Къде бяха големите битки и кой превзе големите градове в парламентарния вот?

"Продължаваме промяната" взе София, Варна и Бургас
16 ное 2021 22:15, Красимир Ангелов
74

Голям залог и сериозни битки на отделни места - това беляза отминалия в неделя трети парламентарен вот за тази година.

Ден след изборите картата с областите на България отново е шарена, но този път жълтият цвят преобладава. На изборите през юли ГЕРБ спечели в 15 области, включително в 25 МИР в столицата, където се провежда голямата "лидерска" битка. Тогава партията на Слави Трифонов, която стана първа политическа сила, взе 7 области и Пловдив град. ДПС получи най-много гласове в Кърджали и в още 4 области в Североизточна България.

След изборите в неделя Движението за права и свободи (ДПС) запазва своите бастиони, увеличавайки абсолютния брой гласове. Не така обаче стоят нещата с ГЕРБ. В областите Бургас и Варна, където партията на Борисов години наред беше абсолютен хегемон, този път спечели "Продължаваме промяната". Новата формация взима 10 области, включително София – град с трите многомандатни избирателни района.

Още по темата
Най-силен отзвук доби победата на рапъра Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, който нокаутира Бойко Борисов и Корнелия Нинова в 25 МИР.

Равносметката - "Продължаваме промяната" печели всички области, където на предходните избори победител беше "Има такъв народ", а от ГЕРБ отмъкват Добрич, Варна, Бургас, Хасково и всички многомандатни райони в София.

С голям залог се оказа и битката за Велико Търново. Там се сблъскаха съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов и кандидатът за депутат от ДПС Делян Пеевски. На 11 юли ДПС не спечели мандат, а "Демократична България" получи едно депутатско място, след вота в неделя обаче картината се обърна. Във Велико Търново "Демократична България" остава без мандат след двубоя Пеевски - Христо Иванов.

"Тази кампания, която я правеше "Да, България" по наш адрес, тя се стовари върху тях! Нямаше ден да не залепват върху наши плакати по спирките. Имаше и транспарант "Вън Пеевски от града!" Просто това се стовари върху тяхната глава", коментира областният лидер на ДПС - Велико Търново Гюнай Далоолу.

От "Демократична България" признават, че антиДПС говоренето не се е оказало печеливш ход.

За 14 години управление на ГЕРБ Бургас се превърна във визитната картичка на партията на Бойко Борисов, а Димитър Николов е сочен за най-успешният им кмет. От 2009 година ГЕРБ печели всички парламентарни и местни избори. Разликата обаче между първите и вторите е 3% в полза на "Продължаваме промяната", а подкрепата за ГЕРБ Бургас от 2009 година се е сринала почти тройно.

Още един любопитен детайл от община Хитрино в област Шумен, където, гласуват най-големите изборни хамелеони. През април местните хора гласуваха за ГЕРБ, три месеца по-късно - за "Демократична България", а в неделя - за "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, партиите нямат значение, президентите нямат значение, просто богаташите водят война за преразпределение на сферите на влияние, което е нормално след 30 г.статукво. Войните винаги са лошо нещо за данъкоплатците, защото се харчат техните пари.
38
8
 
20
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Всъщност " Хмм" наистина е прав и ти с написаното по долу го доказваш. 60% от българите не допуснаха да бъде подценен интелектът им и да ги манипулират жалки парвенюта обслужващи чужди интереси и готови да клекнат на македонците. За хората е без значение каква е родата или бизнесът му, хората разпознаха лъжеха и манипулатор.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сричащият депутат от Симитли влиза ли в НС?
36
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хмм.....Не ти е за пръв път да се кичиш с про-ста-щината си! Разбирам че завистта ти е като от осемцилиндвов форсиран - Кирчо си е оставил бизнеса и добрите печалби от биотехнологичните разработки, розовото бъдеще там, за да гони химерата - България изправена на крака! Пък какъв баща има! А каква жена и дечица! Всяка гъсеница гербаджийска ще му завиди! Пфу!
35
6
 
