24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"

Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел
795
24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"
Снимка: БГНЕС

Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Немо получи 591 точки с песента The Code. На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки, уточни ДПА.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата.
Швейцария печели конкурса за трети път.

Немо е на 24 години и е небинарен – не се определя еднозначно като мъж или жена. Той излезе на сцената в  розова пола и пухкав топ и  балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента The Code, която е с оперни елементи.

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още по темата: Евровизия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
583
1
 
8
 
! Отговори
Къде е Европа? преди 1 месец
Къде е Израел?... отделно от това, тия политически акции, дето малoyмните им конкурси и състезания ги печелят "праведните" хора, трябва да престане, никого не заблуждавате... с изключение на жълтoпaветниците, може би.
582
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 600 - "Тази година Немо, догодина Емо" - Догодина Емили с тротинетката ,докато изпълнява песента ,ще прави "кръгчета" със 100км/ч :)))
581
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 месец
*** с поличка
580
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази година Немо, догодина Емо
579
1
 
39
 
! Отговори
Доктор Хук преди 1 месец
Колкото този конкурс е аполитичен,толкова аз съм жител на Венера
578
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отивам да повърна.
577
3
 
26
 
! Отговори
Математик преди 1 месец
EU+USA=Содом+Гомор
576
1
 
7
 
! Отговори
Лейля преди 1 месец
Аз съм Умерено Цъковна Транc Бинарна Високоенергийна Фея и не досаждам на хората,но те ми досаждат на мен с 200лв в час,хотел и вечеря стек с вино всичко за сметка на досадника.
575
1
 
6
 
! Отговори
работник преди 1 месец
Ако ми падне ще му отпоря хастарана в Ана-Ллютвито.
574
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 1 месец
чудя се това "неопределено" същество ако отиде на някакво мероприятие - коя тоалетна използва ?!? ха-ха-ха
573
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пръв път да не пропуснем шанса си да си замълчим и да не участваме в европейското издание на Ергенът! Това вече си е за гордост!!!
572
1
 
3
 
! Отговори
До 591 преди 1 месец
Явно вас доста са ви "отвлякли". Хранете бръмбарите по - често.
571
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, ако някой тук си беше направил "труда" да чуе интервюто на БНТ (в Светът и ние) с известния коментатор на Евровизия Уилям Лий от wiwiblog, щеше да чуе от него, че тази година ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ в конкурса ще изглеждат "доста луди и ексцентрични", ще бъдат облечени в странни костюми, за да се опитат малко да отвлекат зрителите от ужасните събития в света - войни, политически трусове и т.н.А и да бъдат в съзвучие със ставащото.
570
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все по - често печелят анналнно податливи младежи, обичащи да крият кренвирша.
569
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако е небинарен, значи е квантов!
568
1
 
6
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
Той беше прав.
567
1
 
16
 
! Отговори
без ентусиазъм преди 1 месец
Очевидна позната шенгенска схема- не е между най- добрите, но са го нарочили да спечели заради ръководната роля на партията и новия комунизъм, който се налага! Ок, но да не очакват ентусиазъм от нас, които искаха да видят добри песни и обективност!
566
0
 
15
 
! Отговори
СПОКО, преди 1 месец
ТИЯ ЩЕ РЕВАТ СЛЕД ЕВРОИЗБОРИТЕ...
565
2
 
29
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
В бъдеще централния компютър ще зачева бебета в епруветка, хората ще са небинарни, а говеждото ще е от 3д принтер. Децата ще бъдат отгледани от социални служби. Мъжете ще бъдат забранени със закон и който е без рокля и неепилиран ще бъде задържан за 24 часа за нарушаване на обществения ред.Дано продължим да сме изостанали в България !!!
564
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БРАВО!!! НЕ ТОВА НЕ Е БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА- НО ИМА И ТАКИВА ХОРА, А ВСИЧКИ НИЕ ПРИЗНАВАМЕ ТЯХНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ- ДА СИ СПОМНИМ ЕДНИ ВРЕМЕНА, КОГАТО ХИТЛЕР ИЗГАРЯШЕ ТАКИВА ХОРА В КАМЕРИ, А СТАЛИН ГИ ПРЕВЪЗПИТАВАШЕ В ГУЛАГ- СЕГА ТАТКО ПУТИН Е ПРЕВЪРНАЛ РУСИЯ В ОГРОМЕН ГУЛАГ А НЕГОВИТЕ ОЛИГАРСИ МИЛИАРДЕРИ ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО С ЕТО ТАКИВА ХОРА В ЛОШАТА ЕВРОПА!