Асен Василев: Във връзка с "Джемкорп" нищо не ми тежи

Това са 9 страници необвързващ меморандум, който е прекратен, заяви той
Обновена: 15 фев 2023 18:12 | 15 фев 2023 18:11, Нели Христова
57
Асен Василев: Във връзка с "Джемкорп" нищо не ми тежи
Снимка: БГНЕС

Не само, че държавата не е на пауза, а по време на нашето управление в безпрецедентната криза БВП на България порасна с почти 4%. Така бившият вицепремиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на атаките, че кабинетът "Петков" е оставил страната на пауза. В студиото на "Лице в лице" той подчерта, че те са създали условия на бизнеса да се развива.

"Нямаше рекет на бизнеса, изпълнена бе безпрецедентна социална програма - пенсиите за 12 месеца се увеличиха повече отколкото за 12 г.", посочи Василев. И отчете, че е имало средства за програми за спорт и изкуства в училище, за увеличение заплатите на лекари и учители.

"Всичко това се случи и останахме с дефицит 2,9%. При тежка криза ние успяхме да направим широка социална програма и успяхме да подпомогнем бизнеса, та да се справи. Това показва че България е наистина богата страна - в тази тежка криза, във войната, държавата се справи и имаше достатъчно постъпления за широка социална програма", доволен е бившият вицепремиер. И отбеляза, че не са се сбъднали заплахите за дефицит от 7% и хора, умиращи от студ.

Той обаче не е доволен, че служебният кабинет не е внесъл редовен бюджет. И напомни, че докато е бил служебен министър, е внесъл актуализация на финансовата рамка и тя бе приета от парламента, бизнесът е посрещнал ковид кризата. "Реално в сложна ситуация, в която не се формира правителство, юлският парламент направи адекватна програма, която позволи 22-ра година да започне нормално. Видя се, че този бюджет не бе натоварен. И най-нормалното нещо бе да се приеме бюджет за догодина в края на тази", настоя Василев. Той се оплака, че служебният кабинет и сега изпълнява чужд бюджет, като е замразил доходите на хората.

"Видяхме, че заедно не само с ДБ, с набор и от различни допълнителни партии и неправителствени организации още говорим. Можем да обединим усилия България да стане държава, в която всички ние искаме да живеем", посочи той за обединението с "Демократична България".

Ние се борим за мнозинство, отсече Василев на въпрос биха ли се коалирали с ГЕРБ след изборите. И посочи, че последният път, когато социолозите давали прогноза за резултатите им, сбъркали с около 10%.

Според него нищо от скандала с Gemcorp  не им тежи, а меморандумът е прекратен без това да води до щети за държавата. По-голям проблем е списъкът "Магнитски", в които има "хора, които са нанесли щети на държавата. "Беше тежък и срамен текста за България. Вместо парите да отидат за гражданите, те са отишли по частни джобове, затова тези хора са в списъка. Тези случаи са в българската прокуратура и тя не прави нищо по въпроса", разгневи се Василев.

Проблемът е, че няма контрол над тази институция, от НС, от различни магистрати, съдия. Някой трябва да може да упражнява контрол и тя да си в работата, а не да действа като чадър", смята той.

"По време на нашето правителство цената на газа бе по-евтина от борсовата е Европа", настоя Василев. При Бойко Борисов по-голямата част от цената била по-висока от цените на борсата, а служебното правителство я докара пак да е по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До перкоБочко имаш поздрави от...Сретан!!!примитивни руски...и работите за тях хора,селски,не образовани клюкарки,зависими манипулират животите ви,Бог ни е дал правилата и Свободата...продавате ги за мъниста...за рубли,позар и срам,децата ни ще ни презират,засрамете се!!!ще ни удари земетресение,армагедон ...ѝ Бог му писва от несправедливостите ви,от пимитивното мислене
31
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Свободата...Санчо...
30
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Страхливци са и обичат рубли ес,хахахах
29
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
фашизъм по руски...финансиран и възхваляван от...ЕС в 21 век....не чоовешко,ЕС финансира през потоци и мафиотски структори"партии като дпс-гроб" със стотици милиарди от парите на Народите си...отнемането на ценност дадена от Бог на човеците като ...Свободата...милиарди се харчат,човешки животи...лудост ,ЕС спрете финансирането на мафиоти обслужващи путин и убийствата му,кога санкции и от Вас???
28
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Подкрепа г-н Василев,две развалени машинки бълват обиди и несъстоятелни в опит да заблудят още нещо от гетата,уау Кралството и то се включи в санкцийте...Гънси...Джърси...а и Швейцария ако не иска да се нареди до приятелите и обслужващи путин...война е,ЕС страхливо мълчи,колко платиха за руски потоци и зависимости юнкеровци,шрьодеровци,меркел???нечовешки зависимости за които никой не говори,говорещите ще ...умрем...ок,ЕС продаде "справедливият ЕС " на путин и направи Народите му зависими!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На човек без съвест нищо не му тежи.
26
1
 
