Политолози: В криза сме, партиите надценяват своята значимост

Няма силни лидери, които да носят отговорност
14 ное 2021 14:52, Анисия Иванова
61

У нас има политическа криза, тъй като партиите надценяват своята значимост в историческия процес и липсват силни водачи. Това коментираха политолозите Любомир Стефанов и Иван-Асен Иванов в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Трето действие".

"Коалиция е станала синоним на неправомерна уговорка на хора, които целят лошото на българското общество. Обаче коалиционното управление е нещо съвсем нормално и фактът, че някои странят, доказва тяхната незрялост в политически аспект. Съвсем нормално е с такова широко представителство да има управление", заяви Иван-Асен Иванов.

Според Любомир Стефанов обичайният заподозрян ще бъде първи, за добро или лошо, но тези след тях трябва да си дадат сметка, че ако продължават по този начин във вакуум се раждат политически чудовища. "Някои от тях вече надигат глави и ако смятаме, че това е трудно, бедна ни е фантазията какво може да се случи догодина, февруари", смята той.

По думите му "партиите на промяната" са си давали прекомерно висока историческа значимост и това е причината за несъставянето на правителство в рамките на 45-ото и 46-ото Народно събрание.

"Когато партиите надценяват своето значение в историята и в историческия процес, стигаме дотам. Говорим за базова съпричастност към общото дело – отгоре на тази сграда, където всички се напъват да влязат, пише "Съединението прави сила". Това е нещо много просто: имате мандат, избрани сте, длъжни сте на вашите избиратели да съставите правителство. Реалността е такава, че то трябва да бъде коалиционно", посочи политологът.

По думите му партиите не трябва да се сърдят помежду си, а да се обединят около общи идеи да понесат политическата отговорност.

"Най-доброто е да има дългосрочна перспектива за това как България да излезе от тези огромни кризи, в които е поставена в момента. Но за съжаление, в момента избирателите гледат на техните хора, които те харесват и как те евентуално да се борят, с каквото и да дойде. Важно е какво мисли конкретният лидер с неговите позиции и затова в последните години са печелили партии със силен и харизматичен лидер. Затова и кризата в момента е налице, защото няма такъв водач, който да е ясно разпознаваем за всички", изтъкна Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане са по големи русофили и от БСП!те са против всичко - против НАТО, против ЕС, против еврозоната, против еврото, против ваксините.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не мога да повярвам, че партията на Путинофилите - Възраждане - ще влезе.
17
2
 
4
 
! Отговори
да уточним преди 2 години
Амиии...вярно е ! Няма харизматични лидери!Ей го на..Герджиков...Кабинетен плъх..подобно на бащата на Индиана Джоунс...старият Джоунс...неразпознаваем,измъкнат насила от библиотеката...на всичкото отгоре...минал отдавна на "другия бряг". и това недоразумение ще ми говори високопарни фрази.....Бат Бойко...верно харизматичен лидер,макар че в ежедневната употреба думата "харизма" се употребява неточно..Харизма е ..Божий благодатен дар...даван на определени хора с цел ...известна само на Бога.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
както се оказа мутрите верно са вънГерб 24,8Кирил и Методий 24, 4БСП 15,8ДПС 9,8Няма такава партия 8Недемократична България 7,9Възраждане 3,8Наведи се бг 2,3
15
2
 
1
 
! Отговори
Не е решение това 29 преди 2 години
https://youtu.be/SiaaJfWXAI0Хайде скъпа да видим дали е така!
14
17
 
15
 
! Отговори
32 преди 2 години
Гласувах за ГЕРБ. Стига експерименти с шоумени, лъжци и объркани хора, които иначе може да са имали и добри намерение. ГЕРБ за 12 години доказаха, че могат. За който помни България отпреди 12 години. Този пост не е за тинейджъри, които вярват, че Слави ще ги оправи и ще има българи в космоса. Този пост е за мислещи, рационални хора, не за ококорени, охилени изкуственяци!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващия път ще направя комитет Цън Цон.Китаеца е умен и ако спечели ще е споко и готино и Путин и Ердоган ще мълчат защото очко ядоса ли се Господ да им на помощ.Цън Цон това е човека.
12
2
 
7
 
! Отговори
Radko Piratko преди 2 години
До Анонимен 6И Радев беше против всякакви мерки докато не започна да носи отговорност, тогава запя друга песен! Така че Копейкин да не мрънка много!!!
11
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
На следващите избори ,ако се кандидатирам за депутат ,ще гласувате ли за мен ? Обещавам да не лобирам ,за олигархията , и да крада по малко ! Съвсем не може -не съм аб-дал !
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиката ражда политически чудовища. Ежедневните скандали представяни като политики раждат демокрация ? Тия папагали никакви политолози не са.
9
1
 
10
 
! Отговори
хп преди 2 години
""""""Политолози: В криза сме...""""" ------ Кажете нещо ново, което не знаем, бе, К.рлежи!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние 32г сме криза и на дъното.
7
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
ВСИЧКИ ПАРТИИИ В СТРАНАТА (поне по значимите от тях) ИМАТ ЕДИН РОДИТЕЛ ---БКП ! ТЕ МАКАР И ДА СЕ ПРАВЯТ НА ДЕМОКРАТИ И ЕВРОАТЛАНТИЦИ ,НИЩО НОВО НЕ СА НАУЧИЛИ,НИЩО СТАРО НЕ СА ЗАБРАВИЛИ ! ВСЕКИ СЕ БОРИ ЗА КОКАЛА ! НЯМА ИДЕИ,НЯМА ПЛАТФОРМИ ! ВСИЧКО СЕ ЗАБРАВЯ КОГАТО МИНАТ ИЗБОРИТЕ ! ИМА БОРБА ЗА ВЛАСТ И ДАЛАВЕРА !
6
2
 
7
 
! Отговори
Чекмедже Ефенди преди 2 години
Боко сика си заминава заедно с крепостните селяни
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде изчезна пандемията? Хората се редят на опашки без дистанция!!!!!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Довечера когато се разбере,че Възраждане влизат в парламента всички политолози,социолози и платени журналисти ще се правят ли на изненадани???Единствено те са против медицинския фашизъм и ада,в който се превърна живота ни след него.Каквито и да са само за това си струва да ги подкрепим
3
2
 
13
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Докато сме в НАТО и ЕС, ще измираме по западен сценарий.
2
0
 
10
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Кой им дава заплати на тези *** ?
1
1
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
вярно е