Какви са икономическите рискове, ако няма работещ парламент?

Приоритет на 45-о Народно събрание е актуализация на бюджета
7 апр 2021 22:40, Нели Христова
77

"Основният риск е, че трябва да предадем финалния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост до края на месец април. Това е механизмът, по който България ще получи онези много милиарди, за които всички политици говореха в своите предизборни кампании", заяви представителят на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в студиото на "Денят ON AIR".

Според Григорова, Националният план е важен, защото от него зависи дали ще се даде достатъчен тласък на българската икономика, за да се възстанови успешно от последиците на пандемията.

"Рискът от неработещ парламент е да има една несигурна политическа среда - в една здравна криза това ще подейства като катализатор и наистина ще влоши икономиката в страната", посочи Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Bulgaria ON AIR.

Приоритет на следващото 45-о Народно събрание е актуализация на бюджета. Според Иванов това трябва да се случи възможно най-скоро.

"Виждаме, че в края на март бюджетът е в голям дефицит, почти колкото този, заложен за цялата година. Върви много лошо изпълнението на приходите, а разходите се реализираха изпреварващо" отбеляза представителят на АИКБ.

Последиците на една предизборна стратегия

Източникът на диспропорцията - намалени приходи и увеличени разходи, произтича от предизборната стратегия на ГЕРБ да се увеличат заплатите на държавните служители и минималната пенсия, включително и даваните 50 лв. надбавки, които пенсионерите получаваха до деня на изборите, стана ясно от думите на представителя на АИКБ.

Григорова е съгласна, че увеличението в заплатите на държавните служители е било предизборен ход, но според нея такова увеличение е трябвало да се случи.

"На един човек, който се наема за пръв път, му се полагат 700 лв. брутна заплата. Ние няма как да очакваме да дава всичко от себе си и да работи така, както би работил човек с 2000 лв. заплата", подчерта представителят на КТ "Подкрепа".

"Затваряме ви. Сега ще ви дадем пари, ама няма да ви ги дадем. Ще ви ги дадем след 10 месеца, когато ще сте вече фалирали. Или когато хората вече са тежко задлъжнели и не могат да си плащат елементарни битови сметки. Така просто не се прави", категорична е Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНека дадем малко път на младите.чалгаря на колко годинки е?
25
3
 
7
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Дългото теле напълни гащите и няма търпение да си изрецитира думичките за честта и да се скрие в кабеларката. Изненада наркоман, тва е Парламента, льохман, не е да щипеш балеринки.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е механизмът, по който България ще получи онези много милиардиЕС ще даде толкова милиарди на чалгара, колкото ги даде на Орешарски! Другарите пак гризнаха хурката. Чалгопитеците след 2 месеца озверели от глад ше са по площадите да питат що няма папу.
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие нали разбирате, че този момент рано или късно щеше да доди ? Все пак ЕГН-то и наднорменото тегло си работят и добре, че нещата стават предвидимо, с избори. Иначе един ден ше заапе паважа и ше се чудиме как да се оправяме. Нека дадем малко път на младите.
22
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ГЕРБ загуби от Слави. Имат едни 20 % купен вот и си мислят, че някой им вярва.Повтарят си мантрата, че били първи, с надеждата някой да им се върже.Не, няма.Истината боли.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ГЕРБ е първи, какво се оплаквате? Освен това Боко довчера обясняваше, че всичко е държавата е тип-топ - който и да дойде след него, само ще щрака с пръсти. Сега изведнъж плаши с криза?
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Слави де факто и де юре победи ГЕРБ и вожда им ''....................Слави е като разгонен тийнейджър, тичаш подир властта като след мадама ... и когато най-после я настигна - изчерви се и просто изчезна !
19
1
 
4
 
! Отговори
некъв преди 3 години
Сега си обяснявам залитането по фолк плешивци, щом е възможно да си представиш милиардер как ск купува роми, по тая логика Черепния *** трябваше да е с 3млн гласа от билети, хаха ей няма такива капацитети
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Рискът от неработещ парламент е да има една несигурна политическа среда - в една здравна криза това ще подейства като катализатор и наистина ще влоши икономиката в страната", посочи Добрин Иванове нали това искахте бе? Сега Магаданс и убитите от държавата ше мятат гюбеци в парламента и нема се плашите!
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нека Борисов си управлява, още няма официални резултати. После има една седмица да мисли дали да управлява в малцинство. После и Слави има една седмица. И ето ти края на Април. А Бойко никой не го е свалил, нали е победител. Или го бива да играе на сичко коз само ако е с четири валета?
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мухобойко си купи победа.Цифрово се изразява в 30 лева на ром, а на някои места е стигнала до 100 лева.
15
2
 
5
 
! Отговори
удри рипийта преди 3 години
Я пак кое победил? 1.6млн първи герб, тоя чалгатрон е 500к и следва рязко надолу Друг път за човек управляващ със статуси във Фб няма, перчема го доказа отатък океана.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави ще е горе-долу същия като Бойко, само дето ще се учи на наш гръб поне един мандат
13
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави де факто и де юре победи ГЕРБ и вожда им.Първи избори и 30 %.За гласуването в България даже няма да коментирам.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами мантрата нали беше ,като го свалим ще мислим.Ами свалихте го ,ама май е късно за мислене.
11
6
 
5
 
! Отговори
хаха преди 3 години
бе тия с минусите как ви плащат момчета? пускат ви на запис комбайна или раздават дискове?
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мммм дааа едно е да рушиш павета по площадите друго е да градиш държава
9
8
 
6
 
! Отговори
замислен преди 3 години
интересно ми е, какъв ще е мисловния импулс на паплачта, която изпротестира въздигайки псевдо мутроклоун и този същия им го набие с 200
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е механизмът, по който България ще получи онези много милиарди, за които всички политици говореха в своите предизборни кампании", заяви представителят на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова-----Опа, ромале!Само един политик ги дъвчеше тия милиарди и това е Борисов.Негово задължение е да подготви тоя план.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славистите, подкрепили чака - ракя месията слави тфифонов - славуцата, карате ли си вече ферарита, вземате ли 5к заплата чисто, тече ли ви мед, масло, ракия, вино и сайдер от чешмите? Или си останахте същите тиняци в калта? Май второто.