Машините готови за избори 2 в 1, но може да се стигне до хаос

Най-тежко би било 3 поредни уикенда да има избори, заяви Веселин Тодоров
20 авг 2021 11:12, Красимир Ангелов
42

Близо 40 дни след последните парламентарни избори политическата ситуация в страната остава неясна. При невъзможност за реализиране на трети мандат предстоят трети поред избори. Същевременно през есента предстоят и президентски избори. Могат ли машините да издържат избори 2 в 1 и технологично възможен ли е вотът?

"Те са способни и за 3 и 4 в 1. По договор сме длъжни да осигурим такава възможност. ЦИК беше предвидила такава възможност. Ние сме подготвили софтуера в тази посока и очакваме да разберем каква ще е методиката на ЦИК и дали ще ни ангажира. Може да реши самостоятелно да организира изборите", заяви в "България сутрин" изпълнителният директор на "Сиела норма", компанията доставчик на машините за гласуване, Веселин Тодоров.

"Трябва просто технологично време между изборите заради логистиката. Трябва да се приберат, да се инсталират бюлетините и преработи софтуерът за другия вид избор. От технологична гледана точка е добре между 1 и 2 тур да има поне две седмици, а не една. Най-тежко би било 3 поредни уикенда да има избори и би струвало двойно по-скъпо. Ако са 2 в 1 ще бъде по-евтино", обясни Тодоров.

И даде подробности за процеса на работа при вот с машини 2 в 1.

С една карта -  да я постави, да се появи бюлетина за 1-ви вид избори, след това да се появи втората бюлетина за втория вид избор, да има две разписки, но може да бъде и една, да се слагат в различни кутии. По-сложно би било ако има две смарт карти. Това означава секционните комисии да управляват два комплекта карти и ще се стигне до хаос. Най-логичното според нас, е с една карта", посочи изпълнителният директор на "Сиела норма".

Според него при избори 2 в 1 времето за гласуване би било с около 30% повече.

"На последните избори нямаше струпване или опашки по причина на машините. Ние можем да доставим още 1200 машини, ако ЦИК имат желание. Според нас би дало още малко спокойствие. Трябва да спрем да работим на ръка", категоричен е Тодоров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
17
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По добре некой друг вместо ГЕРБ. ГЕРБ са комунисти, Маяи Христо ще крадат по малко от ГЕРБ.
17
1
 
19
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 3. Глу.пак, пак ли ГЕРБ са ти виновни? Айде стига де, от три месеца са в опозиция и пълна изолация. Колко години още ще ви пречат? Нали уж беше достатъчно само да свалите Боко от власт и да потекат реки от мед и масло? Къде са?
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от представителите на ДС ( Рашков или някой от другите) даде ли вече отговор в коя друга страна от ЕС има САМО машинен вот?
15
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ха-ха, че той хаосът настъпи още преди три месеца.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-голяма пр0ст0тия от машинното гласуване!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама защо избори в 3 поредни уикенда, когато още от сега резултатите могат да бъдат публикувани. Разбити надлежно по избирателни райони и избирателни секции.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То с това заглавие, хаосът е вече пълен...
11
5
 
8
 
! Отговори
Горянин преди 2 години
Другаре,че то хауса не е от сега,а от доста отдавнааааааааа.
10
5
 
15
 
! Отговори
Цоко преди 2 години
Ако не върнат хартиената бюлетина, аз повече няма да ходя да гласувам. Това са най-големите и най-лесно постижими манипулации.
9
4
 
18
 
! Отговори
ДС преди 2 години
Не се притеснявайте, другарЕ, ние ще осигурим правилното протичане на избора. По принцип предлагаме и услугата директно публикуване на резултата.
8
5
 
18
 
! Отговори
Супер преди 2 години
Мадуровките са много точни машини. Каквито резултати и м зададеш точно такива вадят.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиде в Кауфланд - претегли едно кило домати. Отиде да гласува - се чуди кое да натисне
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора, не ви ли писна да ви правят на по-прости? Машините наречени везни в Кауфланд, Лидл, Билла които работят 20 часа в денонощието са по-умни и модерни от струващите много милиони тези техни машини?
5
5
 
24
 
! Отговори
Е то преди 2 години
До хаос вече се стигна, благодарение на протестъри псевдо-моралисти, чалгаджии-Слависти, платени от Божков "бунтари", разни умело яхащи вълната използвачи като Манолова, и други подобни - всичко това под егидата и вещото ръководство на вдигналия юмрук президент Румен Радев, който по този начин нарушава Конституцията, така че мястото му е в съда !
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На изборите 2 в 1 първа политическа сила ще е ГЕРБ, президент на Република България ще бъде генерал Бойко Борисов!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то хаосът е от 1 година, а от половин година съвсем. Свикнахме.
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аааа, хаоса е обещан от геП ! -няма да пуснат лесно кокала -много им се услади власт и пари
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
машинни хора, машинно управление, машинна демокрация