ГЕРБ първа сила, битка за второто място между БСП и ПП

Шест партии ще влязат в парламента
Обновена: 12 окт 2021 16:39 | 12 окт 2021 16:38, Камелия Цветанова
388
 

ИТН губи голяма част от избирателите си, а ГЕРБ си върна първото място. Битката за второто ще е оспорвана и ще е между БСП и новата политическа формация на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков „Продължаваме промяната“.

Още по темата

Нагласите на избирателите на старта на кампанията за вторите извънредни и третите парламентарни избори за тази година сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии. Това сочат данните от изследване, което е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства от агенцията Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

ГЕРБ стартира от първото място с 23.1%  от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).

Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична България (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов  (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при  ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява  наполовина спрямо юлските избори. Демократична България също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Поради късното издигане на нейния лидер Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, настоящото проучване не отчита мобилизационния ефект на този ход върху парламентарния вот. До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни.

Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот  по традиция предизвиква по-голям интерес. Хипотезата на старта на кампанията е за около 400 000 гласували повече в сравнени с юли, когато беше регистрирано най-ниското участие на парламентарни избори.

Факторите, които могат да обърнат тази тенденция, са развитието на утежняващата се Ковид ситуация,  ефектите от машинния вот в условия на два избора и евентуално рязко влошаване на икономическата ситуация в страната. 
Както обичайно, в началото на всяка кампания Алфа Рисърч измерва дела на избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още  са пред дилема кого да подкрепят. За сегашните избори това са 10.6% за парламентарния вот и 11.3% - за президентския. Това означава, че една периферия от около 300 000 души за всеки от двата вида избори все още търси своя представител. И започващата кампания може да се окаже решаваща за тези гласове.

*******
Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
22
 
46
 
! Отговори
Очевидец преди 2 години
Ну да! ГРОБ пак нямат шанс да управляват! That sparks joy!
251
50
 
33
 
! Отговори
Само ГЕРБ и БОЙКО! преди 2 години
+++ ДА +++ / --- НЕ ---
250
36
 
33
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Тези от Адвокатската колегия на Мутрите май ще ги пенсионират преждевременно за заслугите им в ползу роду - за "Народния съд", тричленките, компроматите и прасе-касичките..що се отнася до Кирчо и кокорчо, очакваните от тях 30% явно още не са програмирани в машините на Мадуро, а и Кирчо ще трябва да налива обратно водата в един източен язовир, след като КС обяви за незаконни действията му на служебен министър. Учиндолският месия пък ще продължава да изчегъртва и оставалите си проценти в новото НС
249
9
 
15
 
! Отговори
USA преди 2 години
Гласува за ГЕРБ...
248
18
 
8
 
! Отговори
Истината: преди 2 години
ПП - 1 /// ГЕРП - 2 /// БСП - 3 /// ИТН - 4 /// ДБ -5 /// ДПС - 6 /// ИБГНИ - 7 /// Възраждане - <4% //// ВМРО, ВОЛЯ и БЛ задухват супата
247
14
 
14
 
! Отговори
100% преди 2 години
Идентични прогнози давахте и на предните избори, а то какво стана ГЕРБ 2-ри а БСП - почти 4-ти ХАХАХАХАХАХААХ това ще се повтори според мен. Ще видите - много повече хора ще гласуват сега, защото не е отпускарски сезона, като на предните избори.
246
18
 
20
 
! Отговори
Червен Русофил преди 2 години
Само ГЕРБ!
245
21
 
19
 
! Отговори
Ммм напротив преди 2 години
Бойко няма да управлява никога повече, освен ако не се кандидатира за кмет на Банкя.
244
18
 
28
 
! Отговори
Вечен Гешев преди 2 години
Аз ще гласувам за ГЕРБ
243
18
 
26
 
! Отговори
До 245 преди 2 години
Бойко ще управлява пак! Червен *** такъв! Съвсем открито, защото много български граждани стоят зад него. Ако не ти харесва винаги можеш да се изнесеш в чужбина. През 2014 отпаднаха всякакви ограничения за работници търдещи работа в чужбина, именно благодарение на Герб, тъй че, имаш тази опция другарю!!!
242
17
 
9
 
! Отговори
Гладна Кокошка преди 2 години
До ГЕРБ 1 - според мен ГЕРБ ще са пак втори.
241
8
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Само 23% - невъзможно , много повече след настъпилата отврат в последно време.
240
5
 
7
 
! Отговори
ПП са преди 2 години
Поредните имитатори на политически живот, които ще изпълняват повелята на колонизаторите, ще ограбват българския народ в полза на САЩ,първата скорост на еврогейския съюз и собствения си джоб.Удоволствието да си с победителите на изборите излиза много скъпо!!! Ефекта е че който огласява проучването решава съдбата ни, и винаги в наша вреда.Решавайте самостоятелно, телевизиите са собственост на олигарсите и ви зомбират.Не на вече управлявалите.
239
8
 
1
 
! Отговори
Всичко за Севда ТВ: преди 2 години
Ако искате да разберете всичко за Севда ТВ прочетете материала тук: shorturl.at/fjCY5
238
7
 
5
 
! Отговори
ебете си майката!!!! преди 2 години
Всички партии!!!! Имаме си Султан!
237
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най лошото което ни се е случвало през последното десетилетие е тиквата Борисов с неговата банда и ръководството на БФС от Боби Михайлов. И с двамата изкопахме всички дъна и обрахме всички негативни класации но и двамата се водят успешни. Пълна деградация и упадък на страната през последните 12 години.
236
1
 
21
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Нека отдадем дължимото на последните първенци от изборите - ИТН.Те може би ще подобрят световния рекорд по пропадане на доверието за най-кратко време - От първо на шесто място, след ДПС! Колко му е...
235
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че ПП са надценени и то с много.
234
11
 
11
 
! Отговори
А сега де...2021г. преди 2 години
До Анонимен 232. Борисов няма да нахрани децата ни, а Радев ще ги нахрани!!??? ........
233
6
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
НАИСТИНА ЛИ СМЕ ,,2-ЛУПИ" ???