Демокрацията губела от обезкървяването на системните политически играчи

Много хора, подкрепейки ПП, гласували и за Радев
Обновена: 19 ное 2021 21:52 | 19 ное 2021 19:30, Камелия Цветанова
118
Демокрацията губела от обезкървяването на системните политически играчи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Много хора, гласувайки за „Продължаваме промяната“, де факто гласуваха за Румен Радев и за позицията му в конфронтация с предишното управление и модела на Бойко Борисов, коментира пред Радио София политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет.

Още по темата

„Изборните резултати за мен не са изненада. От края на 2020 г. съм на мнение, че Румен Радев е носител на енергията за промяна в страната и беше въпрос на време да се появи партийната форма, в която да се реализира популярността и престижа му“, призна той.

Ниската избирателна активност политологът обясни с наложения „дигитален ценз“ с машинното гласуване.

Той определи като положително явление поемането на отговорност за изборни загуби чрез подаване на оставки, стига те да са искрени, а не театрални жестове без последствия - заради партийния връх и евентуалното (не)гласуване за друг лидер.

Българският гласоподавател не е упражнил наказателен вот спрямо партиите на протеста, смята доц. Стойчев.
Но явно многопартийната система му се струва странна и при появата на „Продължаваме промяната“ много хора са насочили очакванията и доверието към нея.

„Вижда се обезкървяване на системни политически играчи като БСП, ДСБ и други. От намаляване броя на системните, нелидерски партии, българската демокрация може да загуби. От вакуума заради оста Радев-Борисов ще страдат младите леви, които не са малко, но са дори вън от БСП“, допълни политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: БСПпарламентпартииДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
15
 
7
 
! Отговори
12 год. ГРОБ ГЕНОЦИД преди 2 години
На съвеста на болшевика Борис ОФФ - ако въобще има такава и на този есесовец "професор" Анастас Педжик офф - лежат смърта на повече от 25 000 души.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 30 години фалшив преход към демокрация, нищо не може да навреди на демокрацията. Когото и да пратите на гилотината, все ще е правилен избор.
53
5
 
21
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
На следващите избори няма да излязат и 20% да гласуват. ПП ще ги предаде като останалите и вече никой няма да вярва, че някой ще оправи България.
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако преди месец някой ми беше казал, че шапкаря и костя копейкин ще са последната барикада на демокрацията в България, щях да му се изсмея. А ето на. Подла и коварна kучка е съдбата!
51
2
 
7
 
! Отговори
НЕМА ДА ГЛАСУВАМ преди 2 години
..НАШИТЕ МУТРИ---СА ПО-ДОБРИ ОТ ВАШИТЕ ,БЕ.....
50
4
 
12
 
! Отговори
КИРЕ ТриВОЛТА .... преди 2 години
ШЕ ВИ ЗАБРАНИ ДОМАШНАТА РАКИЯ И ШЕ ВКАРА КАНАДСКО УИСКИ!
49
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът прецака всички и всичко в България... Уверено води България към нова национална катастрофа...
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доганчо да си гледа "хидроинженерството", щото "неговите" сънародници не са щедри от към палати, тъй че да държи простолюдието, както и Карадаиъ :))) Щом не бил български гражданин Карадайъ, може да го отстрелкваме.......хахахахаха :)))
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко наистина трябва да предложи Нинова за премиер и заедно с ДПС да направи кабинет напук на всички други гaлфони...
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ли ще правим опити както с 800-те дни на Сакса, сега опити с Харварда и то в лоша комбинация с Радев, хората или не помнят или са мазохисти, да изберем по малкото зло... Кирчо, но без Радев
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът ще загуби изборите независимо от всички очаквания...
44
1
 
10
 
! Отговори
Диоген преди 2 години
Ами ако Нинова сметне, че по-нататъшна колаборация с "новите" окончателно ще погребе БСП и откаже подкрепа на ПП? Ако ГЕРБ и ДПС предложат на Нинова, ТЯ да състави правителство с тяхна подкрепа с мандата на Борисов? Смятате ли вече сбора на гласовете?
43
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
За демокрация си требе образовано и политически осъзнато общество а не сбирщина от гладни шарани дето като им покажеш една блесна и са готови за тигана.
42
3
 
6
 
! Отговори
Дебили преди 2 години
Са всички които гласуват за Радев. Очевидно в България има изобилие от ***.
41
1
 
8
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Защо винаги започваме да правим държавата си наново заради ***? Защо за една година правихме 3 пъти избори? Защо продължаваме да възлагаме надежди все на "бити" карти?Защо един кьопав, излъга че ще поведе здравите и правите,а не стана от стола си дори два пъти?Защо на всеки празник цените празнично се качват на звездите?Защо всеки Черен петък започва с 200% увеличение и завършва с 50% намаление? ЗАЩО? Защо?защо?
40
1
 
7
 
! Отговори
мунчо преди 2 години
Само след няколко месеца ще има нови билетчета за търкане, спокойно всичко си идва на мястото и вече няма да има проблем с лиценза и данъка, всичко ще е от кулата в Дубай....
39
8
 
2
 
! Отговори
РАДЕВ МАЧКААААА преди 2 години
164-УМРЕЛИ ОТ К-19...15%-УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ ....30% --УВЕЛИЧЕНО ПАРНО....ХА,ХА,ХААА.....ЧАКАЙТЕ И ТОКА СЛЕД НОВА ГОДИНА ...МАЧКАЙ РАДЕВ!!!
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам извикали българския посланик турците, ама не смеят да го изонят........хахахаха :)))
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При соца се живееше най-добре, и имаше повече демокрация отколкото сега. Това не е деморакция, това е менте. А на запад вече се изражда във фашистка диктатура.
36
8
 
4
 
! Отговори
12 год. ГРОБ ГЕНОЦИД преди 2 години
Глaсувaш за лeкeтo-дoнoсник Aнастас Герджикoв, получаваш дявoлското изчадие с фес, изрoда-дoнoсник Боко-цигaнина-българoубиец!!! Полковник свиркова дали се е отчела на колене пред Боко-*** за предложената и длъжност, Ъ?! Гнyсния масoн-дoнoсник Aнастас Гeрджиков е СРАМ за цялата академична общност! УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!