По-малко партии в следващото НС, БСП ще постигне същия резултат

Голямата интрига сега била дали ще има коалиция между ПП и ДБ
81
По-малко партии в следващото НС, БСП ще постигне същия резултат
Снимка: НС

Голямата интрига в тази предизборна ситуация и в периода на регистрация е дали ще имаме коалиция в дясно – ДБ и ПП. В рамките на около седмица трябва да се реши най-късно това. ПП продължават да запазват тактично мълчание по въпроса и в този смисъл всички погледи са насочени в тази посока. Това каза за Добромир Живков,  управител на социологическа агенция „Маркет Линкс“ пред БНР.

Според него, ако формациите се явят заедно на избори, част от левия електорат ще се оттегли в изчаквателна позиция, за да види как ще се развият разговорите за листи и отношенията между потенциалните партньори.
„Не трябва да забравяме и феномена на „гласуването за победителите“ - който може да спечели, привлича нови избиратели. За мен, по-скоро отиват понастоящем към известен позитивен ефект в така числово измерение, говоря за избиратели, при евентуална коалиция",уточни Живков.

При всички случаи ДБ ще бъдат част от парламента, категоричен бе той в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

„Левият избирател вече свикна през годините на това противопоставяне между ръководството на БСП и президента. Не очаквам да повлияе негативно върху подкрепата на БСП. Дори напротив, сякаш електоратът на социалистическата партия се консолидира. Нинова стои стабилно, в сегмента на левия електорат тя има своята тежест. Според мен това ще има значение за това БСП да постигнат вероятно около същия, а може би дори и малко по-висок резултат от ноемврийския“, коментира социологът.

БСП трябва да се бори за своя електорат срещу „Български възход“ и „Възраждане“.

Късно е за нов политически формат, особено вляво, макар и воден от познати лица, смята Живков.

Големите въпросителни са дали ИТН и „Български възход“ ще участват в следващия парламент. Според Живков доверието на избирателите в ИТН изглежда „безвъзвратно загубено“, а в „Български възход“ не се вижда „достатъчно енергия и достатъчно убедителност за широки маси тази партия да успее да прескочи“.

„Хипотезата понастоящем, с нелоша вероятност, е да се движим дори към малко по-малка фрагментация в следващото Народно събрание“, прогнозира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: БСПизборипарламентДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До анонимен 63 От няколко дни увика орталъка ,че ще гласуваш за Възраждане.Разбрахме вече.Спри се.Ние няма да гласуваме.
58
4
 
4
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Живков , защо нищо не казваш за най голямата и стабилна партия ГЕРБ ? Без тях стабилно правителство не може да има.
57
5
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 година
По всичко личи, че Кирчо и Кокорчо ще бъдат активни участници в предизборния процес. За два месеца така ще се сринат и с чужда помощ, че ПП ще последват съдбата на ИТН. Много се радвам за това. Всяко тяхно появяване по медийте е 2% надолу. Продължавайте в същия дух НЕУДАЧНИЦИ.
56
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ПРОПУСНАХ БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД
55
12
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
сега ходите с маски, през зимата ще бъдете на студено с режим натока, следващата годинще бъдете на купонна система, ще се разписвате в книжки за излизане от къщи , ще ви засичат време до магазина и т.н. изберете отно ПП, ДБ, ИТН, а аз ще гласувам за ВЪЗРАЖДАНЕ
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ССОтговорът е елементарен. ГЕРБ искаха да построят ТЕЦ на газ. Ако го бяха направили сега щяхме да сме още по-зависими от русия. Истината е, че България е страна която ползва изключително малко газ и това ни спасява в момента. Също така ГЕРБ бутнаха това правителство и сега русофилът Радев ще управлява кой знае колко дълго предвид това, че е доста съмнително дали изборите октомври месец ще родят правителство.
53
6
 
11
 
! Отговори
СС преди 1 година
До 59 А ГЕРБ какви са? По-големи комунисти и от комунистите. Начело с ББ, я го питай дали си връна червената книжка, за която преди години ревеше, че имала за него сантиментална стойност. Ще има я, че ако не беше комунист и ако баща му не беше същия той щеше да гледа Симеоново през крив макарон! Не желая подобно нещо да упавлява повече никога!
52
12
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Даа, много ви естрах ПП и ДБ да не направят коалиция. Защото стане ли това ще бъдат първи. Аз лично силно се надявам точно това да се случи. Защото всеки друг резултат е губещ. Дори да са първи ГЕРБ няма да имат мнозинство и никой няма да направи правителство с тях. И пак ще започне едно раздаване на мандати и безпринципни коалиции. И накрая пак служебно правителство. Тази омагьосан кръг трябва да бъде пресечен и това може да стане само с коалиция между ПП и ДБ. ИТН и възраждане аут.
51
9
 
22
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Време е да замълчите с това "Време е за Възраждане" и да си заврете копейките там, където слънце не огрява!
50
2
 
16
 
! Отговори
ИТН е аут преди 1 година
което е добра новина.
49
2
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
АБЕ ДОБРОМИРЕ, Г-Н ЖИВКОВ, КАКВО СИ ЧЕШЕШ САМО ЕЗИКА ОТ 30 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НЕ СЕ ИЗБИРА, А СЕ РАЗПИСВА В КВ.БОЯНА НА УЛ.СЕКВОЯ.
48
1
 
25
 
! Отговори
сметкаджия преди 1 година
Само напишете от кого е поръчано (и платено) това социологическо изследване, за да знаем какъв ще е реалният резултат...
47
3
 
13
 
! Отговори
Бкп може и да не преди 1 година
влезе! След като си легнаха с психодесните от ДебилиБГей на гнома, мравояда и свирчеф, може и да подскачат по жълтите павета и да мятат развалена риба!
46
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!!
45
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ ме отвратиха когато решиха да бутнат правителството и да го дадат на русофила Радев вместо да седнат с ПП и да се разберат като образовани хора и да напишат по кои реформи са съгласни и по кои не са. По време на война не е морално да се опозиционерства. Още повече полза никаква. Резултатите и на тези избори ще са като на миналите. ГЕРБ ще са първи или втори, но пак никой няма да иска да се коалира с тях и пак се връщаме на изходната позиция. А в това време Путин ще управлява България.
44
3
 
25
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
БСП на леля вретенарка влашката капаклийка Е АУТ!
43
7
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Всякакви прогнози са недостоверни,защото ако се появи,за добро или зло, русофилска коалиция масовият вит ше отбесе всички досегашни.Нека изчакаме до изчерпване срокът за регистрация,а тогава да даваме предварителни оценки. Възможно е дори няколко ниви формирования да се появят.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги ме е впечатлявало - тези които искат мажоритарна избирателна система, в състояние ли са да назоват 300 души за парламент и правителство? То това е проблемът. Друг е въпросът, че 240 депутати са ни много. Но и 100 да са, пак проблемът е същият. 20 ще бъдат избрани наистина мажоритарно. А останалите ще са сигурно местни неизвестни дерибеи избрани на принципа цялата фабрика гласува за шефа и най-големите фабрики печелят.А после как правителство ще се прави, Майко мила.
41
14
 
28
 
! Отговори
Х преди 1 година
Да гласуваш за ПП като се огледаш как ни съсипаха и тепърва ще ядем дебелия зимата е по добре да се метнеш от 20 етаж!
40
1
 
28
 
! Отговори
ЕЕ преди 1 година
БСП ще се бори за последното място- като си има Нинова и Гечев със сигурност.