ГЕРБ води с 10% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП, ДПС – трета сила

Бариерата от 4% преминават "Бългаски възход" и ИТН
Обновена: 23 сеп 2022 12:31 | 23 сеп 2022 12:31, Камелия Цветанова
292
ГЕРБ води с 10% на ПП, "Възраждане" изпревари БСП, ДПС – трета сила
Снимка: ЕСТАТ

За ГЕРБ-СДС биха гласували 21,6% от избирателите, за ПП – 16,8 на сто. Това сочи проучване на агенция ЕСТАТ.

Изследването е национално представителното и е осъществено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.

На трето място се нарежда ДПС с 10,3% подкрепа. На четвърто е „Възраждане“ с 10,1% от гласовете, следва БСП с 9,3 на сто.

ДБ събира 6,9% подкрепа.

За новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев биха гласували 4,8% от избирателите, а за ИТН – 4,2%.

Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира усещането, че от вота зависи малко или нищо, е един от изводите на социологическото проучване.

Изследването показва, че следващият парламент ще е силно фрагментиран, независимо дали ще се състои от 6, 7 или 8 партии. Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Бойко Борисов, дори като първа сила, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет, отбелязват от агенция ЕСТАТ.

В подредбата на политическите сили пълна яснота има единствено по отношение на първото място на ГЕРБ. Втората позиция на „Продължаваме промяната“ (ПП), според данните, също изглежда сигурна, но загуба на подкрепа за тях в последните дни на кампанията, както и скрит вот или прилив към „Възраждане“, могат да доведат до разместване.
Посланията на политическите сили са слаби, а кампанията е вяла и, като следствие, избирателите ще гласуват не за най-добрата, а за най-малко лошата алтернатива, сочат още данните от изследването. Според агенцията това неминуемо ще се отрази на активността, която и без това бележи отрицателен тренд – от 50 на сто през април, миналата година, до 40 на сто през ноември. Данните дават основание да се очаква активност в рамките на 2,2 – 2,5 милиона избиратели, което прави между 33% и 38% от всички, имащи право на глас, включително гласуващите в чужбина.

Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък – между 90 и 100 хиляди гласа. Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София.

Според данните 70% от избирателите твърдо са решили кого да подкрепят. Техният дял е значително над средния сред хората над 50 години, работещите, пенсионерите и столичаните. Малко над една четвърт още не са направили избора си, но вероятността повечето от тях изобщо да гласуват, както и да концентрират вота си предимно в една политическа сила, е само теоретична, сочат изводите от изследването на агенция ЕСТАТ.

------

Националното представителното изследване е осъществено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Кво се пънете и си мислите че нещо зависи от вас.С тоя *** народ никога няма да се промени нищо.След изборите ще ни управляват Герб и ПП .Това не го решава народа.
250
0
 
0
 
! Отговори
BatSot456 преди 1 година
Всичко си идва на мястото.Така да я караме,агаля-агаля,пенсионерската.Опитахме с едни,с други ,не става.
249
0
 
0
 
! Отговори
Стоев преди 1 година
За съжаление бълг.народ е робско племе.Едни полит.които 30 год.го лъжат пак ще го управляват.Без значение от коя партия са се оцветили.
248
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анкетата в сайта говори достатъчно. ГЕРБ и Възраждане се борят за първото място. ПП е абсурд да има толкова, никой не познавам, който ще гласува за тези убитаци.
247
2
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Партията на безпартийните води с 100%, народа за други няма да гласува докато не се създаде:))))
246
2
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
По-скоро ГЕРБ 10% не е разликата, а това им е максимум,а и това им е много което е около 20 депутата, а другите ще имат поне 50 60 ГЕРБ ще изчезнат скоро:)))
245
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чърчил ли беше казал "Не е важно кой как ще гласува, важно е кой ще брои гласовете"
244
8
 
4
 
! Отговори
Мразя Радев и ГЕРБ преди 1 година
Победа за ПП БСП и ДБ. ПП спряха кранчето на ГЕРБ и ДПС и ИТН дъното заедно с Радев бутнаха правителството на Кирил.
243
9
 
7
 
! Отговори
Долу ДПС ГЕРБ ИТН преди 1 година
Никога повече ГЕРБ ДПС ИТН дъното лешояди *** прецакват България винаги. Трябва нови хора като Кирил Петков и Асен Василев. Победа за ПП БСП и ДБ
242
4
 
3
 
! Отговори
Само ПП БСП и ДБ преди 1 година
ПП спряха далавери на ГЕРБ и ДПС ИТН дъното лешояди *** прецакват България винаги. Радев слуга на ГЕРБ и ДПС заедно с ИТН бутнаха правителството на Кирил Петков. Боко тиквата и Пеевски и Доган може би са заедно на Росенец на чеверме по случай връщането на границата с Турция магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и конкурси и всичко останало което носи пари
241
7
 
6
 
! Отговори
Долу ДПС ГЕРБ ИТН преди 1 година
*** са реплика на Волен Сидеров болни мозъци за власт без никакъв опит и капацитет губят времето на България. Не разбирам как хората гласуват за сервитьори и бармани и таксиметрови шофьори да ни създават закони и да ни управляват
240
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане срещу националните предатели.
239
1
 
1
 
! Отговори
Титанчо преди 1 година
До ЖелезенКато го извадиш от килера ще си купиш ли 2000 хляба за 1 месец?
238
7
 
14
 
! Отговори
САТ преди 1 година
Герб с нищо не водят, спрете тая пропаганда! Само роднините им са живяли добре при тях. Никой друг не могат да излъжат повече.
237
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Защо не пишете реалните проценти? Защото при около 40% очаквана избирателна активност 26% които се очакват да съберат герб са реално 10% подкрепа от гласовете на всички имащи право на глас. А след като първият с мъка събира 10% какво има да говорим за останалите? Всички партии които ще влязат в парламента с мъка ще съберат 25% от гласовете! След като избори за президент трябва да са с поне 50% избирателна активност защо за парламент които реално е управляващия орган няма такова изискване?
236
9
 
10
 
! Отговори
Български син преди 1 година
Да живее Възраждане, дано изритат евроатлантиците извън България! Ще гласуваме заедно с цялото ми семейство за тях.
235
3
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
При такава катастрофално ниска избирателна активност, процентите нямат никакво значение! 20% процента на първата политическа сила ще се равняват на малко над половин милион гласа, а реално избирателната активност ще е още по ниска. С други думи на избори ще гласуват само роднините на кандидатите, самите кандидати и тук, там някой платен или най върл фен! Накрая пак ще има гръмки обяви за пирова победа! И целият парламент общо сумиран ще му е трудно да събере дори 1/6 от народа!
234
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ги разправяйте на старата ми шапка!
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сега води ГЕРБ да видим след изборите .
232
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко от коментиращите разбират, че на карта е поставен животът ни и този на нашите деца. Аз ще гласувам за този, който няма да ни вкара във война!