Как ще се следят нарушенията на изборите на 11 юли?

В деня след вота ще обявим първите заключения, съобщи Тана де Зулуета
28 юни 2021 09:48, Анисия Иванова
21

Международни наблюдатели пристигнаха у нас за изборите на 11 юли. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е изпратила мисия от 28 експерти и десетки наблюдатели.

"Тези избори са важни не само за България, но и за международната общност", подчерта в "България сутрин" Тана де Зулуета, която е ръководител на мисията на ОCCE у нас.

"Имаме конкретни проблеми, които следим. Срещаме се с хора, които ни сигнализират за тях. Следим за различни промените в законодателния процес. Не публикувахме нашия доклад след изборите на 4 април, защото новите избори са толкова кратко след това. Решихме да публикуваме заедно препоръките след 4 април и 11 юли. В деня след изборите ще имаме пресконференция, на която ще споделим нашите първи наблюдения и заключения", обясни тя.

И посочи, че нямат конкретни наблюдения спрямо машинното гласуване. По думите ѝ в самия изборен ден трябва да се прецени дали с машините ще се гласува по-бързо, или процесът ще се забави.

"Наблюдавала съм избори в САЩ, където е задължително да се гласува с машина. Целият процес е доста сходен с българския. Наблюдавала съм и във Франция, където системата е смесена. Ще видим в самия изборен ден - както ние, така и самите избиратели", отбеляза Тана де Зулуета пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос в какво се състои работата на един международен наблюдател в изборния ден, гостът в студиото отговори:

Методологията ни започва много преди изборния ден. Открихме нашата мисия в България още на 9 юни. Следим целия процес на кампанията - как се организират изборите, как политиците провеждат кампанията, какви събития се провеждат, следим и медиите.

"Препоръчахме да имаме 200 наблюдатели, но за съжаление тази опция отпадна заради пандемията. Провеждат се избори също в Армения и Монголия, много е сложно за държавите членки на ОССЕ да изпратят хора в България. Нашият екип от експерти ще бъде заедно с парламентарната асамблея на ОССЕ, ще се присъединят още 50 човека", каза още Тана де Зулуета.

Международните наблюдатели ще следят предаването на протоколите, броенето на гласовете и развитието след изборния ден. Те вече са провели няколко срещи с български партийни лидери, на които са обсъдени евентуални проблеми с вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то няма да има нарушения особено в съседните страни няма нарушения никоги.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се следят никакви нарушения. Има еднавелика сила, която е обещала независима държава на един героичен нарид. За да се компенсира една друга сила и е обещан източен ***, и това ще се реализира чрез продажниците на Слави Тр.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Рашков в схема със съдия-изпълнителка! Заграбени са 2 къщи с декар двор за 189 000 лв. срещу 44 000 лв. Семейство стопани остава на улицата...
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Рашков в схема със съдия-изпълнителка! Заграбени са 2 къщи с декар двор за 189 000 лв. срещу 44 000 лв. Семейство стопани остава на улицата...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали правиха тест и плюс инструкциите с паспортизацията на техническите данни с възможности гарантирани от производителя за индивидуално справяне и защита от хакерска атака до крайния получател на резултата в случая централен орган получаващ сведенията числени с наименованията по названията на субектите регистрирани чрез помощни центрове организирани в процеса да са атакувани от страна на вносителите на нерегламентирана техника съответстваща за изборния процес по стандарт,но скрита за участие до
10
0
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ПАК ЛИ ЩЕ СЕ СЛЕДИМЕ.....ХА,ХА,ХААААААА....ДУМАТА "СЛЕДЯ" И "МАНИПУЛИРАМ " ВЕЧЕ ЕДНО И СЪЩО ЗНАЧЕНИ ЛИ ИМА ...??!/-----МАЙ И ПРИ МАДУРО Е ТАКА----/
9
0
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
А манипулацията на софтуеъра ще проверят ли?
8
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До КЛ. Ти беше ли вчера на изборите та видя, че няма нарушения? Щото аз видях в репортаж как една жена се чудеше пред машината и член на комисията й подсказваше какво да прави. Да си чувал нещо за тайна на вота?
7
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв в първото изречение словоредът е? Какво означава думата "опция" в превод от суахили?
6
8
 
2
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Нарушенията реално ще са толкова, колкото бяха на вчерашните избори, т.е. николко.Купен вот няма да има, защото няма как да се снима бюлетината, за да се докаже за коя партия е гласувано. Остава само корпоративния вот, който и без това е недоказуем по време на избори. Може би за пръв път ще имаме преброяване на реално гласували хора.Предстои да видим.
5
0
 
9
 
! Отговори
другари преди 2 години
до всяка машинка вентилатор , или два , или три . до всяка машинка разяснител . за възрастните студени напитки и ветрила , за младите биричка .
4
1
 
12
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО ,БЕ... преди 2 години
ТЪКМО ЩЕ ГЛЕДАМЕ СЕИРИ ...КАКВО МАГАТ КОМУНИСТИ И ЧАЛГАРИ--ЗАЕДНО!!!....МАЙ ЩЕ Е ДАЛЕЧЕ , ПО-ЗАБАВНО ОТ ТВ-реалититата ....ЗАЩОТО ВЕЧЕ МИ ПИСНАХА С ЕДНИ СЪЩИ ДЖОФРИ НА ЕКРАНА. СЕГА --КАРТИНАТА ЩЕ Е НАИСТИНА "ПАНОРАМНА И РЕПУБЛИКАНСКА" ....И АДСКИ СЕИРДЖИЙСКА....ха,ха,хааааааааа
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си носят вентилатори
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво е, че ще има наблюдатели та да видят провала на изборите
1
3
 
17
 
! Отговори
ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ преди 2 години
НА 11.07.....ЩЕ БЪДАТ "ИЗМАДУРКАНИ" , СЪЩО КАТО ПРИ КОМУНИСТА МАДУРО ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА! ..КОМУНИСТИТЕ СА МАФИЯ ---СЕГА ПРИЛАГАТОЗИ ОПИТ НА МАДУРО С МАШИНКИТЕ И У НАС!!!.....