JobStarGet - проектът на Цвета Кирилова и Георги Тутанов в помощ за „невидимите“ хора

Дигитална платформа разширява социалната и професионална интеграция на българите в неравностойно положение
Спонсорирано съдържание | Обновена: 12 ное 2021 22:53 | 11 ное 2021 10:04, Александър Попов
JobStarGet - проектът  на Цвета Кирилова и Георги  Тутанов в помощ за „невидимите“ хора

Да се улесни достъпът до заетост и да се осигури подкрепа за социално включване на хора от уязвимите групи, като се предоставят подходящи условия за тяхната трайна професионална интеграция на пазара на труда и в сферата на социалната икономика - това е идеята на социалния проект „JobStarGet“ на Цвета Кирилова и Георги Тутанов, кандидати за президент и вицепрезидент. Разработката е част от 10-те проекта в програмата им, която те представиха пред обществото.

„Достъпът до платформата „JobStarGet“ е напълно безплатен за хората със специфични потребности. Смятаме, че така трябва да бъде при един подобен проект с голяма социална значимост“, подчертаха Цвета Кирилова и Георги Тутанов.

„Известно е, че за степента на цивилизованост на една държава се съди по отношението и грижата към хората от най-уязвимите групи - казват те. - Колко пъти, когато се движим по улицата или влизаме в обществена сграда, се замисляме достъпна ли е тя за хората с увреждания? Може би почти никога, или много рядко, ако не сме се докоснали до проблемите на „невидимите“ граждани. А дали си задаваме и въпроса, защо те са „невидими“ и защо те и проблемите им остават скрити за обществото?“

На тези и други въпроси търсят отговор Цвета Кирилова, Георги Тутанов и екипът им при създаването на „JobStarGet“. Проектът е вече разработен и тестван в „социалната лаборатория „Сдружение Азбукари“ и би могъл да се приложи успешно под егидата на президентската институция, предлагат те.

„JobStarGet“ е специализирана дигитална онлайн платформа, изцяло насочена в помощ на хора от уязвимите групи. Тя обединява заинтересовани лица с увреждания в единна база данни, като се посочват техните професионални компетенции и способности. От друга страна, платформата представя работодатели, които имат необходимост от кадри или желаят да се включат под различни форми в подпомагането на хората в неравностойно положение.

Платформата ще съдържа и различни информационни материали, обучения, форум и други елементи, които да подпомагат както кандидатите за работа, така и работодателите. По този начин на хората от уязвимите групи се дава психологическа подкрепа, мотивация и професионални компетенции. От друга страна ще се усетят многобройните ползи, които могат да бъдат реализирани, когато двете заинтересовани страни работят заедно, обясняват създателите.

„Искаме да разширим дейността си в подпомагането на хората в неравностойно положение, като освен да помогнем за тяхната професионална реализация, да обхванем повече работодатели за преодоляване на негативните нагласи и стереотипи“ - казва Цвета Кирилова. - От години заедно със „Сдружение Азбукари“ съдействаме за изграждането и утвърждаването на нов тип култура, отношение и социална компетентност на гражданското общество към проблемите на децата в неравностойно положение. Екипът ни организира различни дейности и прояви, фестивали, спортни и благотворителни инициативи и други, с участието на специалисти, които да подпомагат децата в неравностойно положение чрез игри и различни интелектуални занимания.“

„Светът на труда се промени. Променете начина си на търсене сега“ - с това мото платформата насърчава хората от уязвимите групи, нуждаещи се от помощ. Навигацията на сайта е максимално изчистена и опростена за ползване. Регистрацията е задължително условие, и за кандидатите за работа, и за работодателите, които са включили в своята програма ангажиране и подпомагане на хора от уязвимите групи.

Първата стъпка след регистрацията е „Лесно търсене“. На кандидатите се предоставя списък от таланти, по който те да намерят най-търсения си талант въз основа на своите умения и опит. Когато го публикуват, могат да разгледат включените в сайта оферти за едно и повече места на компании, които също са се регистрирали, че търсят места, и са посочили за какви точно позиции.

В следващата секция кандидатите са подпомогнати да създадат своята автобиография онлайн. „Пълният профил е първата стъпка в избора на компаниите“, съветват създателите на платформата. В нея е включена и специална форма - форум, който дава възможност за директна комуникация между кандидатите и представителите на компаниите.

В платформата има секция „Новини“, в която кандидатите за работа се информират за последните новини в сферата на заетостта. Специалисти ги съветват как да подобрят представянето си и да увеличат шансовете си за реализация, като следят и какви са тенденциите на пазара на труда. В рубриката „Успелите“ се публикуват мотивиращи и вдъхновяващи истории на хора от уязвимите групи, които са успели да се реализират.

