Христо Иванов: ЦИК е позор

Спонсорирано съдържание | 22 мар 2021 16:00, Александър Попов
75
Христо Иванов: ЦИК е позор

Като позор определи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов действията на Централната избирателна комисия (ЦИК) при организацията на парламентарните избори на 4 април.

В последните дни и седмици ЦИК по никакъв начин не улеснява спазването на изборните права на българските граждани и дори има намерение с неясни мотиви да обжалва решението на съда за видеонаблюдението при броенето на бюлетините. В същото време „Демократична България“ поде няколко инициативи за по-добър достъп на всички българи до изборите. Коалицията е готова да раздаде маски и ръкавици на всички, които искат да упражнят правото си на глас.

„Изтичат последните часове, в които ЦИК може да дойде на себе си и да предприеме конкретни действия, за да може изборите да преминат организирано и прозрачно, по начин, който да внесе доверие. Вместо това ЦИК проявява меко казано престъпна дезорганизираност, ако не са целенасочени опитите им да потиснат изборната активност“, заяви Иванов.

ЦИК реши да обжалва решението на Софийския административен съд, което позволява видеозаснемане на броенето на бюлетините, но и до днес няма правни мотиви. Експертите на „Демократична България“ предполагат, че обжалването се бави, за да се печели време и ВАС да не успее да се произнесе.  Срокът за обжалване изтича на 30 март – 4 дни преди преди изборите.

„Това е изключително странна ситуация, защото решението на ЦИК беше взето без правни мотиви. Те не бяха изразени от нито един от членовете. И до ден днешен не сме ги виждали“, заяви кандидатът за депутат Надежда Йорданова, която изкова победата по делото в съда.

„Крайно арогантно е ЦИК да отказва да оповести своите мотиви. В една нормална, демократична страна говорителят на ЦИК отдавна щеше да е излязъл пред публиката и да съобщи защо и с какви мотиви комисията решава да атакува решение, което е толкова широко подкрепено и от партиите, които участват в изборите, и от самите граждани“, коментира ръководителят на предизборния щаб на Демократична България Антоанета Цонева и кандидат за депутат в 23 МИР в София. Според нея мнозинството от ГЕРБ и ДПС просто няма аргументи и ще тупа топката, за да затрудни до последно видеонаблюдението.

„Демократична България“ оново призова за единен електронен формуляр, който карантирираните да попълват, ако искат да бъдат посетени от мобилна секция за гласуване. До този момент ЦИК не възприема тази идея. Вместо това хората под карантина трябва да изпращат заявка на имейл на съответната община. Срокът за заявки е 31 март, докато в други европейски държави с избори заявките може да се подават дори в самия ден за гласуване.

„Режимът на ЦИК ще създаде изключително много проблеми. Ще бъдат изгубени заявки, хора няма да могат да упражнят правото си, а ЦИК дори няма да знае колко такива заявки са подадени. Призоваме ЦИК: Вразумете се, направете заявката електронна на сайта си, направете смислена кампания, за да може хората под карантина какво трябва да направят“, каза Цонева.

В неизвестност тъне и доладът за съответствието на машините за гласуване, изготвян от две държавни агенции. Все още няма никакво публично потвърждение дали те отговарят на техническото задание. ЦИК отказа и независим одит на машините.

„Мнозинството на ГЕРБ и ДПС иска да създаде хаотичен процес, който да отблъсне българските граждани да не гласуват. Не трябва да им позволим да ни демотивират. Не трябва да им позволим чрез всичките им действия да осуетят достъпа до изборите на гражданите в и извън България. Техният опит не трябва да успее“, заяви Христо Иванов.

Видео с коментарите на тримата вижте тук

Купуването и продаването на гласове е престъпление


75
Още от Избори 2021
Избори за народни представители 2021: За избирателите, които гласуват за първи път, учениците и студентите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Виктор преди 3 седмици
Иванов е много жалък с този тип изказвания
61
0
 
1
 
! Отговори
Вили преди 3 седмици
И това от устата на тоя продажник...
60
0
 
1
 
! Отговори
Ломски преди 3 седмици
Ицето Иванов е провален политик. Не вярвам на предизборните му трикове.
59
0
 
5
 
! Отговори
Борил преди 3 седмици
Позор е Христо Иванов, който е марионетка в ръцете на Маджо и Иво Прокопиев.
58
0
 
4
 
! Отговори
ЕЕПТ преди 3 седмици
Дайте му власт на тоя и тогава управлението на ГЕРБ ще ви се стори ,като един що-годе хубав сън.Ще оплеска работата след един месец.Пълен е с идеи, които ще нанесат тежки поразии.Помнете ми думата.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама разбира се ЦИК е виновна за всичко. За това, че слънцето изгрява на изток и залязва на запад, за времето, за настроението ...
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Христо Иванов е по-опасен от Бойко Борисов.
Той и продажната му партийка не трябва да се допуска до властта.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ало, Маджо, къде си, че ме сърби дуп_то и няма кой да ме начеше?
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Христо Иванов епозор
момчето просто не става
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каза проваления министър Христо Маджов!
52
4
 
6
 
! Отговори
Перничанин преди 3 седмици
Затова е тоя зор за "видеонаблюдение" за да може тия които нямат никакъв шанс като сестра Галева да си скълъпят няколко "видеа" и после да реват на Орлов мост че изборите са фалш ! Много елементарно бе другари мислете нещо друго още от сега.Ако вече не сте го и замислили !
51
5
 
3
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 седмици
Ристьо ристьо айде след 4 ти Прецедента да те качва на самолетчето и за Масква !
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ристьо , погледни се в огледалото и ще видиш какво е позор
49
5
 
5
 
! Отговори
Хохохо преди 3 седмици
Е много ясно, че ще плюе като вижда накъде му отива процентчето
48
7
 
6
 
! Отговори
Красен преди 3 седмици
Само у нас е възможно публикация, която явно е писана от хората на уж Демократична България и с надпис "Спонсорирано съдържание" да излиза със заглавие и обвинения срещу държавен орган, който организира изборите! Представете си как в САЩ например Тръмп плаща за публикация, която е със заглавие: ФЕД е позор! Ами просто няма как да стане, затова и държавата ни е толкова зле!
47
9
 
7
 
! Отговори
ЦИК преди 3 седмици
са най големите манипулатори по изборите след гроб. Само машинно гласуване. А там където няма машини от там ще започне измамата.Машините щели да се пазят от полицията вярвате ли на тези последните.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мале един герберски трол колко много еднообразни постове е нацвъкал по-долу, даже не си дал зор малко да ги поукраси - отвсякъде прозира горкия
Толкова ли малко стотинки плащат на пост, че ги е пуснал като на конвейер - жалка работа направо....
45
5
 
8
 
! Отговори
Електра преди 3 седмици
Ти, който го налапа на Чалмата и Импекса, си истинския позор...
44
1
 
7
 
! Отговори
Кисело грозде преди 3 седмици
Все другите виновни. Така и този. Кръчмарски изводи предварително се дават. Застрахова се ,,политикът"...
43
3
 
7
 
! Отговори
Неспонсориран преди 3 седмици
На предишните избори, даваха минимална разлика между БСП и ГЕРБ, но тя се оказа голяма. Сега този и Иво Мирчев ги дават, че влизат но нямат шанс така.