Ето как ще изглеждат бюлетините за вота, в чужбина - без преференции

ЦИК вероятно още днес ще определи секциите зад граница
Обновена: 8 сеп 2022 15:06 | 8 сеп 2022 15:06, Камелия Цветанова
21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева показаха как ще изглежда интегралната бюлетина за предсрочния вот на 2 октомври.

Двамата демонстрираха и как ще се гласува с картите на машинния вот - като картата за чужбина не позволява преференциален избор на кандидат от дадена листа.

Хартиените бюлетини за гласуване в страната и в чужбина са различни, тъй като в тази за изборите зад граница няма опция за преференциален вот.

Номер 21 липсва и в двете, защото една от партиите, регистрирани в ЦИК, но след тегленето на жребия, не регистрира листи с кандидат-депутати.

При гласуването с машина, след посочване на желаната партия или коалиция и съответен кандидат, на екрана се появява бутон с надпис "Преглед". Ако гласоподавателят види, че изборът му е правилен, натиска бутона "Гласувай". Ако пък иска да промени нещо, натиска бутона "Назад".

Всяка машина се затваря с пломба с уникален номер. На членовете на СИК ще бъдат предоставени и резервни пломби. Флаш паметта за запис на гласовете също е запечатана с пломба.

Договорът за доставката и поддръжката на машините със "Сиела норма" все още не е подписан официално, но фирмата вече е избрана за изпълнител на обществената поръчка, поясни Матева. Задължение на компанията е и да осигури по един техник във всяка секция както у нас, така и в чужбина.

ОТ ЦИК обявиха, че още днес вероятно ще има решение за изборните секции в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: изборибюлетиниЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
До плащача на данъци преди 1 година
Не се сещам за такси водомер и електромер,посмали ***!
16
1
 
0
 
! Отговори
Mалорусь преди 1 година
Драскаме номер 1 и да видим бай Доган боб ядели?
15
1
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Какво разбираш под плащане на данъци в България ? Това ли си чул от Тиквуний ? Колко повече данъци плащаш от мен ? Аз плащам данък сгради, данък на земите ми, такса водомер, такса електромер, дори и смет който не изхвърлям защото ме няма там ! Ти колко повече данъци плащаш, че не се сещам ? Ако не платя тези данъци ще ми начислят лихви и ще ми вземат имотите ! Плащам и тук данъци много по-големи от които Европа ви дарява някакви пари, други ви отпуска за да съществувате ! Кажи какви повече данъц
14
0
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Какво искаш да кажеш, че налагам мнение ? Какво ще кажеш например ако ти кажа, че по демократичен път изказвам мнение и констатация ? Така след като каза Синеморец, мога категорично да заявя, че съм охранявал тази зона като брегова охрана от подразделението в тогавашния Мичурин, така също и иносферната станция на връх Папия ? Дали си чувал за тази станция и дали предполагаш, че съм по-голям от теб ! А за четерите стационарни оръдия на плажа до къмпинг "Нестинарка" знаеш ли, които отдавна не съще
13
0
 
1
 
! Отговори
не става преди 1 година
До да гласуват Да имат право да гласуват единствено тия,които си плащат данъците в България!Такъв с 2 кебапчета и бира не можеш да го купиш!Гласът му е ценен,и той го знае!А кой къде живее и кво образование има е без значение!Важното са хората,които издържат държавата!
12
0
 
0
 
! Отговори
Европеец-О преди 1 година
Май ти нещо не разбираш! Не може да налагаш на който и да било твоите разбирания и начин на живот! Както се казва може да ми е гот на скъпо и гадно,но така ми харесва,а на който не му харесва- свят широк,всеки е свободен да пътува където пожелае,поне това право ни даде демокрацията,защото съм хванал и времето,когато до Петрич и Синеморец ти трябваше "открит лист".
11
3
 
3
 
! Отговори
европеец преди 1 година
Ей простовати овчици, я ми кажете колко години ще живеете, че предпочитате 60-70 години да ги прекарате в мизерия и бедност и да имитирате патриотизъм и героизъм по издържане на унижения ? Злобата, завистта и простотията винаги са били негативен фактор за добър живот ! Дали разбирате какво ви казвам ?
10
2
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Ха ха ха, вече миячи на прозорци ли е модерно да казват манипулираните *** тикви ? Утре миячи на цветя може би ще стане когато главатарят ви се "изплюе"в микрофона с такъв израз ! Ти червен мUxльо доста простотия си наследил щом показваш, че делиш професиите на срамни и престижни ! Който и да е мияч тук на каквото и да е получава достойна заплата, а не като на роб в България и тази заплата му е достатъчна за да води нормален и достоен живот без да бъде унижаван парично !
9
1
 
3
 
! Отговори
Ако преди 1 година
зависи от мен, нито хартиени, нито електронни бюлетини няма да има за чужбина! Не може някой си, който няма вече почти нищо общо с Бг,да определя на живеещите тук "дневния ред"! Аман от"смартбюти"-та,ами и наклон на оная ми работа ще дават. Каквато и *** да си направим,ще си е нашата *** и тогава никой няма да ни е виновен! Ама да идват от някъде си ,да се упражняват и после да ми викат " сори",ама не ставате-не , благодаря!
8
0
 
5
 
! Отговори
ДО 6 преди 1 година
До 6 Каква интелигенция,бе???Миячи на прозорци и шофьори на камиони.Затова Слави обра гласовете от вън, защото са само интелигенти
7
2
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Какви кучета ви яли бе, тези животни отдавна не се хранят с кокали само, вие сами се изядохте, от злоба, завист, лицемерие и най-вече от простащина !
6
3
 
0
 
! Отговори
до 3 и 4 преди 1 година
Страх ли имате от интелигенцията, че не искате да гласува ? Я ми кажете какви например данъци плащате повече от емигриралите ? Виждам, че сте прости, но защо трябва да го демонстрирате навсякъде където влезете ? А знаете ли защо сте най-бедни в ЕС ? Знаете ли, че България съществува още защото всяка година влизат в оборот няколко милиарда евро от емигрирали ? Знаете ли защо сте познати на света като стадо овце ?
5
1
 
0
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Защо има хартиени бюлетини в чужбина, ние да не сме аборигени ?
4
5
 
6
 
! Отговори
да гласуват преди 1 година
само живеещите в България. Всички ,които не живеят тук на постоянен адрес поне 2 години постоянно да нямат право да гласуват. Изборите да се провеждат само в България , а не и по света.
3
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
Никой,който живее повече от 2-3години извън България не би трябвало да гласува.Не чичо Пешо,който живее от 40години в Канада и сее прибирал три пъти да решава нашата съдба.Ако не бяха гласовете от вън нямаше да се създаде това зловредо правителство,което ни докара до просешка тояга.Но на умните и красивите българи в Лондон и Ню Йорк Киро Харварда и Славчо Чалгаря са им най-симпатични,а нас тука кучета ни яли
2
1
 
13
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Ще се завиваме ли с това ?21 ВЕК !!!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре бе форумни лeшпери, почвайте с рекламата на номерата: 8, 15, 19, 78, 204... По фейсбук страниците ви ще кажеш че е ден на тотото, хахахах