Партиите на промяната вече не били в един лагер, трудно ще има кабинет

Изходът от политическата криза не се очартава да се случи скоро
60
Партиите на промяната вече не били в един лагер, трудно ще има кабинет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Тема №1 в рамките на тази кампания ще бъде темата за газа и за "Газпром". Другите теми ще бъдат периферни, и не от гледна точка само на енергийната криза, в която се намираме, и не само от гледна точка на това дали ще подновяваме отношения с "Газпром". Защото тази тема е форма на политическо позициониране, на едно разделение, което наблюдавахме в основните политически субекти в последните няколко месеца – по оста на евроатлантизма". Този коментар направи в предаването "Преди всички" на БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Още по темата
През април едно ново разделение замени старото. Старото беше "за" и "против" статуквото, новото разделение в тази кампания се препотвърждава, посочи Ганев.

"Това на пръв поглед означава, че има нови контури, по които може да се създаде ново мнозинство след изборите. Но за сметка на това самите партии в този евроатлантически сектор, започнаха лидерите им да се съдят един друг. Партиите от промяната, които символизираха промяната през 2021 г., вече не са в един лагер в това ново разделение. Това не означава, че непременно на тази база ще се формира правителство", каза той.

Ако има въобще правителство след 2 октомври, то няма да бъде оспорващо нашата геополитическа ориентация, смята политологът. Той обаче определи формирането му като "изключително трудно", заради влошените отношения между отделните субекти.

"Да кажем, лидерите ще направят някакъв компромис с егото си и ще преглътнат отсрещния. Само че аз се съмнявам, при тази формула на противопоставяне, която тече, дали електоратите на отделните партии ще могат да преглътнат каквато и да е форма на колаборация на база евроатлантически ценности. Това може да се окаже самоубийствено за някои от партиите", предупреди Ганев.

Той не вижда бърз изход от политическата криза, в която сме от април миналата година. Ако се стигне до нови избори през януари, общественият натиск върху партиите ще бъде "убийствено силен" – да се направи правителство, смята социологът.

"По това противопоставяне на твърдия евроатлантизъм и нюансираната позиция – говорим за "Възраждане", за Стефан Янев, президентът в последните няколко месеца стана част от този лагер, не на твърдия евроатлантизъм. И по парадоксален начин Радев може да направи ПП и ГЕРБ по-близки", призна той.

Очаква се в началото на новата седмица "Тренд" да оповести моментната снимка на електоралните нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах част от новините по канал1.Журналистът не знае какво е пълен и непълен член в бъбългарския.След всяка втора негова дума имаше а-а-а-а имаше ъ-ъ-ъ,Учителят му по български ако е жив,най-добре да се гръмне
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане.
40
11
 
1
 
! Отговори
Протестираща преди 1 година
До Долу ПП и ДБ_______Ние доведохме честни и почтени хора да управляват и това беше най-хубавото, което можеше да се случи на България, а това, че мафията им подля вода е друг въпрос. Искам всички да разберат, че руския газ ни води в една пещерна епоха, да може американския газ да е 10 пъти по-скъп, но той не води до зависимости и до корупция.
39
2
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
НА *** ПЛАТЕНИ БОЖКОВИСТИ ТРИОТО МАЯ СИСТЕМАТА И ПОСЛЕ ДОЙДОХА ЧАЛГАРИТЕ А ПРЕДИ ТОВА ЮМРУКЪТ ИЗЛЕЗЕ И КАЗА МУТРИ ВЪН ГЕШЕВ БЕШЕ ЗАПОЧНАЛ РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ СЪВЕТНИЦИ ПРИБЛИЖЕНИ ДО РАДЕВ С МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ НАЗНАЧИХА ЧАЛГАРИТЕ КОМИТОВА САБОТИРА ХЕМУС А РАДЕВ ЛАНСИРА КИРО И КОКОРЧО С ПРЕВРАТ ОВЛАДЯХА БЪЛГАРИЯ РАШКОВ РЕПРЕСИРАШЕ БАБИ И СТАРЦИ ПО СЕЛА И ПАЛАНКИ
38
2
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ПАРТИИ НА ПОДМЯНАТА СА БКП ЛИ ДБ ЛИ ИЛИ ШАЙКАТА ПЪПЪ АЛЧНИ ГРАБИТЕЛИ ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ ЛАНСИРАНИ ОТ БОЖКОВИСТИТЕ С ДЪРЖАВНОСТТА ЗАЕДНО ОВЛАДЯХА БЪЛГАРИЯ МАШИНКИТЕ НАЗНАЧИХА ТЕЗИ А ЗАБРАВИХ И ЧАЛГАРИТЕ ЕДНОДНЕВКИ БЪРЗИ ГРАБИТЕЛИ ЯЗЪК ЗА БЪЛГАРИЯ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ С МАШИНИ НА МАДУРО НЯМА
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 години ДЕМОНИкрация стигат.
36
4
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
БОРИСОВ ЛИДЕР БОРИСОВ ПОЛИТИК БОРИСОВ ДЪРЖАВНИК ГЕРБ ПОЛИТИКИ ЗА БЪЛГАРИЯ
35
1
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Има партия - БНС-"Еделвайс", с която ще участва на изборите.
34
0
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Е как да стане като го няма на изборите? Няма партия, няма кампания няма нищо. Нека първо да влезе в парламента да събере поне 4% пък тогава да го видим колко струва. Досега съм чувал за него само покрай разни негови изцепки където нарушава обществения ред и ходи по протести.
33
1
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Боян Расате
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой да управлява ако не Възраждане? Споделете, напишете коментар кой трябва да управлява според вас.
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане няма да влязат в парламента, ще ревнат срещу "нагласените" избори и после Коцето ще си направи партийна телевизия. Този филм сме го гледали.
30
2
 
6
 
! Отговори
анонимен до 32 Истин преди 1 година
Според някои де-ге..не--рати, тези ,които живяха нормално и спокойно при ГЕРБ са с изпилени мозъци, значи и аз съм с изпилен мозък, но по-добре така отколкото без мозъчен зо-м-биран м-а-зох-ист , с явна тенденция към с-ад-из-ъм избирайки тези , които се подиграха с българския народ и го върнаха десетилетия назад. А ако Бойко е крал - абсолютно вярно , той е кралят на българските премиери с най-дълго и продуктивно управление.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете в ютуб "Противници на партийната субсидия харчат партийни пари" Който не го е гледал, да види Копейката що за стока е.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП като политическа отговорност и грижа за народа е на ниво Прeпиkaваме ПaMперcите.
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане първа политическа сила.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До истински мъж - А дано си истински, не като подмяната, ама каква е разликата дали банкянската организация ще ме краде или тая на подмяната? Въпреки че при сравнение по-добре да е банкянската, по-малко простотии правят.
25
5
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Ти сериозно ли!? Възраждане са продукт на Доган.
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези избори изненадата за всички щее Възраждане. Никой не очаква те да спечелят даже може да се опитат да фалшифицират изборите. Но при 30 % гласували за Възраждане не виждам как ще ги фалшифицират а и ще има наблюдатели във всяка секция даже в чужбина. Видяхме предишните партии колко са загрижени за народа. Оставиха ни без газ вече неможе и да си нахраним децата а и ще стоим на студено и тъмно. Стига толкова айдуци. 33 години стигат.
23
6
 
5
 
! Отговори
истински мъж преди 1 година
Питам се,колко са с изпилени мозъци,които ще гласуват за банкянската разбойническа организация,която ги краде,но като откачалки,им е хубаво.