Ерменков: Само онези, които са си купили дърва, ще се топлят

Ако не се осигури газ за зимата, ни чака вълна от недоволство
23 авг 2022 21:58, Анисия Иванова
39

Продължава реденето на ребуса с доставки на газ, които да задоволят нуждите на страната за следващите месеци.

"Дадените количества газ са дадени, те не могат да бъдат повече. Между 800 млн. кубически метра могат да бъдат докарани под формата на втечнен газ, милиард - азерски и останалото няма откъде да го вземем, освен от "Газпром", заяви енергийният експерт Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него ще става все по-трудно договарянето на нови доставки и цената ще бъде драстично по-висока.

"С напредването на обстановката, продължаването на недостига на доставки на газ в Западна и Северна Европа, количествата втечнен газ, които ще се търсят, са много по-големи. Там са големи потребители, за да ни обръща някой на нас внимание. Когато говорим за дългосрочни договори, няма как да са благоприятни с доставки с танкери, то и самото количеството танкери е ограничено", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи Турция като възможен доставчик на газ за България. Въпреки че и оттам ще получим руски газ, но по-скъп.

"Съмнявам се също, че Турция зад гърба на "Газпром" ще го направи, с риск да влоши отношенията си с Русия. Това означава, че на практика ние пак ще получаваме руски газ, но на по-висока цена. Далавера има, когато държавата ползва частна фирма за посредник", коментира Ерменков.

Ако не се осигури газ за зимата, ни очаква вълна от недоволство, убеден е енергийният експерт.

"Най-сигурната политика, която може да роди антиевропейско настроение, е зимата да няма газ. Когато хората мръзнат и няма с какво да се къпят. Ние и сега купуваме руски газ, лицемерим, че нямаме нищо общо с руския газ, а той идва - с фирми, които са подчинени по някакъв начин на "Газпром", убеден е Таско Ерменков.

Левицата продължава да настоява за мораториум на цената на газа за битовите потребители и компенсация за бизнеса, защото "не са длъжни да поемат греховете на държавата".

"Трябва да минем през енергийната криза, без да си унищожим индустрията, без да оставим хората без ток и вода, без да сринем електроенергийната система и всички да останем на тъмно и студено. Само онези, които са успели да си купят дърва, ще могат да се топлят", добави Ерменков.

Той коментира и рокадата в "Булгаргаз". Според него Деница Златева не е най-подходящият човек, който да застане на масата на преговори с "Газпром".

"Не е като да отидеш на пазара да търсиш едри картофи на по-ниска цена. А да убедиш руснаците, че въпреки, че си престанал да плащаш, ще започнеш да плащаш, но да не стане - хем сме почнали да плащаме газ, но трябва да избегнем бъдещи арбитражи", обясни енергийният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в парламента на какво ще се топлят, политиците ще си плащат ли сметките, ще имат ли пари за храна, ще правят ли иконмии, ще се лишават ли, защото за народа е ясно
22
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има едно - Възраждане!
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна изключи България от някаква си там инициатива, но другите бивши соц. страни са вътре! Не забравяйте, че заради Украйна няма газ през България, защото сме щели да бъдем конкуренти на укрите, та сега минава през Турция! България, член на ЕС получава ущърб в интерес на друга страна не член на ЕС! Това са нашите партньори, това са страните/страната, която подкрепяме! Толкова бързо ли забравихте всичко бе български неграмотници?
20
5
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Този експерт сега е безработен. Такива са и останалите депутати от някогашното 47 НС. Да се сърдят на собствените си грешки, както и на г-н Президента, който ги уволни. Сега ще има много кандидати от безработните за депутати. Наближава 2 Октомври, нали тогава ще са изборите. Очаквам скоро да започнат с обещанията си. Ще гласувам за партия, която ми предложи да ми плаща от собствените си пари.
19
5
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Аман от четирихилядници.Един се скрие,друг изпълзи.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя придавач на чорапи и дс доносник да не се прави на енергиен експерт
17
1
 
23
 
! Отговори
Mada Faka преди 1 година
И милиционерите няма да ви спасят казвам ви господа властимащи.Протестите ще бъдат епични тази зима ще видите най прекрасните избори досега О_о
16
2
 
19
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
Ама и ток ли няма да има?
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На който му е студено зимата, да идва да рови жълти павета в София. Все някой политик ще го хареса.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Троловете, невероятни сте, не съм вярвал, че може някой да падне толкова много!
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката.Така изглежда един национален предател.
12
4
 
9
 
! Отговори
Тавичко Сърничков преди 1 година
Мдобре. Само дето Данчето ми смени кюмбето с пелетна печка, а пелети няма. Че мислим нещо. Имам 3 кубика дъб от по-миналата година, ако трябва че купим пак кюмбе.
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарката Нинова обеща дърва по 62 лева за кубик .. Обаче яко ни метна на върбите , после от чинията сподели че оставя държавата в перфектно състояние .. Нито дърва , нито Газ , нито пелети и въглища . Утре като се събудя искам да чета по Новините че другарката Нинова задето излъга своите избиратели е отишла при Шинка Матова !
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарю/товарищ/ Ерменков -А ти купи ли си дърва ?
9
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глyпости. Руска пропаганда.
8
47
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският газ не е синьо гориво. Руският газ е червен. Кръвта на мъртвите деца от Буча е червена. Руският газ е червен и съсирен. Руският газ е червена отрова, която ни карат да пием и да не питаме. Докато децата на Буча ни гледат отгоре с безкръвните си посинели лица. Руският газ е червен.
7
2
 
29
 
! Отговори
Спокойно преди 1 година
Дървета винаги ще се намерят. В парламента е пълно. В министрески съвет - също. Наредили са се дърво до дърво и умуват.
6
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таско е мнгау комунист. Зарад таквиз България стана бгто.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таз зима ще играе дървото. И от изток и от запад. И от север и от юг.
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ташко едно време по бели *** от тях си пишеше пиян на тараба статуси у фейсбук, че водата в София била умишлено замърсена. Тоя ли ше ни давате за пример за меродавно мнение, сериозно ли?!