Христо Иванов: Путин е престъпник, няма път към бърз и траен мир

Кои са трите условия, които ДБ поставя за да има правителство?
28 сеп 2022 20:29, Нели Христова
129
Христо Иванов: Путин е престъпник, няма път към бърз и траен мир
Снимка: БГНЕС

“За да има кабинет след изборите и то не какъв да е, а такъв, който да може да движи страната напред, участието в него на “Демократична България” е много важно. Защото само ние можем да гарантираме, че той ще бъде реформаторски, а не пиарски”, това заяви в интервю за bTV съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, който е и водач на листите на обединението в 24 МИР София и в 16 МИР Пловдив.

Иванов заяви, че “Демократична България” влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България. И обяви три равнопоставени условия, които коалицията поставя пред всеки, който ще потърси нейната подкрепа.

Едното условие е последователна и ясна позиция по отношение на войната в Украйна, която е и агресия спрямо Източна Европа, и енергийна война. “Путин е престъпник, няма път към бърз и траен мир, без Путин да бъде спрян. Това го разбира и Ердоган, и Китай, разбира го и спечелилата изборите в Италия нова политическа сила. Само у нас не се разбира”, каза Христо Иванов. И призова неразбиращите: “Моля, включете си телевизорите да видите, че този престъпник вече води война и срещу собствения си народ. Не може да има никакво снишаване по тази тема”.

Иванов каза още, че Путин посегна към ядрената война, че обяви намерение да заграби територия от съседна държава с размери почти колкото България, че иска да наложи закона на джунглата. И е категоричен, че никоя сериозна партия и институция не може да си позволи да признае референдумите в Украйна с каквито и да било нюанси, защото това е подигравка с демокрацията.

Другото условие на ДБ е върховенството на закона. “Няма евроатлантически ценности без реформа на прокуратурата. Гешев - оставка! Защото без това не можем да започнем реформата на прокуратурата”, каза Иванов. И даде за пример доклада на ДАНС, който още преди 5 години предупреждава, че построяването на “Турски поток” е против нашите национални интереси. Но Борисов и правителството му бързаха да построят газопровода. “Гешев охранява едни и натиска други, на нас ни трябва неутрална прокуратура”, каза съпредседателят на ДБ. И добави, че ако имаше натиск от прокуратурата за върховенство на закона, Бойко Борисов щеше да последва бившия австрийски канцлер Себастиан Курц, който слезе от политическата сцена заради обвинения в корупция и без това да е доказано в съда, а само защото в политиката това е цивилизационен стандарт.

По думите му е необходим демонтаж на корупционния модел, чийто корени са в комунистическите структури, но неговия връх е бил при Бойко Борисов с империята на Пеевски. И сега това корупционно влияние в службите и в регулаторите трябва последователно да бъде демонтирано. “Няма да приемаме голи обещания. ГЕРБ не поеха някаква отговорност. Десислава Атанасова каза - ние сме чисти. ГЕРБ били чисти - това е абсурдно!”, каза Иванов

Третото условие за подкрепа е икономическа, фискална и финансова политика, която се базира на разбирането, че трайното покачване на доходите става с инвестиции и с добри работни места, а не с популистки мерки. Това означава антиинфлационни политики, както и да не се подлага под съмнение влизането на България в еврозоната.

“Ако тези, които поискат подкрепата ни не изпълнят тези три условия, ще останем опозиция. Нека някой си го причини и да го види”, каза Христо Иванов. И добави: “Ще бъдем възпитани и диалогични както в предишния парламент, но твърди за важните неща”.

Той декларира, че “Демократична България” не търси управление на всяка цена. “Ако можем да реализираме политиките си в управление - чудесно. Ако не, ще се борим за тях като опозиция. С такава сила, каквато гражданите ни дадат”.

