Обещано от ПП: Газовата връзка тръгва преди отоплителния сезон

Интерконекторът с Гърция влиза в експоатация от 1 октомври
29 сеп 2022 16:09, Александър Попов
44
Обещано от ПП: Газовата връзка тръгва преди отоплителния сезон
Снимка: Продължаваме Промяната

Една от най-добрите новини за България, резултат от усилията на правителството на „Продължаваме промяната“, е, че от 1 октомври влиза в експлоатация ключовият проект за истинска газова диверсификация на страната – интерконекторът с Гърция. За хората това означава, че до страната ще достига по-евтин азерски газ преди началото на отоплителния сезон, какъвто ангажимент пое кабинетът Петков в последните дни на управлението си.

Да си припомним 9-те стъпки на Промяната към успешния старт на проекта:

1. 20 декември 2021 г. – Само 7 дни след встъпване в длъжност на кабинета Петков се провежда първата официална среща между премиерите на България и Гърция – Кирил Петков и Кириакос Мицотакис. Гръцкият премиер е първият високопоставен гост на новия български министър-председател. Премиерът Петков благодари на гръцкия си колега, че се слага приоритет върху довършването на интерконекторната газова връзка между двете страни. Кириакос Мицотакис заяви: „Можем да кажем, че оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничество“.

До встъпването в длъжност на кабинета Петков, назначеното от ГЕРБ ръководство на „Булгаргаз“ вече 2 пъти се е отказало писмено от дължимите на България количества азерски газ на изгодна цена под претекст, че гръцката връзка не е довършена.  
 
2. Март 2022 г. - Проверка по прогреса на изграждането на интерконектора. Ежеседмични разговори между Петков и Мицотакис и доклади, които показват направените стъпки на седмична база.

През май тази година, след тежки политически преговори и въпреки писмения отказ на „Булгаргаз“ да получава по-изгоден азерски газ, премиерът Петков успява да договори пълните количества азерски газ да достигат до българските потребители през връзката Кулата-Сидерокастро. България най-накрая започва да получава 1 bcm синьо гориво от нов доставчик на изгодна цена по дългосрочен договор.  
 
3. 30 юни 2022 г. - Към края на юни линейната част на проекта е завършена изцяло. Всички тръби са заварени, положени, закрити и хидротествани.
 
4. 1 юли 2022 г. - Операторът на газовата връзка между България и Гърция – „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) – е сертифициран като транспортен оператор от енергийните регулатори на двете страни. Това е едно от изискванията преди междусистемната газова връзка да бъде въведена в търговска експлоатация.
 
5. 08 юли 2022 г. - В района на град Комотини, по покана на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се провежда церемонията по приключване на строителството на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Кирил Петков, тогава премиер в оставка, заявява: „Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. България постига реална диверсификация, като слага край на руския енергиен монопол“. Министър-председателят на Гърция Мицотакис казва: "Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България. Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония за пускането просто на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България".

6. 29 юли 2022 г. – Интерконекторът  получава Акт 14. Кабинетът Петков  подготвя предаването на проекта  на служебното правителство с  ясни срокове за следващите  стъпки.

7. 2 август 2022 г. – Кабинетът Петков предава интерконектора на служебното правителство с 40 бара налягане в тръбите, като остават само довършителни работи по строежа. На следващия ден служебното правителство дава пресконфeренция, на която говори за хаос и разруха в енергетиката, който да се овладява с денонощен кризисен щаб. В името на националния интерес на България „Продължаваме промяната“ призовава проектът да не бъде изкуствено забавян.

8. Служебният кабинет продължава работа по проекта по стъпките, очертани от Промяната. На 28 септември обектът получава Акт 16, с което се потвърждават първоначалните планове за пускане на газовата връзка в експлоатация преди началото на отоплителния сезон. Интерконекторът се открива официално на 1 октомври. Максималният му капацитет обаче може да достигне и 5 млрд. куб. м на година благодарение на синергията със съществуващите и планираните терминали за втечнен газ в региона.

9. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева внася искане за поевтиняване на цената на газа за ноември месец 2022 г. с 30 %, което обосновава с факта, че от 1 октомври се очаква да заработи интерконекторът с Гърция, който ще доставя по-евтин азерски газ. Това е и основната причина този проект да е сред основните приоритети на правителството на Промяната.

