ГЕРБ отново първа сила, БСП я следва, Петков-Василев взимат 10% от гласовете

Партията на шоумена Трифонов изпадна на трето място
503
ГЕРБ отново първа сила, БСП я следва, Петков-Василев взимат 10% от гласовете
Снимка: Маркет линкес

На предстоящите избори ГЕРБ ще бъде първа сила. Това сочат данните от последното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкес“.

Партията печели 15,7% от гласовете. На второ място се нарежда БСП с 11,9%, а чак на трета позиция е ИТН с 10,9%.

10% взима новият политически проект на бившите министри Асен Василев и Кирил Петков.
ДБ получава 8,8%, а ДПС – 8,6%.

На предстоящия президентски и парламентарен вот се очаква избирателната активност е по-висока от тази на изборите през юли.

„Очакваме малко по-висока мобилизация за гласуване и от гледна точка на това, че ще имаме уникално явление в нашата демократична история – гласуване „2 в 1“. Очакваме това да повлияе в позитивна посока на избирателната активност. Има и един контрааргумент – усещането, че за президентските избори към настоящия момент липсват алтернативни кандидатури на тази на Румен Радев. Малко изглеждат предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има известен обратен ефект“, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“. Удовлетвореност от развитието на страната – при този показател има ръст през юни-юли, но спад през август

По думите на социолога това се дължи на факта, че втори парламента тази година не успя да излъчи редовно правителство, което да поеме управлението.

Мобилизация на партийния електорат – по този показател ГЕРБ води в момента.

„Те се мобилизират чрез противопоставяне на президента и на служебното правителство и новите партии в последните два парламента. До момента ГЕРБ изглеждат мобилизирани на пределна степен, вероятно няма да може да покачи този резултат“, коментира социолога.

Той уточни, че „Демократична България“ (ДБ) също са с много висок процент на мобилизация, но изненадващо има разколебаване сред избирателите на БСП и ДПС.

„Продължаваме промяната“ (ПП) като една нова формация на политическата в този момента да има ниска мобилизация. Същите нива отчитахме за „Има такъв народ“ (ИТН) преди април, но видяхме после висока степен на мобилизация“, уточни Живков.

Електоралните нагласи два месеца преди изборите сочат като категоричен победител ГЕРБ.

„Но влизането на политическата формация на Петков и Василев в политическия живот има потенциал да размести пластовете. Те се появяват директно с резултат 10-11%, което им отрежда четвърта позиция“, подчерта социологът от „Маркет линкс“.

БСП е на втора позиция, но разликите с ИТН, ДБ и ПП са разлики в рамките на статистическите отклонения. 

„При ДПС ресурсът е установен – техният електорат не скача и не пада под определени партии. ПП успява да отнеме електорат от всички останали, особено от ИТН, от ДБ и ИБГНИ. Също и такива, които не са гласували на миналите избори“, каза още Живков.

Малко под границата под 4% засега остават „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Възраждане“.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14–20 септември 2021-ва г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: БСПизбориГЕРБРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали ГЕРБ манипулираха изборите и са крадливи? Ами на изборите досега винаги се потвърждават резултатите от социологическите проучвания преди тях. Без тези на Червен Кольо естествено. Хазната до април бе пълна и държав.дълг намаляваше. За строителството на инфраструктура бяха осигурени едни 500милн. ГЕРБ си остава с едно 600хил.подкрепа. Не се разпада и в опозиция. Мерките въведени от тях остават, никой не ги променя! Опорки издишат! А? И то след 10г.управление, повечето в коалиция!
365
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да ДПС толкова назад. Големи статисти.
364
4
 
6
 
! Отговори
Да Да преди 2 години
До АнонименАбсолутно подкрепям. БТВ е дока..зано ку.пена и цензурирана меди..я. На предните избори едвам вземаха 12% ИТН а станаха първа политическа сила. Не съм фен и на Слави ама тая грбаджийска пропаганда яко дразни.
363
4
 
6
 
! Отговори
Да видим преди 2 години
Какво се случва,та медиите от раз намалиха силно облъчването с двамата месии.Усетиха май,че става отвратително и може да се получи нежелан ефект и изтеглиха мутрите им за към изборната дата. Со'рос ги знае тия работи,ама дали народът ни е стадо овце или има мозък ще разберем.Около двамата има редица не известния. Киро учил ли е в Харвард или не? Лъже ли? Василев хо'мо ли е или не?За Киро е ясно, че е с двойно гражданство.Ама лелките го харесват,защото имал трапчинки.Боже, избави ни от тъпотията!
362
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До спасение 386 Нали плюете по червените и десето :) А после - съюз с тях :) Не че не сте си лика-прилика, ама не забравяйте какво сте лъгали, преди това :)
361
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Само Слави Медиите - техни, т,р,оловете - техни, социо...патите - техни :)
360
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 385 Тролякът е само гербав, но сте прав за другото :) - че простее и е комплексиран :) Всъщност Вие сте част от групата :)
359
6
 
8
 
! Отговори
Само Слави преди 2 години
Поръчкова статия на гербаджийте. ИТН е актуалния шампион от последните избори и абсолютен фаворит за нова победа.
358
9
 
12
 
! Отговори
спасение преди 2 години
След изборите кабинет на националното спасение- ГЕРБ, БСП, ДПС.
357
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 382 Те и за гербавите т.р.олове са очевидни - откъде ви плащат? Доказателства има, прокурор няма. Има само един милиционер, който си чати с бойко. Иначе той много доказателства показваше по медиите, ама освен обезщетения да плащаме, друго не спечелихме от неговата имитация на бурна дейност.
356
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръглия суджук от Банкя и автомагистрали най големите крадци
355
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 381 "Буци шкафчетата Буци , къде скри парите ,парите и златото къде ги скри Буци" Е, как, нали "знаехте" за "кражбите"? Защо няма нищо? Рашков вече 5 месеца рови, толкова ли е некадърен, че не може да ги намери тия "доказателства", които са очевидни явно за всеки червен ***?
354
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буци шкафчетата Буци , къде скри парите ,парите и златото къде ги скри Буци
353
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иска ви се гробарите никога вече няма да са на власт , най големите крадци в историята на България
352
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 377 Като пишете винаги, давате ли си сметка, че управлявахте 12 години :)
351
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 376 Защо го водите тогава :), герботроле? Задължават ли Ви?
350
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб винаги ще бъде първа политическа сила... Това в случая е без значение, защото партиите на поДмяната и комунистите ги превъзхождат, като сбор... В България пpocтаците винаги са били мнозинство...
349
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 372 Както вече написах, разговора с такива като теб е безмислен. :)
348
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ 371 Не можем да Ви обидим повече, отколкото Вие сам се обиждате :)
347
5
 
10
 
! Отговори
Лао Дзъ преди 2 години
Самоуспокояват се и лежат на същата кълка като преди че ГЕРБ била първа сила!Хаха!А после шамар за събуждане и реалността е обратната!Хаха!