Нинова пита Велкова: Дефицити, паника... Какво се промени за 25 дни?

От БСП били изненадани, обвиняват служебния кабинет в създаване на паника
Обновена: 30 авг 2022 15:11 | 30 авг 2022 15:10, Нели Христова
118
Нинова пита Велкова: Дефицити, паника... Какво се промени за 25 дни?
Снимка: БГНЕС

Вчера министърът на финансите, госпожа Велкова, даде една пресконференция, в която описа, че ни чака едва ли не Апокалипсис, свръх дефицит, опита се да създаде и малко паника, според нас. Така започна своят брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова и заяви, че от левицата са изненадани от думите на служебният министър на финансите Росица Велкова.

"Ще ви кажа от кухнята защо", допълни Нинова.

Още по темата

"Госпожа Велкова беше заместник министър на Асен Василев. Нейният ресор беше бюджет. Тя е професионалист по бюджетиране. С нея сме прекарали повече време в разговори, отколкото с Асен Василев. С нея сме изчислили всяка стотинка, часове наред, за преизчисляването на пенсиите, увеличаването на майчинството, детски надбавки, ваучери за храна - всичко сме правили заедно. Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че е действителен и дефицитът се движи около 3-4% както за тази, така и за следващата година. Това преобръщане и говорене вчера за нас е твърде изненадващо", обясни лидерът на БСП.

"Какво се е променило, каква е разликата между това да си заместник-министър в редовно правителство и да си служебен министър, назначен от президента, ако държиш на точността си и то само за 25 дни", каза още Нинова.

Лидерът на БСП изнесе факти, които по думите й са "необорими, без политически интерпретации и политически заигравси".

Тя припомни, че в края на управлението на "кабинета Петков", България бе първа по промишлено производство в ЕС, четвърта от 27 страни по растеж на БВП.

"Оставихме стабилна и развиваща се икономика. На едно от челните места за пръв път, откакто сме държава в ЕС", отбеляза Нинова. "Оставихме 8,5 млрд. лева в хазната, 1 млрд. и половина излишък, от гласуваните 10 млрд. дълг, са изтеглени 1 млрд. и половина. Тоест - оставихме стабилни финанси, излишък и малко теглен дълг", допълни тя.

БСП и зададе няколко въпроса:  "Какво се случи с тези показатели за 4 седмици?, Защо вчера НСИ отчете, че се срива индексът за бизнесклимата в България с 4%? За 4 седмици с 4%, при положение, че бизнесът продължава да си получава компенсацията. Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. дефицит, след като в бюджета е разписан 3,9 дефицит, а за догодина - 3?"

"Умишлено се създава паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е толкова притеснен как ще изкара зимата", заяви Нинова и нарече тези действия безотговорно и обвини служебния кабинет, че връща модела Дянков - Борисов с постната пица. "Внушава се, че нашето правителство е водило неразумна политика и, че с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози. Подготвя се общественото мнение да вдигането на данъци."

"Сега ще ви кажем нашата позиция: Уважаеми български граждани, оценявайте ни по резултатите, а не по приказките и предизборните манипулации. Европа го казва - първи по промишленост, четвърти по БВП. Опита да се внуши, че трябва да се прекратят социалните програми, защото струват много пари, няма да им се получи. Цяла Европа направи мащабни социални програми, пред които нашата е като от детската градина. Тръгват срещу цялата европейска политика ли? Цяла Европа намали данъците. Припомням думите на ЕК: "Намалявайте си данъците, сппасявайте си бизнесите и хората." Ние сме част от тази обща европейска политика, за да спасим бизнеса и да помогнем на хората. Бяхме отговорни. Преведохме през тежката криза и държавата, и народа си. Почувствахме криза, но далеч по-леко", каза Нинова.

"Какво се готви да прави служебния кабинет?", запита лидерът на БСП и предположи, че се готви увеличаване на данъци и орязване на социални помощи.

