Матева: Надявам се да не атакуват резултата от вота с броенето на разписки

11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина
13 ное 2021 12:17, Елка Василева
197
Матева: Надявам се да не атакуват резултата от вота с броенето на разписки
Снимка: архив, БГНЕС

Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата. Това заяви пред bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя и колегата ѝ Цветозар Томов гласуваха „против“ 100-процентовото преброяване на контролните разписки.

„Такова контролно преброяване трябва да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се използва това преброяване, за да се атакува резултатът от машините, защото ще има грешки в протоколите на секционните избирателни комисии“, коментира Матева.

Още по темата

Тя беше категорична, че е важен резултатът от протокола, принтиран от машината, а преброяването е само информативно. Матева посочи, че в ръчното преброяване няма да се смятат преференциите, но очаква забавяне в отчитането на резултата.

В неделя 11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина. Зад граница вече са изпратени 416 машини, с които ще се гласува в 206 секции.

В 9399 секции у нас ще се гласува машинно, като в 2121 от тях ще има по две машини.

„Всички тези машини са сертифицирани, те са собственост на държавата. Намирали са се в склада, който се охранява от жандармерията. Държавата има общо 12837, така че имаме и резерв“, обясни Матева и допълни, че при евентуален балотаж на президентския вот ще се изпратят нови машини в чужбина, с инсталиран у нас софтуер.

Тя заяви, че няма как сертифицираните за вота машини да се смесят с допълнителните на „Сиела Норма“. Обясни, че пристигналите нови машини за фирмата не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнати на „Сиела Норма“ на 22 ноември.

Останалите машини, намерени в митнически склад на Летище София, за които ЦИК разбра от прокуратурата, вече са преместени и се охраняват от МВР, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК.

„След като бъде инсталиран софтуерът, той се заключва, а ключът се намира в ЦИК. За да се инсталира нов софтуер, е необходим този ключ, а той се съхранява от ЦИК. След това в машините се поставят флаш паметите, затваря се отделението. В СИК машините пристигат с пломбирано това отделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването ѝ“, обясни Матева.

През изборния ден всичките отделения са заключени, в края на вота – след разпечатването на протокола се отваря отделението с флаш паметите. Едната отива в ЦИК, а другата в РИК.
 


197
Още от Избори 2021
Избори 2 в 1, вижте как ще гласуват избирателите с машина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 2 седмици
Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата. Това заяви пред bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Що така *** кака? Какво ще му е криво на резултата? Явно знаеш нещо което е тайно за останалите! Това не е ли изборна манипулация?!?!
156
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
Броенето на тези разписки ще покаже само броя на гласувалите в съответната секция.А манипулациятя ще се извърши чрез подмяна на вота на избирателите посредством софтуера и флашките.Ясно в полза на кого - тези които са на власт са си подготвили победата във всички случаи,именно радев за президент и харвардските мошеници за правителство.Интересното е че точно най-големите привърженици на машинното гласуване-Слави и *** също ще бъдат здраво прецакани,а пинокио също но му е обещана компенсация
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ББТо в момента тъкмо Румен Радев ни убива по 200-300 души на ден.
154
4
 
