Василев: Наемът на нефтеното пристанище е колкото за три магазина в мол

Думите на ГЕРБ за бензина и нефта били спекулации
29 авг 2022 12:57, Нели Христова
124
Василев: Наемът на нефтеното пристанище е колкото за три магазина в мол
Снимка: БГНЕС

"Росица Желева (служебният министър на финансите) е казала, че въпреки излишъка не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е - за какво ще се изхарчат тези допълнителни 12 милиарда лева, за които разбрах, че се е говорело? Може би, за да си купим евтин руски газ?", това коментира бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев по време на посещение на "Продължаваме промяната" на нефтеното пристанище на "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

По-рано днес служебният финансов министър Росица Велкова-Желева говори по темата и освен това съобщи, че не е възможно да има втора актуализация на държавния бюджет за 2022 г.

"Министър Велкова много добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е вярно, тя даже и това казва в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с 1,5 милиард лева излишък, предполагам, че към август месец също ще е с излишък", коментира думите ѝ Василев.

Заедно с Асен Василев в Бургас е и бившият премиер Кирил Петков. Двамата подчертаха, че пристанището в Росенец, което е единствената възможна точка за разтоварването на петрол в страната, е дадено на концесия през 2011 г. за 35 години за сумата от 1 милион лева.

Още по темата
"Петрол няма как да влезе в страната с влакови композиции. Монополната точка в страната е дадена на "Лукойл Нефтохим" за парите, с които се наемат три големи магазина в мол", каза Асен Василев.

Той обясни, че при проверка като служебен министър на финансите е установил, че има само един митничар на цялата територия на пристанището - общо седем са работели на смени. Василев изтъкна, че след проверката вече има истински митнически пункт, както и че от НАП са направили ревизия на обекта.

"Вследствие на това, след 15 години загуба, "Лукойл" тази година плати данък печалба. Тук се разтоварва руски петрол, успяхме да го договорим с ЕК, така че цените в България да са значително по-ниски", каза бившият вицепремиер.

Асен Василев посочи, че държавите, които ползват руски петрол, са България, Унгария, Чехия и отчасти Румъния и че цените на руския петрол в тях са между 3 и 3,20 при едни и същи данъци и акцизи, а в Гърция цените за петрол за 3,97 евро.

"Всички тези спекулации, които чуваме от ГЕРБ за петрола и бензина, са неверни, освен ако не смятате, че и Орбан краде по едно левче", заяви той.

Кирил Петков напомни, че сегашният състав на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е изцяло на ГЕРБ: "Така че, като чуете Борисов да говори за левче, питайте го къде ще вкара нефта, къде ще го продава и как ще го преработва."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
А за нас няма!Искаме и ние,иначе спираме всякаква промяна!
105
1
 
5
 
! Отговори
Реджо преди 1 година
Ами ти си без наем!Само операция събиране от 2017.Ти другото оправи,че сега и наема на Лукойл.Наглец от класа!Виж Ахмеда там е просто!Като теб 23,прави нула!Жалки крадци на майка България!
104
2
 
6
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Този наистина е архибоклук!!!
103
5
 
7
 
! Отговори
Таня преди 1 година
А бе тоя Кокорестия ,защо отказва дебат с Делян Добрев а?Ха,ха,ха страх,да не видим колко е неграмотен в енергетиката и по-трудно му е да лъже
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой риташе топка със шефа на лукойл
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107 много нагло - цените за чужденци и унгарци на бензина или дизела са различни трябва да споменеш също и за унгарците е по евтино!
100
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До107. Така ще е в Унгария , защото се взима от България и се дава на унгарците. Това е политиката на руснаците.
99
1
 
4
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До много нагло Това е корония им номер. Дай да излъжем ся, пък ако мине.
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шоуто на Киро е: "Танцувай с Киро салца часове след погребението на полицаите в Бургас". Безсрамник! Безбожник!!!
97
5
 
24
 
! Отговори
много нагло преди 1 година
В Унгария /вчера се прибрах/, бензина е 480 форинта - около 2.30 лева! Така, че тоя за пореден път говори с друг орган вместо с устата си!!
96
4
 
15
 
! Отговори
Врачанин преди 1 година
И само защото кокорчи го е казал,трябва да ти вярвам ли,я кажи по добре за газта през посредниците,и колко пъти навести Лукойл докато нбяхте на власт,и с каква цел
95
4
 
11
 
! Отговори
Психо преди 1 година
Това са луди хора да НЕ РАЗБИРАТ, че са изгорели бити карти НА КАКВО СЕ НАДЯВАТ? НЯМА как повече да прекрачат прага на парламента. Това си подигравка с народа изобщо да се явяват.
94
0
 
17
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
дадено на концесия през 2011 г. за 35 г.Та значи кой подписа и има ли си име ?
93
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"след 15 години загуба, "Лукойл" тази година плати данък печалба" -- за да има свършена работа за това престъпление трябва да има хора с подписи в затвора. Такива няма, по демократически няма отговорни за такова престъпление. Вие сте съучастници на бойко, един вид изпирате престъплението на герб.
92
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-престъпен и крадлив модел от модела Бойко Борисов.
91
6
 
21
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
хАссене, защо чак сега се сетихте ? Имахте 7 месеца да предприемете нещо за този терминал. Вместо това всичките ви усилия бяха да се самоизчегъртате !
90
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе най лошия и крадлив модел е тройната коалиция бкп пардон бсп дпс и ндсв нямят стигане а модела Луканов още не е стигнат а модела Виденов надявам се той никога вече да не види бял ден това са най мракобесническите модели а Бойковия е драг на всички българи
89
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моделът Бойко Борисов. Трудно ще го изчегъртаме с тези концесии за 35 години.
88
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам , защо Ленчето ви вълнува повече от Мата Хари !? Но едно е сигурно , тези са учели повече от пожарникаря, фискултурника , счетоводителките на Бацето , сложени на министерски постчета ! И като последствие , бедни работещи ,още преди войната и тежката инфлация !
87
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей това е далавера!!....1 милион и аз го имам Ама ГРАБ не на мене ще го дадат пристанището.А на бившите работодатели на Бойко Методиев Борисоф .Колко ли загуби държавата от тази далавера.Изчислете от 2011 до сега.И още 24 години!?Откраднаха я тая държава и още искат власт