За 10 години управлението на ГЕРБ не успя да довърши газовата връзка с Гърция. За сметка на това бързо и лесно бяха похарчени 3 милиарда лева за изграждане на Турски поток, от който до България не стига нито една молекула газ. С първите си стъпки Промяната показа, че ключовият проект за газова диверсификация на страната може да бъде докаран до финалната права само за 7 месеца.

На 2 октомври изборът е между това дали да се върнем назад към провалената политика на прехода, или да продължим заедно напред - с номер 9 - към променена България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
ПЛАТЕНА ПРО.СТИТУТКА преди 2 месеца
ПП......... РАЗРУШИХА ЕДИННА ДЪРЖАВА И НАРОД...... ЩЕЛИ ДА ЧЕГЪРТАТ 1 000 000 БЪЛГАРИ....
35
2
 
1
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
Този Кирил Петков вече ми е по-противен и от Бойко Борисов. Бойко поне си го знаехме, че си е див селянин. Ама този се оказа типичен, американски тарикат - зализан, заучени фрази, безкрайни лъжи и обещания, които изобщо няма намерение, а и знания, как да изпълни. Лакей отвсякъде.
34
1
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 2 месеца
Видяхте ли как Кирил Петков направи истинска диверсификация само за 7 месеца във властта, а мутрата Бойко не го направи за 12 години.
33
3
 
4
 
! Отговори
С ПП напред преди 2 месеца
Единственият незакърмен с руски рубли политик е Кирил Петков!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен - Тука трябва да пише, че е платена публикация, миcиpи и миcиpки! Мъжката мисирка (пуйка) се казва пуяк!
30
3
 
2
 
! Отговори
Платена реклама преди 2 месеца
на Пр0дажни П0дл0ги?!?Мижав интерес,баце! Последната изцепка на Гриндера в Босфор Тв на дебатите направо срина канадските измамници,дето щяха да чегъртат тиквата :)
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Построяването на Балкански поток е много далновидно решение в полза на България! Само невменяем може да твърди, че това е загуба за страната!
28
3
 
5
 
! Отговори
асдаа преди 2 месеца
КироТъпото май все още се взема на сериозно? И ПП и ГЕРБ - вън от управлението!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука трябва да пише, че е платена публикация, миcиpи и миcиpки!
26
2
 
6
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 месеца
Евала на Гълб Донев и правителството му, че успяха ПП да не излъжат пак, което е много трудно.
25
1
 
16
 
! Отговори
Не разбеах преди 2 месеца
Това рекламе ли е или просто си лъжат както о икновенно?
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че Бойко Борисов го построи, иначе щеше да въртят дупарите, вместо колелото..
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Газовата връзка тръгва преди отоплителния сезон" Това да се интерпретира, като "Отоплителният сезон се отменя". Така че този път може и да е казал истината.
22
10
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 2 месеца
Имат акъл. Не правят търгове, а договарят. Както Киро за нас, ама отказаха Радевите леки жени. Щом купуват два танкера на месец значи очакват да спре газа от Турски поток. А, ние ще стоим само с азерски газ защото друг няма да има. Престъпници. Рашките ще спрат и на смешниците Орбан и Вучич.
21
0
 
16
 
! Отговори
Туто преди 2 месеца
Как сами си пишат статии и после викат платена била, хахаххахаха. Няма по големи *** от вас. Видов ден идва. К о ч инат а се тресе
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
99% от проекта беше направен от ГЕРБ, 1% от служебното правителство на Гълъб Донев. От ПП 0.00 % по време на тяхното управление. И него казвам за да агитирам за ГЕРБ или някой друг, просто това са факти. Киро е безпрецедентен лъжец и инфантил, а Днес.бг паднаха много ниско с тази статия на която не си направиха труда да напишат "платена"
19
14
 
6
 
! Отговори
П П #9 преди 2 месеца
Още два дни и всичките платени боковисти към банкя да берете мушмули!
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, Киро тъпото какво въртеше преди няколко месеца, след като газа тръгва едва от утре?!?!? Или беше един евтин ПР...
17
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Приказката от сливи за смет стана - газ за гъзз...