ИТН води с минимална преднина пред ГЕРБ, решаваща ще е активността

Гласовете от чужбина определят четвъртото място
258
ИТН води с минимална преднина пред ГЕРБ, решаваща ще е активността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

6+1 формации с представителство в следващото Народно събрание. Практически паритет между „Има такъв народ“ и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Трифонов. Очакваната избирателна активност в страната е малко над 3 милиона.  Това показват данните  от проучване на „Тренд“ по поръчка на Nova Broadcasting Group, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 3 и 7 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1002 души на възраст 18+.
Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ“ се задържа в хода на предизборната кампания.

Още по темата

Вследствие на този тренд, партията на Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%). Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност „Има такъв народ“ може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.
БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите, като това прави сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия.

В хода на предизборната кампания Демократична България (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят.
 Около 4%-вата бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ (3.1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято“ регистрира подкрепа от 1.6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8% подкрепа.
51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас.

Проучването е направено от „Тренд“ по поръчка и финансирано от Nova Broadcasting Group, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 3 и 7 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1002 души на възраст 18+


258
Още от Политика
Кой е възможният 56-и премиер, който ще е по "калъпа" на Слави?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
1
 
3
 
! Отговори
Слави преди 3 седмици
Нека чалгата бъде с вас.
220
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много наивни българи видяха промяна в един полуграмотен чалгар-Слави, мутра, която се мотаеше в краката на Жоро Илиев, Поли Пантев.... Жалко, за дипломите им във Виена и Харвард, които са получили. Останалите, са берачи на ягоди и подобни..
219
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дано този народ се събуди и измете политиците надменници облагодетелстващи се от властта без никакво чувство за самокритичност
218
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма да гласувам, щом като тези ще бъдат алтернативата итн, мутри и др измислени партии, които се борят за онези милиарди.....
217
3
 
10
 
! Отговори
Златена преди 3 седмици
Има такъв народ въобще не осъзнаха възрастните българи в България няма да се справят с машинното гласуване затова в неделя ще има малко българи подали своя глас но кои каквото си надроби това сърба има такъв народ трябваше да помисли и за възрастните българи не само за младите българи.
216
2
 
10
 
! Отговори
Златена преди 3 седмици
Има такъв народ въобще не осъзнават възрастните българи в България няма да се справят с машинното гласуване затова в неделя ще има малко българи подали своя глас но кои каквото си надроби това сърба има такъв народ трябваше да помисли и за възрастните българи не само за младите българи.
215
1
 
9
 
! Отговори
Bg преди 3 седмици
итн е едно с дпс човек трябва да е напълно *** за да не го е разбрал още.
214
0
 
6
 
! Отговори
Праведен преди 3 седмици
Мишките се изпокрили, а те казват, че били Първи, чалгарите !
213
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В 15 МИР ПЛЕВЕН ГЛАСУВАЙТЕ С НОМЕР 4 С ПРЕФЕРЕНЦИЯ 108!
212
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 210 __ СЛЕД ЗИМАТА ИДЕ ПРОЛЕТТА, А ТИ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ ВЕЧНО ***!!! ВЪРНИ СЕ В ПЪРВИ КЛАС ДА СЕ ПООГРАМОТИШ.
211
5
 
9
 
! Отговори
Приказвай си преди 3 седмици
ама ГЕРБ не са вдигали данъците откак са на власт. А тея новите веднага ще ги направят двойни. И винетките ще направят двойни. И ще фалират една банка - но няма да кажа коя , само ще кажа, че е обявена за най-добра банка. Хващаме ли бас.
210
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има голямо съмнение, че чрез Информационно обслужване, мъртвите души са добавяни като гласували за ГЕРБ. Става дума за около 700000 гласа.
209
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разни дребни душици толкова са възмутени от чагъртането, че дори не забелязаха, че заради досегашното управление на ГЕРБ, тока им го вдигнаха с 50 процента, парното също, утре винетките ще скочат двойно, такси за туй-онуй, данъци двойно, банки ще фалират... но те възмутени от чагъртането. И без ГЕРБ ще съмне, ама пак ние и нашите деца ще плащаме заради тяхната алчност и злоба. Разрушиха България, за да пълнят чекмеджетата.
208
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МОСВ са получили уведомително писмо от Кьовеши, че започва да разследва министерството по програма ОПОС. Честито на ГЕРБ! Почна се.
207
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кьовеши е пратила уведомително писмо, че започва разследване на МОСВ за ОПОС. Официално почнаха от ЕС да разследват ГЕРБ.
206
2
 
3
 
! Отговори
Бацо ви Гацов преди 3 седмици
Във всяка къща машина с готова бюлетина...викам аз да има! Няма полиция, няма милиция...сигурност, спокйствие, ред! И щастливи хора...;-)
205
1
 
1
 
! Отговори
Ей хора преди 3 седмици
Winter is coming!
204
2
 
6
 
! Отговори
Хора! Бъдете мъдри! преди 3 седмици
След интервюто на Слави за в.монд аз мисля, че е въпрос на човешки дълг , а и християнски дълг да не разрешаваме нашия народ да влезе в лапите на сатанисти и либерални словоблудници!Нека избереб страната на Бог, пък Той да сложи по местата тези, които Го ругаят!Та Бог поруган бива ли?
203
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
fake news. prednina imat samo offshornite mafiotski medii v bg kam grobistata i kematoriuma. priatno patuvane.
202
2
 
5
 
! Отговори
О, божке преди 3 седмици
Ако спечелят тези проcтaци последното, което ще направя на територията ще е да отидя пред НС да си счупя личната карта. След като се махна ще запаля и паспорта. То била била, но толкова ограничен народ не мисля, че има дори в Латинска Америка и Азия. В Африка със сигурност са по-хитри и умни.