Проблеми на вота в Германия, в Румъния пък гласуваха в една секция

В Германия са липсвали методологически указания
22 ное 2021 09:41, Ния Христова
1
 
Българите в Германия на балотажа за избор на президент гласуваха в 82 секции. Часове преди вота обаче липсваха методологическите указания. На сънародниците ни в Ерфурт пък им се наложи да гласуват в една обединена секция. 
 
"Методически указани липсваха, но това не ни създаде никакви проблеми, тъй като изборът беше идентичен с този от миналата седмица. По-голям проблем беше това, че доста от членовете на СИК не се явиха заради заболявания и се наложи да бъдат сменени. ЦИК реагира изключително бавно, имената за смяна бяха пуснати още в четвъртък и петък, а решението дойде след края на изборния ден", каза журналистът и директор на Арт театър в Берлин Катя Костова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Разбирам, че те са изключително заети, но за изборите в чужбина се ангажират предимно доброволци и сме длъжни по някакъв начин да пазим тяхното време, а не през целия ден да се чака потвърждение. И да не знаем дали реално те са членове на нашите комисии, или не", допълни Костова.
 
"Тази седмица имаше 524 гласоподаватели. Активността е малко по-ниска от миналата седмица. Във всички секции са гласували малко над 1 500 души. Те са дали своя глас за Румен Радев, а малко над 300 са гласували за Герджиков", подчерта Костова.
 
Хиляди българи живеят и работят на територията на Румъния, но за балотажа те гласуваха в една секция – тази в посолството ни в Букурещ.
 
"Всичко премина много спокойно и без опашки, въпреки че броят на гласуващите българи в единствената секция в Румъния не е бил много по-малък от предишната неделя, когато имаше избори 2 в 1. 154 души упражниха правото си на вот", сподели основателят на информационен портал за българите в Румъния Юлия Баховски.
 
Тя дподели, че изборите са се провели при спазването на всички мерки.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари