Свърши ли преходът и какво донесе промяната?

Без реално действащи прокуратура и съд, нещата у нас няма да се оправят
21 ное 2021 13:16, Анисия Иванова
102

"Икономическият преход завърши някъде 2001 г., когато в частния сектор преминаха огромни предприятия. Днес 98% от БВП се произвежда в частния сектор. Политическият преход се бавеше поради страха на политиците да не загубят властта", каза журналистът Асен Агов в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: трето действие".

Според него началото на промяната е поставено с драматичната серия от избори, която била резултат от политическата криза. Двамата лидери на партията на промяната сякаш си осигуриха някакво доверие, допусна Агов.

"Нашето поколение си отива, идва едно ново поколение. Не се отписваме, но е настъпило времето, когато обществената търпимост към ленивостта на политиците и лъгане на електората... Този преход трябва да приключи. Ако не разслоим властта, винаги ще си патим. Разслоението на властта е заложено в договора ни с ЕС", подчерта още той.

Писателят Владимир Зарев посочи, че човек винаги очаква повече и идеализира нещата, но действителността е друга. Голяма вина за това имала политическата класа.

"Първото поколение политици работеше с желание да се променят нещата и да се постигне демокрация. За жалост, това не се случи. Надявам се, че вървим към края на този мъчителен преход. Без реално действащи прокуратура и съд, нещата в България никога няма да се оправят", настоя писателят.

По думите му българският народ няма от какво да избира и изпитва недоверие към новите партии, а към старите партии недоверието било ясно - защото вече 30 г. са лъгали очакванията на народа.

"Най-важното и това, което страшно липсва на България, това е справедливостта. Голяма част от хората, които мигрират, го направиха не само по икономически причини. В целия този хаос, който наричаме демокрация, няма никаква справедливост", заяви Зарев.

Банкерът Левон Хампарцумян изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че политиците може да имат принос, но докато няма обществена енергия за истинска промяна, нещата няма да се променят.

"Сега е поредният път, когато има такава енергия. Друг въпрос е в какво ще се прероди. Днес имаме критична маса от българи, които са видели наредени по друг начин общества и много им се иска този път да се случи. Хората няма да вземат пушките и да се борят за по-справедлива съдебна система. Отиват на Терминал 2, взимат по един билет и отиват там, където няма такива неща. Вкарването в ред на законоопазващата система е ключово", обясни Хампарцумян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Ид-оти, когато духате супата се сетете какво сте всъщност.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше преход, нямаше структурна реформа.
84
1
 
5
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"Преобякъл се Илия, погледнал се - пак в тия"
83
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
Мисля че Да! Аз лично я чакам 32 г вече!!!!-:)))
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо бе? Преходът от управление на народа към управление на мафията, демократите го извършиха през 1991-1992 години и този преход завърши. Ето сега в последните 12 години ни управляваше най-мутренската част от мафията.
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преход, но кой преход?! Преходът към по-добро не се случи и едва ли ще се случи някога, а все за него говорят като казват прехода. Иначе преходът от социализъм към капитализъм се извърши през 1989-1990 година и окончателно завърши с приемането на новата Конституция през 1991 година, която узакони вече извършения преход.
80
1
 
7
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
прехода свърши още когато червената мафия ограби И ПРИВАТИЗИРА БЪЛГАРИЯ-ОКОЛО 97-98 ГОДИНА.СЕГА МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА,И ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА......АКО ГИ БЯХМЕ ИЗЧЕГЪРТАЛИ 90ТА ГОДИНА,СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ С МНООООГО ПО ДОБРЕ.,А НЕ ДА ЧАКАМ НЯКОЙ ДА МИ ДАДЕ 50 ИЛИ 120 ЛЕВА ЗА КОЛЕДА
79
0
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
При всеобхватна корупция на съд прокуратура,полиция и управляващи на всички нива сбърканият преход ще продължава вечно и нищо добро не ни очаква.Интереса клати феса.
78
3
 
