Голям е интересът за гласуване от българите в чужбина

Най-много са заявленията от Турция, Великобритания и Испания
Обновена: 10 мар 2021 10:39 | 10 мар 2021 10:20, Анисия Иванова
40

Вчера беше последният ден, в който българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на вота на 4 април. Заявлението трябваше да бъде подписано собственоръчно и подадено лично или изпратено по пощата, или по електронен път до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. До 25 февруари бяха подадени близо 49 000 електронни заявления за гласуване, като повечето от тях - онлайн. Най-много са изпратени от Турция, Великобритания и Испания.
Още по темата

Българите в чужбина осъществяват активна регистрация, няма предварителни списъци. Това е огромно усилие, до момента са подадено 88 000 заявление, а знаем от предходни избори, че гласуват 2-3 пъти повече българи, които се дописват в деня на вота. Това каза "България сутрин" членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов и допълни: "С тези заявления българите извън страната са посочили 525 места, на които следва да има секция за упражняване правото си на вот, което е историческа цифра. Никога досега не е имало подобно желание за гласуване на избори.

По думите му всички усещаме огромния залог, който имат тези избори.

"Има активност, която този път е много висока, но за съжаление, имаме огромен проблем за реализирането на условия за вота в САЩ, Турция и Великобритания. Има дискриминационна граница от 35 секции, независимо колко българи живеят там. В момента във Великобритания - ако беше член на ЕС - трябваше да има 87 секции", уточни Манов за Bulgaria ON AIR.

Според него това е предизвестена изборна катастрофа.

"Това го повтаряме от 2016 г., когато беше въведено. Не само, че сме в епидемия, но във Великобритания мерките са са изключително строги. Когато една страна има желание, чуждите държави не създават пречки за вота. Пречката е при самите нас", подчерта събеседникът.

Той е на мнение, че е било отказано да се извърши нужната промяна.

"Избори в пандемия са възможни, мерките в разписаните протоколи дават абсолютна надеждност. Рискът не е по-голям от това да пазарувате в магазина, дори е по-малък. Машините са по-добър начин и се дезинфекцира със спирт, тоест няма влизане в затворена стаичка. Ползвайте машините, те са гарант за вашия вот, че ще бъде правилно отчетен. Бъдете активни, защото вотът решава живота ни за 4 години напред", обясни членът на Обществения съвет към ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
6
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Ристе, а протест пред общината в Красно село ще има ли? За оставка на крадливата кметица. Маджо какво каза?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После като започнете да мрънкате за електронно гласуване по интернет, вземете да прочетете пак тази статия.
8
3
 
8
 
! Отговори
ДПС on top преди 3 години
Ние от Турция имаме 400 000 гласа, 30 000 в Германия и половин милион в България. Кой сега е номер 1
7
0
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
ДПС стяга редовете: поизтупа от праха Сокола, изкомандва "екскурзиантите", само дето не вдяват, че вече 2000 година отдавна е в историята, а сараите се усладиха на разпределчщия баницата и той си я папка сам
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
И най големите измами ще бъдат в чужбина.Само да не се окаже, че гласувалите са повече от жителите на населеното място.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия в Турция ИЗОБЩО НЕ трябва да гласуват на Български ИЗБОРИ.. Ако след Освобождението бяхме оставили Ислямистите- Османци да гласуват на нашите избори, онези, веднага щяха да спечелят и да продължим да сме под РОБСТВО..Тия в Турция да си търсят правата при Ердоган.. а и всички с турски ИМЕНА.
4
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите живеят в България, несериозно е родоотстъпници и ***, отишли да търсят на хляба мекото и на живота лекото, препитавайки се чрез полагане на неквалифициран труд, проституция, измами, кражби в масовия случай, да имат претенции да определят живота на тези, които са останали да се борят и да оправят нещата в родината си!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интерес има, а желаещи няма.
2
12
 
7
 
! Отговори
Taню преди 3 години
Логично биват блокирани броя секции, нулевата информационна дейност и тн. В чужбина живеят трезвомислещи хора, които ще гласуват против статуквото на тиквyн, шкeмбе и подобия. С най-голям потенциал са "Демократична България" и странното недонозче на слаиту...
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям интерес,няма що.От 2 милиона българи 80 000 са заявили интерес,от които 20 000 от Турция.