Теменужка Петкова: Цените на тока са непосилни

ПП изоставиха енергетиката, заяви тя
24 сеп 2022 12:19, Нели Христова
45
Теменужка Петкова: Цените на тока са непосилни
Снимка: БГНЕС

За първи път в историята си България няма подсигурени доставки на природен газ, което значи заплаха за националната сигурност. "Продължаваме промяната" изоставиха енергетика.

Това заяви бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова в Търговище, където заедно с лидера на партията Бойко Борисов се провежда среща с избирателите.

"Кризата в енергетиката много пряко засяга всички – цените на тока са непосилни. Ако не бяхме ние от ГЕРБ и СДС да се преборим и да наложим таван на цената за бизнеса, общините болниците, това означаваше фалит на българските общини и бизнеса. Много от политическите ни опонтенти си приписват тази мярка, но тя е възможна благодарение на нас и дори в опозоция спасихме българския бизнес и граждани", категорична беше Петкова.

Живеем в тежки, трудни времена и от гледна точка на въшнополитически фактори, икономика, в такъв момент повече от всякога страната се нуждае от стабилно управление, силен лидер, който да изведе страната от кризите, и такъв силен лидер е нашият – Бойко Борисов.

Петкова разясни и какви ще са енергийните мерки, които ще приложи ЕК. Първата от тях е предложението на ГЕРБ, което вече се случи в България – таван на цената на тока, ЕК иска таван от180 евро на мгвтч. Втората мярка е солидарност към държави, които са 100% зависими от внос на ток от друга държава. Това не би засегнало България, защото ние сме най-големият нетен износител в региона, но не сме държава износител на 100% за друга държава. Трета мярка е да бъдат обложени свръхпечалбите на рафинерии, компании за добив на природен газ – 1/3 от печалбата им да отива за бизнеса и битовите потребители. В България това ще засегне рафинерията на „Лукойл“ и „Мини Марица-Изток“. ЕК иска да осигури и ликвидност за важните енергийни предприятия – у нас това са „Булгаргаз“ и „Топлофикация София“. „Булгаргаз“ го оставихме на печалба, а сега то е в ликвидна криза със загуба от 800 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теменужке, къде е пътната карта ?
9
3
 
12
 
! Отговори
Ей, Минзухарке! преди 1 година
пардон - Теменужке! Ей, жалка банкянска слугиня и неграмотна счетоводителка! Само ти нямаш право да коментираш темите "ток" и "газ", защото целият български народ научи за чудовищното ти престъпление и национално предателство, свързано с "Пътната кърта" на Турския поток, с който сикаджийският бандит помогна на кремълското чудовище да нападне Украйна! Няма да избягаш от сливенския затвор, слугиньо банкянска и ще останеш там докато мърдаш! Поне ни си показвай грозната мутра пред хората!
8
2
 
9
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Тази уидурмичкаааа не е ли в затвора .
7
1
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 година
ТеменуГО трай е бизонн!!!!! Кой спря южен поток?!?! Кой спря АЕЦ Белене въпреки, че имаше референдум и народа каза ДА?!?! Вие погазихте волята на хората и легнахте на ЕС. Защо баце даде 3млрд за балкански поток, който даже няма конектор за България и вътрешно потребление?!?! Просто транзитна трръба без файда за над.кирчо и кокорчо са поддлоги но вие сте същите.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме й на теменужкината за цените на тока. Важното е че цялата рода е уредена на хранилка в БЕХ. Ако й стиска нека си покаже телефона и приложението за контрол на фотоволтаиците който притежава и изчисленията на приходите от тях в реално време.
5
6
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Да, Щото Кирчо поръча Кораби от САЩ- а Те Не Дойдоха, ако бяха дашли щеше да е Още по Скъпо.......Щото Има Национални Предатели
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като прибрахте парите от южен поток и после компенсирахте двойно Путин за турски поток и скрихта картата...Абе,вие срам нямате ли?!!
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теменужке, това дето посяхте, сега го жънем. Дано да бъдете изритани завинаги от политиката!
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точност вие герберасти направихте цените на тока да са такива. През 2020г. решихте да го либерализирате, от миналата година бизнеса изпищя. Засега за битовите абонати има мораториум, но падне ли, цените и за хората ще полетят.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ви Теменужка - същата , която заедно с Боко се скъсаха да лижат *** на ***.лер.Помним, помним гю.вендийо какво си направила.