1
 
! Отговори
Стари лелички преди 2 седмици
Напротив, броенето на детайлите от разписките е още едно ниво на валидация. Защото когато по краен резултат боЕко има 400 000 гласа, а по разписки от цяла България има 150 000 пъти неговото име, значи имаме дебел проблем!
153
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гласувайте за БСП, тя е неутрална партия.
152
10
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
да бъдем...достойни на Апостола...да се изправим смело срещу убиващите ни и продаващитени дпс-гроб,да излезем и да заплимзадницитена ен.ча.ето обслужващи ги...на чиновниците обслужващи мафията,те не спазват никакви ЍЗакони...и ние отказваме да ги спазваме...чакаме ги на барикадите...ще ги издирваме по адреси...и ще оцелеем!САЩ и ЕС са...грешници...страхливци...финансиращи...мафията...невиждан позор за човечеството!
151
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
броя на машините...бла,бла,кой и защо си позволява да не признава решения на Народното ни Сърбание,кой и защо си позволява да не признава съдебни актове...до кога маши на дпс-гроб ще ни сабтират и ще ни вменяват,че сме разграден двор,да отидем и да им наложим избора си...те го правят насилствено... да го направим и ние...кога мафията ще увижи избора ви...никога...насила ни налагат несправедливости...насила трябва да наложим Справедливостта
150
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако членовете на ЦИК наистина не играят комбина със Сиела норма, бих ги посъветвал да се свържат с преподаватели от Факултета за компютърни системи и управление ФКСУ към ТУ, да ги помолят да им изнесат 3 лекции по компютърни системи и МГл и сетне ще се убедят в каква неприятна и смешна позиция са изпаднали със своето решение за 100% преброяване на разписките от машинното гласуване. Защото като не знаеш нещо и си замълчиш е едно, а ако не знаеш и крещиш с пълно гърло е съвсем друго.
149
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
До Нов Президент 1доган крещи...власта е в мойте ръце...всички сте го гледали..създаде пеевски...и сега пеевски е дпс,борисов е обслужващ персонал...власт...Бог ни е далживотите като Свободни...и идва доган и ви налага...власт...през енича.е,сеещ смърт и убийства,насърчаван от чужди...Радев изкачи Шипка с Народа ни докато мафията дпс-гроб молеше султана за поредните атаки...ЕС финансира геноцида,САЩ...мълчаха...позорно...та се питам...САЩ-ДПС-Гроб...май цакате путин!...той ще го прозре!
148
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
до кога чиновниците на дпс-гроб ще сеят хаос като не уважават съдебни актове...къде живеете...в банкя ли?чиновници не признават Парламента ни!ако не излезем и ги накажем ще става още по-зле...наглеят...самозабравят се...това са нашите животи дадени ни от Бог...и мафията няма да се разпорежда с тях!
147
5
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
До USAискат цирк...ок,Народа ни ще излезе и ще подпали всичкщо което гори,няма да позволим да ни убиват и ограбват...ако сме неудоволетворени,ако и капка съмнение в честността на изборите...ще горят дпс-гроб...и администрацията не признаваща съдебни актове!...дпс...играят опасна игра...пеевски не е българин...не е човек...САЩ ...екстариция и съд в САЩ!,българите са разумни,няма да се поддадем на провокациите на дпс-гроб...беден няма да пострада...останалите да бягат!
146
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
и от кога чиновниците сте над Законите и Народното Събрание...над Съда?...разбира се,че сте зависими и платени от мафията...целта ви е опорочаването на вота,Народа ни каза ...не искаме хартиени носени в чували от дпс-гроб депутати...не желаем броене,искаме неподкупни ...машини...ще ви съдим!...и децата ви...мафията срещу Народа България...империи сме еВ.ли...та некви...чалгаре анадолски ли!Чиста и Свята!итн са в основата на предателството и бсп!позор!
145
1
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 седмици
ЦИК е една от еманациите на българският преход и дух.
144
3
 
4
 
! Отговори
ЦИК НИЩО НЕ ПРОМЕНЯ преди 2 седмици
ПРОЧЕТЕТЕ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ВАС ...И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ!ТЕ ИМАТ ПРАВО НА ТОВА РЕШЕНИЕ!
143
4
 
8
 
! Отговори
ПРАВИЛНО , МАТЕВА... преди 2 седмици
БРОЙ БЮЛЕТЕНИТЕ --И НЯМА ДА ИМАШ ПРОБЛЕМИ В СЪДА .ВЪРШИ СИ РАБОТАТА , СЪВЕСТНО И ЧЕСТНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За този гаф с излишните машини за гласуване са виновни Сиела норма и ЦИК - Сиела - за по-големия брой машини, ЦИК - като собственик на закупените машини за гласуване, позволил те да се смесят с машини, непредназначени за утрешние избори. Струва ми се, че това може да се смята за умишлено деяние, целящо да внесе хаос в последните два дни преди изборите. Не виждам как ЦИК може да отмени решение на ВАС - няма това право.
141
9
 
4
 
! Отговори
Св.опашка преди 2 седмици
Е сега вече е ясно кои партии купуват гласове- ами естествено тези които са оформили коалиция в ЦИК и са гласували за броене на 100%.Явен опит за предизвикване осуетяването на машинното гласуване. Много им пречат машините - не се подкупват. А за ЦИК - нямам думи. *** мешаре е по-авторитетно.
140
4
 
5
 
! Отговори
Кое е несигурно преди 2 седмици
До До 114 Ал Бънди: Имаш ли хал хабер от софтуер и хардуер на изчислителни устройства? Или нямаш, или се мъчиш да правиш спекулации. Да ти обясня: Софтуера на машината е записан в нейната постоянна памет. Може да се провери байт по байт. Във всички машини трябва да е еднакъв. Машината е запечатана и без да я отвори някой нищо не може да промени в постоянната памет. Машината няма връзка с интернет (или друга мрежа) и няма вход за данни. Така че, ако има нещо несигурно то не е в машините.
139
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-голямото мнозинство от българсото гражданство не вярваме в машинното гласуване ! - То се манипулира! Аз съм убедена че президентската клика иска чрез машинното гласоподаване да се манипулират изборите,за да спечелят неговите потдръжници ! И той да продължи да дерибейства ! За пръв път имаме такъв....не дай боже да му позволим машиназиите !
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много шум за нищо. В понеделник ВАС ще реши да се зачитат резултатите от машините и толкоз. Недоволните от резултатие ще говорят за манипулации, но и това ще е от ден до пладне. После всички сядат около баницата и почват да си я делят. Народът ще гледа и ще се облизва. За него баница няма да има!