20
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
Е,и ?! Писанието ти е скучно и безпредметно за нас негласуващите ,тоест 60% от българите, които гледат този фарс и се питат дали след 2- 3 месеца пак няма да има избори.
34
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да видим какво имаме сега - 4 антигерб формации и анти ДПС с 60% електорална тежест и колко депутата, май 147 - къде не сме го изчегъртали като след трети избори не може да си кажат заглавието в НС - изолирани в ъгъла. Разкарват ви се кадрите от ключовите постове- днес са изхвърлили Николов от БЕХ като мръсно коте. Рашков овладя МВР и службите, каскетя не смее да мъцне, отделно ви мачка по места по изборите. Спецов ви е подкарал гербавите фирми с ревизии и на ония им се реве, Комитова ви спря кранчето в пътните, Киро - в ДКК и монтажи, СГП се събуди и почна да дава в правилната посока - там
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христосков.....Ленин създаде НЭП, който Сталин разтури. Дън Сяопин направи китайски вариант на НЭП, после той се разви и вече Китай става ПЪРВА икономическа сила в света!В някои технологии надмина САЩ - там сами признават за големия китайски превес в областта на изкуствения интелект!
32
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, Радев печели безпроблемно, но ще отида на втори тур да гласувам за него, за да е ясно, че няма връщане назад към времената на мафията и магистралното крадене. Само Радев да внимава какво прави с Македония. Тръгнал е по лош път, поласкан от подкрепата на американците. Да помни, че първо е български офицер е не може да предава българския интерес.
31
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно как се завършва харвард след като само един семестър струва около $100 000
30
12
 
26
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Фактически кьорчо ( киро е кьорав или неграмотен след като не е бил в състояние да прочете конституционните изисквания за пост на министър) и кокорчо успиват малообразованите и меркантилни люде , но реално нищо креативни и конструктивно не им предлагат.Факт 60% от българите са стъпили здраво на земята и тези евтини номера нито ги впечатлиха нито ги стимулираха да гласуват.
29
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане трябва да спечели следващите избори и да вкара всички Ковид фашисти в пандиза!!
28
4
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Дека що некой има повке гласове са ги взели от Нинова одеве се оплака завалииката
27
5
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Велико Търново е град в Централна Северна България , а тези за, които пишеш са областите Шумен, Силистра, Търговище и Разград!
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Област Силистра 1-во място ДПС - 28,43% позор.
25
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът и марионетките мoшеници му окончателно ще съсипят държавата.
24
5
 
6
 
! Отговори
Христосков преди 2 години
За в бъдеще трябва да се свика ВНС и да се смени режима, да си върнем социализма, но с капиталистическа основа. Нямаме избор! Демокрацията се изчерпа, видя се, че не сме готови за нея! Нашето е ДЕМОКРАТЩИНА - ИЗМАМИ, КРАЖБИ, УБИЙСТВА, ПОРНОГРАФИЯ! Нищо свестно! Време е за ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА! Системата,която отново може да ни изправи на крака и да въведе ред, това - СОЦИАЛИЗМЪТ! Ще е трудно, но не е невъзможно!
23
9
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Добър ден! - На къде, така? - Отиваме на частен урок по Радева думокрация. Но много е скъпо, много е скъпо! - Кажи, народе - Тенкю! КАЖИ, БЪЛГАРИНО, ТЕНКЮ...
22
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се подцени партия, която построи и направи толкова много за България е показателно колко задръстен народ е останал в държавата. По-хубаво да слушате песнички, отколкото да има инфраструктура и нови пътища. Хайде слушайте, будали!
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ви още ли не разбрахте, че козяк назначи харвардските мошеници да съсипят държавата?
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП не допускаше в политиката певци и слабообразовани невежества...,а сега какво става?! Чак някакви канадци, рапъри, чистачи, сценаристи...нямам думи!