана.

Парите за пиар обаче никак не са лесни, още повече че съществува и рискът дали агенциите изобщо ще си ги получат. Практиката досега показва, че политическите сили понякога не си плащат борчовете. Печалната слава е най-вече за малките нововъзникнали партии и за онези, които не успеят да минат 1%. Големите политически сили като правило са изрядни платци, казват пиари.

Заради всички тези проблеми и най-вече заради опасността от фалшиви новини, пробутвани от тролове покрай изборите, 5 организации на комуникационните агенции у нас се обявиха против платените коментатори в мрежата, като подписаха нарочна декларация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в тоя сайт е пълно с такива
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлемагНе е. Работих в агенция, която генерираше трафик по дадени теми и водеше статисктика как влияе общественото мнение. Ползвахме nlp за семантичен анализ, но съдаваенто на съдържание по форумите бее доста по-трудно от единични постове в соц. мрежи, но даваше най-добър дълготраен резултат. Следователно логичното бе, да има хора, не машини, генериращо това съдържание по порачение. И са доста добри пари, ако трябва да съм честен. А и манипулирайки мнение, манипулираш вот и пазар.
17
13
 
17
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Гербаджийски ***.
16
9
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Какво означава думата "борчове" в превод от суахили?
15
26
 
27
 
! Отговори
Мениджър, Отдел Трол преди 3 години
За всички заинтересовани - на този етап места няма - всички са заети да агитират в полза на БСП и нейните патерици Славуца Трифинов, лодкаря Хирсто Иванов Бойкикиев - Маджото от ПроДай България, генерал Гном от ***, Изпразни се Бг на маяма нолова!
14
17
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички е ясно, че и в този форум е пълно с гербаджийски ***.
13
8
 
8
 
! Отговори
Фокус преди 3 години
5 човека от наата агенция предизвикахме 220 дена протести, вие ...
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моем да мразим, моем и да не мразим зависи от кЕша.
11
46
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога повече румен радев на власт!Гласуваш за радев - получашаваш корона вирус, криза, мизерия, глад, нищета, проказа, бъбречна криза, кражби, инфлация, корупция, престъпност, изнасилвания, нападения, фалит, банкрут, катастрофи, пожари, студ, страх, несигурност, мутренски смутни времена, наркомания, хомосексуализъм, разминаване на моралните ценности, духовен падеж, отрицателен прираст! НИКОГА ПВОЕЧЕ РУМЕН РАДЕВ НА ВЛАСТ!
10
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големия *** срещу България си остава Радан Кънев.
9
45
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ПОБЕДА!
8
3
 
26
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
А колко ще плащат големтие партии за купен глас ?!И пак ли полЮцията нищо няма да направи ???!!!
7
3
 
39
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Къде се кандидатства . 20 мнения на ден за 60 кинта е супер .
6
6
 
13
 
! Отговори
До Сато НАТО преди 3 години
Колко стотинки ти дават, за да си такова ***, а?Кажи сега. За колко продаде четирибуквието?
5
18
 
32
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
А за професия "Ваксинен ***", който пуска по 10 статии на ден - лъжи за ефикасноста на ваксините и "огромната" опасност от коронавируса кога ще пишете?
4
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето от къде идват почитателите на ГРОБ в интернет... бойко е отворил нощното шкафче преди изборите :D
3
2
 
50
 
! Отговори
Кандидат за работа преди 3 години
Прати линк къде да кандидатствам?
2
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие знаете най-добре, днеска беге! Нали?
1
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ваксините по колко дават, там спама е двоен.