6
 
! Отговори
ДО 67 преди 2 години
До 44Спри с лъжите , бях там когато раздаваха куфарите с парите по списък! Аз отказах , защото исках промяна!Не отидох в Канада , както направи бащата на Кирчо , бивш агент на ДС!Програмата беше да излъжем Европа и ЕД ,след 30-32години да се върнем и възстановим дружбата със СССР!СИВ и Варшавският договор!Да ама ,няма да стане!След 2-3 месеца всички управленци са аут от сцената и във затвора , защото започва гражданска война!Първи е Радев , втори Рашков ,трети Гешев!!Ит.н.Чистота!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преходът няма да свърши, докато депутатите и мутрите на увиснат по стълбовете на цариградско шисе.
76
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България преход не е имало. Имаше "кражба на капитала".Държавното имущество беше прехвърлено от народа, който беше изградил държавата, в ръцете на мошенници, партиини и комсомолски тарикати. Бандидската приватизация узакони тези кражби. Дефакто политиците на прехода всъщност са най-големите мошенници с голям опит за кражби.Това е капитализъм по български.
75
0
 
11
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
До Анонимен За съжаление не е глупаво! Най-голямата грешка в новата ни история е липсата на бой на 11 юни 1990 г., след като изборите на 10 юни бяха жестоко манипулирани! Те и сега са манипулирани и се чудя ще има ли някой да каже "че царят е гол"! За тези, които не са чели приказки да обясня - да кажат, да покажат лъжата!
74
0
 
9
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
До До 44Абсолютен лъжец!АЗ ПОЗНАВАМ ДОСТА ХОРА С ПАРИТЕ ОТ ЛУКАНОВ!Това са парите от кредит, взет от Държавата България и даден на комунистите , които искаха да са първите капиталисти в България!Девизэт беше :Като искате КАПИТАЛИЗЪМ вие ще бъдете първите КАПИТАЛИСТИ!За това защото няма учебници по съвременна история ,ще си живеем ГОЛГОТАТА !Ще си въобразяваме ,какъв хубав живот живеем , а ще казваме на децата си бягяйте от БЪЛГАРИЯ!
73
1
 
15
 
! Отговори
Не е свършил! преди 2 години
Връщаме се към тоталитарното време, при това при управление на българския Пиночет Румен Радев! Очаквайте стадионите, пълни с инако мислещи! Това е положението! Както казват "кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи"! Изпуснахме времето да обясним на новите младежи какво означаваше комунистическата система и сега те ще го разберат по-трудния начин!
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяна в думите с окончания ЦИЯ. Револция, национализация, колективизация, приватизация, демокрация. Няма друга нация за толкова кратко време да си е спретвала подобно плячкосвоне и грабеж на обществен и природен ресурс и то само от политици и чаламбите покрай тях. Затова с право можем да се зовеме " Територия политически Клондайк."
71
2
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Не зная, на кой какво е донесла промяната, ама на мен ми доведе 43 ЧСИ та. Ток, вода, парно, сметки защото вали дъжд, сметки защото не вали дъжд. ЧСИ са по стълбите чак до входната врата. Е това ми доведе промяната. Продажни политически гю.ве.ндии дадоха тока и водата на чужденци. Парното уж е държавно.
70
2
 
16
 
! Отговори
Ина преди 2 години
Най хубавото на промяната са евтините еднопосочни билети и самолетите излитащи от Софийското летище.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прехода нема да свърши скоро, щото прехода зависи от народа, а той се е навидял на какво ли не :)))
68
4
 
7
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
За 30-на г.време никое общество не е направило нищо. Западна Европа е минала различни периоди, от Римска империя до Втората св. война, запазила е частната инициатива, развивала капитала. Затуй са 100 г. напред, а соц. лагера 100г. назад. Цяла соц Европа върви заедно подир Запада и засега само го имитира. Емигрантите тичат на Запад не само за пари, там инфраструктурата е друга. На Запад след 12 ч. излизат на улицата, ний лягаме да спим. Къде да ходим между блоковете. Няма търговска чаршия с хапка
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 32 години демокрация наужким и кредене наяве надеждите са в двама военни и сътрудниците от ДС и американската посланничка, които ги командват!