"Ние от БСП за България сме гарант, че това няма да се случи", категорична бе Нинова и заяви, че вдигането на данъци в тази криза е безумие и обеща, че ако служебното правителство остави бюджет за другата година, то той ще бъде прекроен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
27
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
"Оставихме стабилна и развиваща се икономика. На едно от челните места за пръв път, откакто сме държава в ЕС", отбеляза Нинова. "Оставихме 8,5 млрд. лева в хазната, 1 млрд. и половина излишък, от гласуваните 10 млрд. дълг, са изтеглени 1 млрд. и половина. Тоест - оставихме стабилни финанси, излишък и малко теглен дълг" БУЛьО спри да ги вземаш тези бели прахчета карат те много да лъжеш.А защо ти викат г-жа ЛЪЖА.
27
1
 
31
 
! Отговори
7373 преди 1 година
Исакш да ни убедиш, че живеем прекрасно, пък ние не го разбираме. Това разбирам лельо от пресконференцията ти. Провинциално тетке след на земята и виж как живеят хората.
26
0
 
7
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Няма власт, преко мойта власт:))))
25
5
 
18
 
! Отговори
??? преди 1 година
Какво се промени ли ? Просто ви разкриха лъжите и некадърността....
24
3
 
24
 
! Отговори
Наглост преди 1 година
Да се хвалиш, че си на първо място по растеж на БВП, при тези галопиращи цени си е повече от перверзия! Но за Стрина Нина е норма на поведение! Ами ясно е , че като зам. министър е изпълнявала поръчения, а сега има право на мнение! Но според Нинова, всичките "лъжат", само тя е непогрешимата! Всички верваме!
23
2
 
17
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
НЯМА ТИ Я КАУНКЕ НИНОВА КОМИСИОННАТА ОТ ПАТРОНИТЕ И СНАРЯДИТЕ ИЗНАСЯНИ ЗА ПОЛША
22
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите нямат и най малкото морално право да критикуват служебния кабинет . Тези хора работят за разлика от тях . Разбирам воя който надават , като се спомене истината за некъдърното им управление
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тя припомни, че в края на управлението на "кабинета Петков", България бе първа по промишлено производство в ЕС, четвърта от 27 страни по растеж на БВП." -- това са глупости -- толкова ли е нивото на председателката на бсп? Това са данни за една държава на ниска база (най-бедната в ес) за някакъв кратък период (начало на лятото) след голям застой (ковид-кризисните ефекти върху икономиката).
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корнелия би трябвало да знае , а не да пита . Нали тя и небезизвестният специалист по фалитите Румен Гечев управляваха икономиката до вчера . Или пак като през 1997 , Сорос ще им е виновен , а другарите ни лук яли , ни мирисали ще се уредят с по някои имот и офшорна сметка
19
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички ще сърбат попарата която надроби Нинова, че и нагла да се обажда.
18
3
 
14
 
! Отговори
.. преди 1 година
освен че тия хора сега ни вадят от това до което докарахте държавата- тотал щета, да не говорим, че ако се бяхте забавили и до национална катастрофа, но и 1 камък не премстихте от бързане да крадете и да се нагушите с ПП- тоталните измамници лъжещи и на сън, те се опитват и да работят- нещо, за което вие само митове сте чували
17
2
 
9
 
! Отговори
никогаПовечеДСД-Чума преди 1 година
Време е Ситтърбух да заеме достойното си място на политическото Бунище наесен.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗвини се !Извини се бе !
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците осъзнават ли ,че Нинова пряко е виновна за хиляди убити руски войници?
14
15
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
На изборите пп пак ще са първи и всичко ще си дойде на мястото. Другите ги знем подмолни, жадни за Евро пари и власт
13
1
 
23
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Булгаристана първи по промишлено производство в ЕС - неистов смех и бурни ръкопляскания в залата от идддииииотите на БСП. Кооооооорни ората си чакат евтините дърва на петорни цени дето ги излъга.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста повечевреме ще е нужно да се изчистят ниново0кирчовите фушшкии, върнаха ни с години назад.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изненада ли би било ,ако Куни икомпания не влезе в следващия парламент ,или влезе с малко над чертата ,щото нали знаете че е най важно кой брой гласовете.А в случая това са "неманипулируемите" венецуелски машини и РАДЕВАТА ЦиК....
10
0
 
17
 
! Отговори
Корнело, точно това преди 1 година
Че какво да се промени? Лошото е, че нищо, откакто сте се добирали до власт винаги сме стигали до фалит. Това е проблемът. Нищо не се променя и сега пак е същото.
9
3
 
26
 
! Отговори
Лена преди 1 година
БКП ПП повече никога сринахте ни за 7 месеца и още лаете в момента по хора които пробват да ви пооправят ми зериите и по борисов вече 2 години. никога повече ППБКП