Ако изборите бяха днес: Радев печели 42.6%, Герджиков - 28.1%

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%, останалите между 1 и 3%
486
 

Настоящият президент Румен Радев  влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Това сочат данните от изследване, което е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства от агенцията Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

Още по темата
Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%).

Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Румен Радев.

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% - от тези на Демократична България, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху Демократична България, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети  от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.

********

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
6
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Естествено, че има работа, не е като някои лаладжии само да плещи глупости, КАТО ТЯХ.Човекът ясно заяви, че ще участва в дебати и това е достатъчно.
314
6
 
6
 
! Отговори
Магаре ли е преди 2 години
Само да питам, за един преятел!!!!Според Б.Б. и МАГАРЕ да предложи за президент ще бъде избран за президент!!! Въпроса в случая е: Е ЛИ проф. ГЕРБДЖИПКОВ МАГАРИЦА!!!!Или пък е просто привърженик на част от Истанбулската конФекция.
313
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Естествено, че Радев няма да ходи да дебатира с един от многото кандидати за поста му. Никъде в света го няма това нещо." Хохохохо. Значи си признаваш, че излъга, въпреки че много добре разбра, че става дума за дебат между двамата един срещу друг! В гражданското общество дебатирането е основен похват за сблъсък на идеи. Това, че за ТКЗСар като теб е "много ясно", че Радев не иска да дебатира, е ясен знак за това дали знаеш кой от кого се крие. :))))
312
10
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Естествено, че Радев няма да ходи да дебатира с един от многото кандидати за поста му. Никъде в света го няма това нещо. Но само неграмотните скоп'ци на тиквата наглеят, че Радев трябвало да дебатира единствено с този, под чиято тога се крив страхливата Тиква.
311
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Христо Христов..... Пак лъшеш другарю. Рюндю измрънка, че имал много работа за да участва в дебати и се изсули като пръдня от въпросите на журналистите.
310
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Повтарям ... скопци" И на мен ми направи впечатление, защото по-рано тази дума не беше в репертоара ти. Явно ДС е инструктирало слугите си да налагат тази линия във връзка със сегашния опонент на Радев. Всички си спомняме партенката, която троловете на Радев се опитаха, с приказките за сексуалната ориентация на Герджиков. Пак се издаде сам. Всеки път едни и същи ТКЗСарски номера.
309
6
 
7
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Боко Тиквата е пълна пу......ка.Достраша го да се изправи директно срещу Радев.За това пък му предстои да се изправи срещу бай Ставри.От затвора няма да избяга.
308
9
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Повтарям за про'стите скопци, защо тиквата не смее да се яви на изборите срещу Радев: Защото тиквата е страхлива като всички тях. И про'ста!
307
7
 
6
 
! Отговори
Деса преди 2 години
Радев ще прави дебат само със слушалка в ухото
306
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Защо лъжеш, че Радев е заявил, че ще участва в дебат с Герджиков. Радев никога не е казвал такова нещо, а даже и за този в групичка каза "но имам и друга работа". Вече ти знам и калчицата под ноктите и знам, че спестяваш контекста, за да можеш да лъжеш.
305
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/351"Лъжеш и когато спиш" - Ц. Аз казвам истината,а ЛЪЖАТА Е ЕВРОПАТЛАНТИЧЕСКА ЦЕННОСТ и скоп'ците на тиквата го доказвате.
304
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма да излезе на дебат защото го е страх. Той до сега не е дал едно нормално интервю или пресконференция
303
5
 
6
 
! Отговори
Абе ШУБЕ си е... преди 2 години
Ей за туй се скъта бай0ня ШУБЕ го е от резила кат го отвее ГЕНЕРАЛА... истинският Генерал Радев!!!!
302
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Скоп'ците от герб се гърчат с пяна на устата и лъжат, защото отговорът на въпроса: "що страхливата Тиква се скри под тогата на Герджиков?!" е толкоз лесен, че те самите го знаят, но не искат да си го признаят публично: Защото тиквата е страхлива като всички тях. И про'ста!
301
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Защото преди 4 дни заяви: "Направете списък с всички, които желаят И ЩЕ УЧАСТВАМ" Дебат едно на едно, а не в групичка. Лъжеш и когато спиш. :)))))
300
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Зозо/347"Рундю що не иска да излезе на дебат с Герджиков в национален ефир? Има да мрънка като ученичка" - я кажи кога не е искал? Защото преди 4 дни заяви: "Направете списък с всички, които желаят И ЩЕ УЧАСТВАМ."Пак лъжете негртамотните скоп'ци на тиквата, пак!
299
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам каквъ е смисъла от това, ГЕРБ да се мъчи ... само ще харчим пари за балотаж. И не, това няма общо с парламентарните избори, ткаа че си спестте коментарите ...
298
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Христо Христов.... Абе другарю ЗКПЧ, Рундю що не иска да излезе на дебат с Герджиков в национален ефир? Има да мрънка като ученичка :))))))))))))))))))))))))))
297
7
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Абе скоп'ците, кажете що страхливата Тиква се скри под тогата на Герджиков?!
296
1
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
А на бас, че Карадайъ ще има повече гласове от Лузър Панов :))))))))))))))))))))))))))))))) Само като се сетя и се търкалям от смях :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))