84 млн. лева струва вотът, най-скъпият досега

За изборите през април са похарчени над 65 млн. лв.
11 юли 2021 08:14, Елка Василева
48
84 млн. лева струва вотът, най-скъпият досега
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентарният вот е най-скъпият досега заради машинното гласуване, показа проверка на БНР.

Над 84 милиона лева са отпуснатите досега средства за предсрочния парламентарен вот, което значително надвишава сумата от над 65 милиона лева на априлските избори.

В първата план - сметка, одобрена от служебния кабинет, е определена цена на вота от 57 милиона, но тъй като се провежда в пандемия, са необходими още 11 милиона лева.

Необходимостта от допълнителни машини прибави още десет милиона лева към сметката, а през седмицата кабинетът отпусна нови 5,9 милиона лева за допълнителни нужди.

И тъй като вотът не е преминал, не е ясно каква ще бъде окончателната сметка.

Най-близо до тези стойности се доближава местният редовен вот от 2019-та година, но трябва да се направи уточнението, че той се провежда в два тура, а цената не включва частични местни избори, които след това са се наложили по места - какъвто например бе вотът в Благоевград.

Справка в план-сметките на различните видове избори - местни, парламентарни, президентски и европейски, показва, че всеки от вотовете поскъпва спрямо предходния от същия вид.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно Ферари с чиято червен и то ще бъде само за мен а на теб ти остава кючека. Ююююююбрееееее овчари.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русе имаме проблем с машините. Не могат да ги стартират. Комисията е в шаш и паника. Ко праим сега?
9
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
САМО НЕ РАЗБРАХ КАК ЗА 10 000 МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ СЕ ПЛАЩА ПО 10 МИЛИОНА ЗА ПОДДРЪЖКА И ТО НА ГЛАСУВАНЕ! ИЗЛИЗА, ЧЕ ПОДДРЪЖКАТА Е 2 ПЪТИ ПО СКЪПА ОТ САМАТА МАШИНА И ТО ЗА ВСЯКО ГЛАСУВАНЕ :D НЯКОЙ ЯКО КРАДЕ С ПОДДРЪЖКАТА
8
3
 
13
 
! Отговори
ИЗБОРДЖИЯ преди 2 години
в моята секция машината отказа да работи...ЧАЛГА ТАЙМ
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция има пароблем с 2 машини. В България 10 секции минават на хартиено гласуване. Машините не могат да зацепят. Големи машини!!! Няма що! Да връщат от фирмата парите!!!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 10 секции има проблем с машините до преди малко. От ЦИК умуват дали ще продължат с хартиени бюлетини на местата с възникнали проблеми. Скъпи на триците-евтини на брашното. Хубава работа ама българска.
5
4
 
18
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 години
Не подкрепям герб, но когато Б.Б. им каза, че ще прехвърлим 50 млн от служебното правителство казаха, че това са глупости и изборите ще струват макс 30 млн. Видя се на кой сметките излязоха криви. А ако пак отидем на служебен кабинет, то това са пари на вятъра
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено , че ще са по-скъпи, освен с машини, трябва да се напечат и 7 милиона хартиени бюлетини като резерва.Пълно безумие и разхищение
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха честито! Да не мислите, че правителството плаща! Плащаме ние без да сме го избрали да ни представлява! НА ТОВА МУ СЕ ВИКА:"ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ!".
2
14
 
3
 
! Отговори
Аззз преди 2 години
Ами нормално бе гении, нали сега се купуват машините.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, тея милиони за нищо ги нямате, бе! За тези щайги се дават едни излишни пари. Никъде в ЕС не се гласува с машини. По- бедни ли са или са по- просmи? ? А ?