Първа присъда за купуване на гласове, мъжът обещавал по 40 лв.

Плевенският съд му даде 8 месеца условно
Обновена: 1 окт 2022 19:08 | 1 окт 2022 19:02, Анисия Иванова
30
Първа присъда за купуване на гласове, мъжът обещавал по 40 лв.
Снимка: БГНЕС

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори. Мъжът е получил 8 месеца условно с три години изпитателен срок, след като плевенският съд одобри споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му.

Това е показател за добрата координация в работата на разследващите органи, прокуратурата и съда в защита на политическите права на българските граждани. До осъдителната присъда на 57-годишния се стигна след полицейски действия в рамките на специализирана операция, проведена вчера на територията на община Долна Митрополия.

Служители от РУ Долна Митрополия и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен извършиха множество процесуално – следствени действия - претърсвания, изземвания, обиски и разпити на свидетели. По реда на чл. 83 от ЗМВР в село Ставерци бе проверен личният автомобил „Ленд Ровър“ на 57-годишния, където бе открита тетрадка, формат А4, с ръкописно изписани на 17 страници лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия.

Събрани бяха доказателства, че на конкретна дата и място в града, той е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 /четиридесет/ лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

Първоначално беше задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Той бе привлечен като обвиняем по чл. 167 от НК, разпитан и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен. Мъжът е направил самопризнания.

Днес РС Плевен одобри споразумение между Районна прокуратура – Плевен и защитата му и е наложено наказание 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Освен това той е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Тълпите недоумяват, - щом се купуват гласове, значи има броене?! А защо властите пробутват това, след като власта е непревзимаема? От вътрешно мафийни борби - кой има повече право да краде.
18
2
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 1 година
ПП и Герб са съмнително близки. На Венко Сабрутев, жена му е назначена от ГЕРБ преди 4 години когато бяха на власт, за зам. финансов директор на Български Енергиен Холдинг , холдингът който държи енергетиката... Та този същия Венко си е част от ГЕРБ и ДПС , а Кирчо ще ни залъгва , че нямало да работи с ГЕРБ . Мислят ни за балъци...
17
0
 
4
 
! Отговори
неподкупен преди 1 година
Слабо плаща!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой никога не ми е предлагал пари. Нямам късмет.
15
1
 
6
 
! Отговори
Г557дт преди 1 година
Идете да гласувате, за да не ви управляват турците!
14
1
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Защо условна присъда? Хвърлете го 1 година в затвора и му треснете една глоба от 10 000 лв., да видим други дали ще посмеят да разиграват съдбата на България за пачка банкноти.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съседите си увеличиха броя на секциите и дори без да знаят български ще ходят да гласуват. Тук нашите ги мързи да отидат до урните и като не харесват никого, да щракнат квадратчето "за никого", но за философства са първи. Нали трябва мераклиите за власт да разберат, че не са достойни за одобрение.
12
1
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Абе джурналисти, статията ви е безполезна като кубче лед на борда на Титаник днес! Кажете партията бе *** безполезни! Партията кажете, всичко останало е като между ушното ви пространство, просто въздушно течение! Нали е осъден, какво има да криете партията или и на вас ви е платил същият партиен лидер? Никому непотребни ***!
11
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Коя е тази ОПРЕДЕЛЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ???
10
3
 
4
 
! Отговори
Всичко е нагласено! преди 1 година
Прав е 9, че всичко е нагласено! Наетите фирми от ЦИК, свързани с определени, известни партии ще нагласят резултатите и 300 хиляди гласа машинно ще сменят вота си!ПО ТАЗИ ПРИЧИНА АПЕЛИРАМ ПАРТИИТЕ, УЧАСТВАЩИ ВЪВ ВОТА ТВЪРДО ДА СЛЕДЯТ ДАЛИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕБРОЕНИТЕ ХАРТИЕНИ ОТРЯЗЪЦИ ОТГОВАРЯТ НА ТЕЗИ В МАШИННИЯ ПРОТОКОЛ И В ОБОБЩЕНИТЕ СМЕТКИ НА РИК!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
добре де преди 1 година
а партията коя е ?
8
3
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Щом искаш да те управлява Ердоган,недей да гласуваш.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божеее,тоя бил обещал 40 лв!А тези,които са раздали по стотачка на цели махали?Тях какво ще ги правите.Самите роми си признават,че получават пари без притеснение,но не виждам как ще ги осъдят всичките.По-скоро никой няма да бъде осъден.
6
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз утре няма да ида да гласувам. И с моя и без моя глас - то всичко е нагласено.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там са почти ГЕРБАДЖИИ.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браво на мвр че не го разпитаха за коя партия работи!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така трябва.. От мвр обявиха новите тарифи и те започват от 50+...
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за коя партия?... Лидера на партията защо не е арестуван?...
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така му се пада на този. Много алчен бе. Дали му по двеста лева за осигурен глас,а плаща на хората по четиридесет.