Съпредседателят на ДБ призова избирателите, ако искат ясна геополитическа ориентация на страната, върховенство на закона без компромиси, изчистване на българските служби, независима енергетика, модернизация на въоръжените сили и икономическа политика на инвестициите и високо платените работни места, да гласуват за “Демократична България”.

Той декларира, че обединението ще разговаря за съставяне на правителство с всички политически сили в следващия парламент с изключение на “Възраждане”. “Поставяме ясни цели и амбиция и чакаме останалите да кажат могат ли да понесат тази амбиция на плещите си - ние можем. Като не могат, няма да си партнираме. Така че ние ще бъдем твърди. Ако искате тази наша твърдост да се превърне в резултат, дайте ни силата да го направим, защото ние можем”, заключи Христо Иванов.


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
Много ти разбира празната либерална глава на тебе!!!
90
0
 
0
 
! Отговори
Филип преди 2 месеца
Христо Иванов е американски послушко.
89
0
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 2 месеца
Христо Иванов му свършва клетата политическа кариера точно след 4 дни!
88
0
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 2 месеца
А ти, Ице, си специалист по всичко, ама само на думи. То така и баба знае.
87
0
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 2 месеца
Чакай бе Ице, а влез първо, а някой да те пожелае за партньор пък после с условията :)
86
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
Путин е лошия , а американците са толкова"добри" !
85
1
 
11
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Участието на ДБ в управлението, ако влязат, е продиктувано от чисто меркантилни цели!
84
0
 
9
 
! Отговори
Три полов от Брюксел преди 2 месеца
Ицо ти си един от нас.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За тогоз или нищо или............ нищо
82
2
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Ицо, на твоите избиратели много ли им харесва да сте в коалиция с БСП? Защо не ги попиташ?
81
2
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Ицо, ти си един пишмaн юрист, завършил с тройки, по втория начин. Кой те знае дали и не си плащал за изпити. Безспорно си връзкар, защото и бате Гойко те направи министър на правосъдието... Ти удобно забравяш това. Както е казал Радой Ралин: Колкото по-пpocт, на толкоз по-висок пост! Така е тука, за жалост! Но какво реално можеш да вършиш? Да, можеш да караш лодка. Ами стани лодкар! И не се изказвай неподготвен, защото пак ще станеш за смях!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен, к.84. Ама той си го знае, но нали се води депутат със заплата над 5 хил.лв, все трябва през зимата да си плаща газовото отопление, 1000-1200 лв са това. А и като депутат не отговаря пред съда за изречени клевети. Ристе, дотам ли я докара?
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С тези епитети, Ристо, няма да спечеллиш авторитет за партията си. Не забравяй, че си Бойкикев - от най-приближените до товарищ Г.Димитров. Пишеш се Иванов, но фамилията Бойкикев навсякъде те следва, като фамилиите Шаламанов, Ноев,Ангелов на бившите министри на МО. Там имаше и един земеделец Ненчев, но той беше като карикатурен екземпляр на МО, та дори и със самолет летя като багаж
78
0
 
8
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
ЛОДКАРЯ ПРИ МАЯ АЛЧЕН АЛЧЕН АЛЧЕН ТИП НЕКЪПАН ДАЖЕ
77
0
 
9
 
! Отговори
иво преди 2 месеца
дб - то , ЕДВА СЪБИРА 4% , А ПОСТАВЯ УСЛОВИЯ ! ОДИ ДА СЕ МОЛИШ НА Б О Й К О , ДА ТЕ ПРИЮТИ , ЩОТО СИ ЗАД БОРДА !
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДБ поставя условия за правителство ????под чертата предатели под чертата
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мистър Никой коментира от дъното на геената
74
0
 
16
 
! Отговори
Сети преди 2 месеца
Само бесилка, за тебе, ***, ***, предател. Ама и кол може... По весело ще е
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ицка ,ако влезеш в тоя парламент, само като метач ,за друго и без това не ставаш
72
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е герой и гений, слава!