Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?

Президентът носи отговорност за действията си, добави той
28 окт 2021 18:15, Нели Христова
276
Проф. Герджиков: Защо Радев мълчи след решението на КС?
Снимка: БГНЕС

„Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, заяви проф. Анастас Герджиков на среща със съмишленици в Габрово.

Кандидатът за президент очаква Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър.

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков. „Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира проф. Анастас Герджиков.

Той посочи също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на справедливост в България може да бъде преодоляно само, когато законите се спазват и се прилагат еднакво за всеки от нас, независимо от заеманата длъжност. Ако допуснем, че има несъвършенства в Конституция, то трябва да инициираме законови промени, а не да я нарушаваме.

„Президентството трябва да се превърне в платформа за разговори между всички политически сили на тема върховенство на правото и съдебна реформа. Ще припомня, че конституционните промени изискват мнозинство от две трети в парламента. Това означава, че дори политическите сили, които са опоненти, би трябвало да постигнат базово съгласие по тях. Този разговор не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда избран, аз ще се ангажирам да поема ролята на медиатор между партиите и дори бих внесъл лично конституционните промени, около които са се обединили партиите. Това е най-добрият вариант за провеждане на съдебна реформа, защото ще гарантира надпартиен консенсус, приемственост и устойчивост“, допълни проф. Анастас Герджиков.

По време на посещението си в Интерактивния музей на индустрията в Габрово проф. Герджиков говори още за необходимостта от развитието на технологиите и иновациите чрез подкрепа за научните изследвания, за дигитализацията и за модернизацията на индустрията. Други теми бяха изграждането на тунел под Шипка като шанс за транспортна достъпност и икономическо развитие на област Габрово, както и продължаването на политиките за подобряване на водоснабдяването в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ППП = ПРОПАДНАЛА ПРОПРЕЗИДЕНТСКА ПАРТИЯ НА КИРЧО И КОКОРЧО
141
9
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Не е ясно дали Радев е знаел за това. Трябва да се разследва и ако се окаже, че е знаел - да си понесе последствията, а ако трябва да лежи и в затвора.Инак - поредната неадекватна проява на ид'иота дет щял да обединява овцете с вълка. ПП. Хубаво е да се разследва и Плевнелиев за същия случай със служебен министър с двойно грагданство.
140
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Отвратен........Ти вкара смут в рехавите герберастки редички! Ха сега, кой е по-противен - Герджика или Плевника? Накъде сочат пръстчетата? Аз съм от другите и на мен Плевнята ми е толкова противен, че стрелката се огъна, тъй зашкали!
139
5
 
5
 
! Отговори
до ПроСТоТо преди 2 години
Атрофиралото ти мозъче не може да сътвори нищо смислено...
138
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харанция,че тук оплюват Генерал Радев,точно "млади петленца" дето и хабер си нямат,кой точно е "дедо им Борисов"! Да разбираме ви,не сте били родени тогава още,ама дедо ви Борисов има и "минало" бре деца! Ами щом не "помните" и няма как да помните разбира се,но днес имате НЕТА бре деца! Ами влезте и ЧЕТЕТЕ,ЧЕТЕТЕ до побъркване ако е нужно и едва тогава изказвайте мнение!Там всичко пише! Вярвате ми поне,че не съм го писал аз лично нали?!! Ама да ми го хваляте колко е велико борчето с бухалка? НЕ!
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умният човек се възползва от глупостите на простия. А по-*** не може да станеш..Даже и след решение на КС.
136
10
 
12
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Ами няма никакво знаение дали крадев е знаел или не знаел, че киро е двойник. В момента, в който нещата се размирисаха , трябваше веднага да се направи проверка и при най-малкото съмнение - да го отстрани. Но не го направи и продължава да го защитава. Това е истината.
135
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не върви да вдигне Юмрук и на тях
134
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професоре няма да се напъваш толкова много,защото току виж си отнел титлата на Плевнелиев-пръв Поплювко!
133
13
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Ха-ха-ха..искаш да кажеш,че "пилешките мозъци" нямат шанс срещу "мозъка" на пуйката?
132
12
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До до ПроСТоТо....Ооооо!..Ти ме ласкаеш,драга!..Не знам какви охлюви и чорапи бълникат в гаванката ти,но щом твърдиш,че съм "най-яркия",това...това си е ласкателство..Благодаря!..Пожелавам ти и ти да блеснеш в сиянието си!
131
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господи Герджиков,няма ли да попитате,защо мълчи лицето Борисов след подадения сигнал в прокуратурата срещу него за което Същият ще бъде обвинен и осъден по Член 326 от Наказателният Кодекс
130
11
 
12
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Този,бързо влезе в ролята на Плевналиев!-:( Ами това ли са "демократичните" президенти днес 32 г почти след 1989 г ? И добре е .че е само "кандидат" такъв този ! Гаранция Че и такъв и ще си остане!Желев на времето,колкото и да беше невзрачен на външен вид тогава ,не би влязъл в съюз с Борисов в никакъв случай! Това идва да покаже,че нещата от страна на Борисов изобщо не са читави! Питам се,освен с тези 9 000 лева,Борисов с какво друго държи тоя индивид?-:( Да! Той самият само си знае!-:)))
129
14
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Този е по-противен и от Плевнелиев.Езикът на тялото му говори за роболепие и слугинаж.
128
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този професор го подкара съвсем през просото. Защо не попита конституционния съд дали президентът е нарушил конституцията? Оттам ще му отговорят, като Делфийският оракул.
127
12
 
4
 
! Отговори
доАнонимен142 преди 2 години
Момче, явно не знаеш какво правят пилотите в България през 99%-то си стоене на земята. Пият. Объркал си чорапа с професора. И не вдигай много чашката като пишеш по форумите, защото изглежда виждаш размазнено. Но пък нали ти е платено да плюеш.
126
8
 
18
 
! Отговори
И М П И Й Ч М Ъ Н Т. преди 2 години
НА НАРУШИЛИЯ КОНСТИТУЦИЯТА.... ЗАКОНА Е ЕДИН ЗА ВСИЧКИ-БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ЦВЕТА НА ЧОРАПИТЕ
125
8
 
20
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До до Някой .Ти пак се майтапиш! Каква мисъл у Радев бе? Че той само от журналистите бяга да не му зададат някой въпрос , и да се наложи да напрегне някоя гънка! Че всички разбрахме, как си назустява написаното и репетирал речите пред огледалото! Всички помним надгробните му речи навръх Нова година! А за гафовете му като политик, няма да стигне форумът! Той е срам за България!
124
13
 
6
 
! Отговори
опс са преди 2 години
Ще гласувам за Обединителя Герба джиков!! Щял да ме обединява с Безос, Зукърбърк, Мъск и другите там! Какво било това разединение? ААмаха! М?;)
123
17
 
16
 
! Отговори
крум преди 2 години
Плевналиев 2 - Каза че протестиращите са били ПОЛИЦАИ - такъв не се среща често