800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават

Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права
210
800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават
Снимка: Pixabay

Годишно около 800 000 българи се отправят в чужбина на сезонна работа в селското стопанство и фабриките.
Мнозина се насочват към Франция, Дания и Германия. Често обаче нашите сънародници се оказват жертва на измами от некоректни работодатели.

За какво трябва да внимават и от къде могат да получат достоверна информация, ако тръгват за Германия?
Един от най-големите индустриални синдикати във Федералната република ежегодно публикува годишен доклад. Тази година в него се подчертават специалните регламенти за сезонната работа, които се оказва, че често са в полза на работодателите, предаде bTV.

Новите разпоредби позволяват на работодателите в Германия да увеличават дневното работно време на 20 часа, вместо обичайната горна граница от 10 часа, както и да приспаднат разходите за настаняване и храна от
минималната работна заплата.

Въпреки подобренията в качеството на жилищата, в които сезонните работници са настанявани, както и въвеждането на дигитални системи за проследяване на работното време, проблемите в този сектор са далеч от разрешени.

Една от най-честите злоупотреби в този тип заетост е неплащането на минималната заплата и неадекватното здравно осигуряване. Например в началото на годината земеделските производители в Баден-Вюртемберг са били глобени с 200 000 евро, защото са измамили работници по прибирането на реколтата с минималната работна заплата. Въпреки контролът, който се налага, подобни истории са често срещани.

Затова синдикатите предупреждават българите, които са решили да заминат за сезонна работа зад граница, внимателно да се информират за своите права. Те подчертават, че работниците трябва детайлно да разгледат трудовия си договор, преди да го подпишат. В него задължително трябва да са упоменати работното време, трудовото заплащане, извънредният труд, почивката и социалното осигуряване.

Сезонните работници в Германия имат право на равно третиране и еднакви условия на труд като всички други в страната.

Всеки, който има нужда от помощ, може да се обърне към синдикални организации. Отскоро съществува и специално мобилно приложение, което представя най-важните проблеми на работниците в чужбина чрез малки видеоклипове, както и контакти на синдикални организации в чужбина и в България, които имат готовност за съдействие при възникнал проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още по темата: Германияработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6 Нема в Сочи, те капейките одат на море в Крим щото си е техен и там мутрофеевна им раздава сандвичи без пари и възхваляват бащицата путинарко.
10
2
 
12
 
! Отговори
Разтвори Крака-Варне преди 1 месец
Нещо за Труженичките дето берат Краставици на Запад няма ли?!
9
5
 
22
 
! Отговори
митко преди 1 месец
Позор.Българин да работи в земеделие в чужбина е дъното на дъната.Мислете за кого гласувате на 9-ти юни.Това престъпно статукво трябва да бъде изметено веднъж за винаги.
8
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
800 000 неграмотни русофили отиват да слугуват в прогнилия запад. Факт.
7
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90% от тия са русофили ама тичат на Запад за евраци. Бълггараците са двуполови с раздвоение на личността в напреднал стадии!!
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ходят да оберат ягодите, че да можем и ние да хапнем внос за 20лв килото. В България не виреят. Тука само зърнарите цъфтят и връзват. Другото вехне. От климата.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленчуците отиват да целуват нечии крака. После ша ни разправят колко сме зле и че ще се върнат кугат си упраим държавата.
4
8
 
19
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Кога леля Корни прати синчето да учи в мацква и кога некое русоробче отиде на море в Сочи. Тоест никагда.
3
7
 
6
 
! Отговори
я да питам преди 1 месец
колко от тях са българи ?
2
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантиците дето не могат да се оправят в собствената си страна тръгват да стават берачи и общаци по любимата си Европа хаха, изобщо и не се връщайте бели роби
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ооо стой, дръжте ги бре, това са герберастко-депесарския електорат от маалите и помашките села, ще отекат изборите.