1
 
! Отговори
перко преди 1 година
Кокорчо имаш много поздрави от Спецов.
25
1
 
2
 
! Отговори
Поп преди 1 година
Кокорчо, скоро ще можеш да вдигаш "тежък" *** в ареста ! Има да се навеждаш ,да го вдигаш , пак да се навеждаш.....! Но пък това ти е ежедневието на теб .
24
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
и руските на пеевски уж защитаващи го...го хвърлят в Ада,няма "успял" вървящ против Божиите ценности заложени на човеците генетично..."джендърите"сте обслужващите путин и ограбващите Народите си като дпс-гроб-бсп...мафията на путин,Свободният Свят има прекалено много възможности да ви спре...и крайни има,ще струва скъпо...но на вас всичко..,Бог да пази САЩ и Свободният Свят!!!бъдете здрави и очакваме март...пролетта...новото Начало!!!
23
6
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Подкрепа г-н Василев...джемкорп е...въдица за найвници,лансирана от мафията дпс-гроб обслужваща путин и убийствата на жени и деца в Украйна!имащите гънка помнят пенсийте на хората бяха 300 лв,заплатите 450-500,всеки може да смята ако иска разбира се,пенсията на майка ми бе 190 лв..стройла България 45 г. и са милиони подобни,дпс-гроб разпродадоха България и животите на родителите ни на скрап,превърнаха децата ни м роби..бягащи от домовете си,изоставящи децата си..да отиде аг.та в селата и да види
22
1
 
5
 
! Отговори
Че какво да муу тежи преди 1 година
Те, подкупите или са в крипто или в офшорни сметки. Не му ги дават в чували и кюлчета както при Тиквун.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Петков е ясно, че има сложно психично разтройство, известно като синдром на Мюнхаузен, ама Асенчо си е за затвора. Сигурен съм, че ще бъде задоволен изцяло и ще получи полагащото му се.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството на Петков може би беше възможно най-корумпираното за последните 30 години. Никога преди говорителят на правителството на беше взимал заплата седем пъти над средната за страната, както беше в случая с Лена Бориславова.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво може да му тежи на един измамник, кражбите са неговото нормално състояние.
18
0
 
18
 
! Отговори
Умрех от смех преди 1 година
Близостта с Оня фактор от НАП, просто докара г-н Василев до цъфтящо положение във всяка насока. Време е да върже и да даде плод :-))
17
1
 
17
 
! Отговори
Жестоката истина преди 1 година
Тези перекендета , Кокорчо и Про100 Киро докараха на България подобна криза като 1997 г. и неспирна инфлация, която предстои да стопи всички малки спестявания , а вместо да са в затвора , перекендетата редят изборни листи, живеят като крезове, нагло се готвят пак да управляват, защото идват милиардите от Европа !!! И суверенът "умен" се готви да има даде отново да го нагъ.зят!!! Браво!
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то тряа да имаш съвест и душа че да ти тежи ... в случая май не са налице?
15
1
 
17
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
БОЖЕ БОЖЕ БОЖЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТОЗИ НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ ГЕШЕВ ВЕРНО СПИ И НИЩО НЕ ПРАВИ ЗА ТЕЗИ ДЕТО ОКРАДОХА НАГЛО БЕЗЦЕРЕМОННО БЪРЗО БЕЗНАКАЗАНО БЪЛГАРИЯ БОЖЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ НО НЕЗНАМ ДАЛИ МОЖЕШ И ТИ ВЕЧЕ БЪЛГАРИТЕ ОСТАНАЛИ ДА ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ ПО РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ СМЕ УЖАСЕНИ ОТ ТОЗИ НАГЛЕЦ И ОНЕЗИ ПОКРАЙ НЕГО ЯВНИ МАНИПУЛАТОРИ ЧЕРЕПИ НЕКСАДЖИИ
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е защото нямаш съвест.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо триете коментарите? Защото се казва истината ли?