Какво сочи статистиката?

Национално представително изследване показва, че безработицата като проблем е най-голяма сред младите хора без образование до 29-годишна възраст и сред хората в неравностойно положение. Тя е концентрирана сред лицата с увреждания и неквалифицирани млади хора, които имат минимален шанс за достъп до пазара на труда и оставането им в трайна заетост.

Навсякъде по света хората с увреждания търпят дискриминация под някаква форма и са силно отхвърлени от социалния, икономическия и политическия живот на общността. Тези хора са дискриминирани от раждането си. В много общества появата на бял свят на увредено дете се възприема като трагедия. Много често увреждането се възприема изключително негативно в резултат на културни фактори, невежество, предразсъдъци или страх.

Когато хората в неравностойно положение са невидими за обществото, защитата на правата им става изключително трудна. Заради вкоренените стереотипи към тях хората с увреждания развиват синдром за зависимост, комплекс за малоценност, чувство на примирение и нежелание да се приобщят към обществото, в което са родени и живеят.

Голяма част от страданията на хората с увреждания са причинени от предразсъдъци или културни порядки. Те са без нормален достъп до здравни услуги. Нямат и качествен достъп до образование, което да им осигури по-добра реализация на пазара на труда.

Ако имаме претенции да сме цивилизована държава, трябва да се погрижим за хората от уязвимите групи и вместо само да говорим, ние разработваме „JobStarGet и се ангажираме тази платформа да бъде официално развивана под патронажа на Президентството на Република България“, заявява кандидат-президентската двойка Цвета Кирилова - Георги Тутанов.

Каква е българската и световна практика в политиките, засягащи хората от уязвимите групи при търсене на работа?

Според Стандартните правила на ООН, хората с увреждания имат право да живеят и да се реализират в собствените си общности. Те трябва да получават необходимата помощ и подкрепа в обичайна среда и в институциите за обучение, здравеопазване, заетост и социално обслужване. На хората с увреждания трябва да се даде възможност да упражняват човешките си права, и по-специално в областта на трудовата заетост, трябва да им се осигуряват равни шансове за продуктивна и доходна работа.

Според чл. 48 от Конституцията на Република България гражданите имат право на труд и държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

Обществената действителност в България обаче доказа неспособността на държавните органи и институции за справяне с всички възникнали социални проблеми и трудности. Така се породи необходимостта от създаване и функциониране на различни структури и организации извън правителствените, които да подпомагат държавата при разрешаването на проблемите в тази насока и за справяне със ситуацията.

С редица свои програми държавните органи се опитват да стимулират повишаването на квалификациите и възможностите за хората с увреждания, но към този момент този процес остава едностранен.

„С изграждането на тази онлайн платформа ние даваме възможност на бизнеса в България да има достъп до наемането на хора в неравностойно положение, като сам прецени, от базата данни на платформата, кой ще бъде най-подходящият кандидат за позицията, която предлага.

От друга страна платформата има за цел да повиши уменията и увереността на хората с увреждания, като ги постави реално в условията на конкурентна среда в своята си социална група. Ще им позволи сами да ориентират себе си към бизнес средата в България и ще им даде стимул да повишат квалификацията си. Ще ги научи да рекламират себе си и уменията си и да придобият реалистична оценка за пазара на труда.

Онлайн платформата цели и да адаптира и приложи в България вече доказано успешен световен опит в областта на социалната интеграция и намаляване на нивото на безработица в една от най-уязвимите социални групи.

Проектът предоставя възможност за устойчива заетост на тази група на пазара на труда. По този начин ще се предотврати изпадането на тези хора в продължителна безработица, загубата на трудови умения и социалната изолация. А работодателите ще бъдат стимулирани да увеличат броя на хора от тази социална група в екипите си.

Наемането на хора в неравностойно положение е съпътствано с преференции към работодателите. Някои от тях са, че част от възнаграждението на тези хора се поема от държавата, осигурителният праг за тях е по-нисък и други. Все още обаче няма ефективно работещ механизъм за свързване на реалния бизнес с хората от тази социална група.

Няколкото вече създадени онлайн платформи не са достатъчно активни, инициативи почти липсват. Няма и реклама. Елементарно търсене на подобна платформа в търсачките дава само няколко резултата.

Специализиран сайт за търсене и предлагане на работа, достъпен за всички хора в неравностойно положение е крайно необходим. Сайт, концентриран само в тази целева група. Според нас за решаването на тези проблеми са необходими намесата и подпомагането от страна на президентската институция“, категорични са кандидатите за президент и вицепрезидент Цвета Кирилова и Георги Тутанов.

Купуването и продаването на гласове е забранено!


Още от