Слави Трифонов премиер! 9% го поискаха, Борисов и Нинова най-харесвани

6 сигурни партии в следващия парламент
702
Слави Трифонов премиер! 9% го поискаха, Борисов и Нинова най-харесвани
Снимка: Dnes.bg, архив

От твърдо решилите да гласуват  на 4 април 28.2 % заявяват, че ще гласуват за БСП, 25.5 % за ГЕРБ-СДС, Има такъв народ – 15.7 %, ДПС – 9 %, Изправи се БГ – Мутри вън! – 6.9 %,  Демократична България – 5.2 %.  Всички останали остават под 4 % бариера. Към днешна дата шест партии попадат в българския парламент. Това показва национално проучване на институт „Рего“, проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г. И финансирано със собствени средства.

Още по темата

Разликата между БСП и ГЕРБ е 2.7 %. Това са двете формации, които далеч преди всички останали си оспорват първото място.

Според изследването БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите, докато ГЕРБ видимо свива подкрепата си в национален мащаб.

Любопитно е, че БСП се радва на електорална подкрепа най-вече сред най-възрастните и млади избиратели – над 60 години и до 30 години. Тя е предпочитана и повече сред жените. При ГЕРБ подкрепата идва от средната възраст и е полово балансирана.

Формацията на Слави Трифонов трайно се е установила на третото място. Тя среща основните си поддръжници сред младите до 30 годишна възраст. При ДПС, Демократична България и коалицията около Мая Манолова резултатите ще зависят от няколко основни фактора – степен на мобилизация, скрит вот, привличане или загуба на периферия.  

Целият букет от  националистически формации остава извън парламента. Те станаха част от поредицата коалиционни партньори на ГЕРБ, които плащат цена за съвместното си управление.  Няма никакви витални партии в лявото пространство отвъд БСП. Многобройните протестни формации с гръмки имена, дори не се улавят от изследването.

При ДПС и Демократична България традиционно се добавя вот от чужбина, който вдига резултата им. При електорални партии като „Има такъв народ“ по принцип има висока степен на емоционално желание за гласуване, но често този вот, основно младежки, не отива в дисциплинирано до урните. От тези специфики са възможни колебания на резултатита по посока на повишение при ДПС и ДБ и намаление на резултата при „Има такъв народ“.

В предпочитанията за нов премиер на страната доминират мненията, че няма подходяща личност (24 %). Лидерът на БСП – Корнелния Нинова е най-предпочитаният политик за бъдещ министър-председател (19.2%), докато действащият премиер е посочен като предпочитание от 17.1 %. Слави Трифонов е предпочитан от 9 % от респондентите.

******
Представените данни са от национално проучване, проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г. Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци: тип населено място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е пряко стандартизирано интервю с помощта на таблети. Изследването е проведено със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
469
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето и едно друго проучване от чужда агенция - сред 1600 милиардера в света Борисов вече е влезнал в петдесеттицата ! Това означава, че и аз съм допринесъл с моите данъци за неговата "състезателна кариера" в това състезание, но не се гордея с това !
468
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не пак БСП или ГЕРБ сума и пъти се оакваха вече.
467
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОТ ТРЪН - ТА НА ГЛОГ...Не ве, изглежда ще стане друго - ОТ ГЛОГ - та на СМОК!
466
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл да се гласува за партии, които не могат да влязат в парламента, за мен това са празни гласове. ----- А ти откъде знаеш кой ще влезе? Има такива, които се движат около 3,8-4% и е въпрос на 50-100 гласа да влязат.
465
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам само Каракачанов да не влезе, много ме дразни тая бездарна буца сланина.Министър на отбраната ми бил, абсолютен дилетант.
464
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо бе българи като сте толкова "умни" и "хитри" стоите тук в тази медия на цензурата която удобно е полегнала на властимащите, защо се поддавате сами на манипулацията на някакви соц.изследвания, защо сами демонстрирате умствено изоставане което отричате всеки ден от животът си, който сами градите с грешните си избори на политици ???
463
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този като му видя снимката и ми се повръща . Ужасен ***.
462
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно в България няма място за сериозни, образовани и представителни политици. Обречени сме да ни управляват карикатури.
461
1
 
8
 
! Отговори
ОТ ТРЪН преди 3 години
ТА НА ГЛОГ
460
1
 
15
 
! Отговори
мдааааа преди 3 години
ако е политик, колкото певец? или водещ? по-добре и да не разказва вицове...
459
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто нямам думи. Ама вече няма мърдане. Нито желязната завеса, нито мигрантите успяха да затворят надеждно границите, но ето че измисленият вирус го направи. Сега ще се наложи да си изсърбаме попарата докрай.
458
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С номер 14 и всички управлявали ще са в пандиза заедно с главния прокурор и шиши
457
17
 
7
 
! Отговори
светнат преди 3 години
Единственият, който има реални шансове да изрита първия, е вторият!Гласувайте с бюлетина #4, не разпилявайте гласовете си за разни патерици на мутрата!
456
6
 
16
 
! Отговори
Математико преди 3 години
Даже на предишните избори червен Кольо даваше едни 7-8% на бесепето пред Баце и в крайна сметка Баце ги би като мачЕ у дирек. Сега скромно излизат 2-3% на Баце пред бесепето и ако следваме логиката от преди, то сега хептен ще ги набуА. А славуца ми нещо като партията на М.Кунева на по-предишните избори- уж за премиер я гласяха, сигурен участник във властта поне и накрая тежка греда. Ако Тошко африкански стане дупетат ще е прекалено голям успех за славуца и партийката му.
455
5
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Слави е поредния Жорж Ганчев в политиката
454
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След такъв като Борисов и Царю честити, може и цар киро да турим премиер. Няма да ни направи впечатление.
453
15
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
СЪНАРОДНИЦИ ИМАМ САМО ЕДНА МОЛБА - БОЛНИ, ЗДРАВИ, ДОКАРАЙТЕ СЕ ДО УРНИТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ. ТАКА МУТРЕНСКАТА ШАЙКА ЩЕ ПОЛУЧИ ОЩЕ ПО-МАЛКО ПРОЦЕНТИ И РЕЗУЛТАТЪТ ИМ ЩЕ СТАНЕ ПЛАЧЕВЕН. НЕКА ОСИГУРИМ НА БОРИСОВ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ В ЗАТВОРА!
452
11
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Хитреците от вчерабеге, са сложили удобно за властта заглавие, кой искал Слави за премиер, но не и главната новина, а тя е, че мутрите от властта за първи път сдадоха първата позиция в предварителните социологически проучвания! Наздраве и нека изхвърлим най-некадърната шайка управлявала България в близо 14-вековната и история!
451
2
 
15
 
! Отговори
Часовникар преди 3 години
Ми то на Тачо кучето е по-умно от тоя бре - да избереме него, а ?! Поне няма да ни серви ра чалгаджийски " науки " ...ха-ха-ха!
450
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл да се гласува за партии, които не могат да влязат в парламента, за мен това са празни гласове. По-добре да се гласува за някоя от партиите, които влизат със сигурност и там вече да се приоритизират нещата. Мен нито една партия от бъдещите управляващи не ме кефи, но за ГЕРБ и ДПС няма да гласувам. По-добре за някой от останалите