Ще оставят ли партиите Радев да вади "горещите кестени" от огъня?

Имаме гадна ситуация в страната, на фона на гадната ситуация отвън
Обновена: 7 окт 2022 10:03 | 7 окт 2022 10:03, Росен Стойчев
77
Ще оставят ли партиите Радев да вади "горещите кестени" от огъня?
Снимка: БГНЕС

Три дни след като ГЕРБ обявиха, че създават контактна група за преговори за кабинет, се очаква отговор на „Продължаваме промяната”. Същевременно президентът Румен Радев призова партиите да поемат отговорност.

„Не мисля, че някоя от водещите партии се натиска да прави правителство в момента”, коментира пред Нова социологът от „Галъп” Първан Симеонов.

„Партиите ще оставят Радев да вади кестените от огъня. И ще му кажат: „Ти преяждаш с власт””, заяви социологът. „Имаме гадна ситуация в страната, на фона на гадната ситуация отвън.

Още по темата
Имаме гласоподаватели, които не искат да гласуват, и политици, които не искат да управляват. Партиите играят играта – кой да е най-малко виновен за евентуалните нови избори”, коментира още Първан Симеонов. „Ако направят правителство пътьом, ОК. Този мигач, който дава Христо Иванов към ГЕРБ, трябва много плавна крива да опише този завой, за да стане. Трябва да мине доста време и може би още едни избори, за да стане възможно това. А „Продължаваме промяната” трябва да откажат. Това е чудесно за тях. Виждате, че те не се разпаднаха на тези избори. Ако добре си играят картите, могат да излязат на по-добра позиция на следващи избори”, коментира Симеонов. Данните от екзит пола сочат, че мнозинството избиратели искат правителство.

Според Асен Агов има няколко пречки.

„Президентът генерализира. ДБ и ПП имат ясни цели. Тоест това е заявка за управление. Само че нямат числото, защото не са се справили на изборите като хората", коментира Асен Агов.

„Виждам истински цугцванг, което е термин от шаха, при който нямаш полезен ход, но си длъжен да местиш”, коментира Ивайло Нойзи Цветков. „Имаме обединение срещу Борисов, имаме разговори за експертно правителство. Ако не направят правителство, идват нови избори”, коментира Ивайло Цветков.

„Кампанията беше свирепа. Но забравихме, че преди това имаше нещо друго – ГЕРБ, ДПС и ИТН свалиха правителството на ПП”, коментира Йово Николов. „С ДБ има натрупвания във времето. През 2016 г. Христо Иванов беше министър в правителството на Борисов. Именно ГЕРБ и ДПС провалиха неговата съдебна реформа, след което той си подаде оставката. Този факт – участието на „Да, България” в правителството на Борисов, беше силно експлоатиран и в продължение на 4 години Иванов беше силно атакуван, че е провалил съдебната реформа. Тези натрупвания във времето са пречка. Когато Борисов предлага на ДБ и ПП съдружие – тези натрупвания не позволяват стъпки към разбирателство. Смятам, че вървим към нови избори”, заяви Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
10
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ГЕРБ трябва да вземе мандата, да предложи експертно правителство и тези партии, които не го подкрепят в тази криза, нека да поемат отговорността и на следващите избори да бъдат изритани от парламента, както ИТН! Всичко друго е ала-бала
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко разду службите и бройката в държавният сектор , от 340 000 / 2009г. , / до 650 000 човека 2021г. , за да си осигури ПЛАТЕН ЕЛЕКТОРАТ + ФАКУЛТЕТО !Сега нека да ''управлява'' САМО С ТЯХ !
40
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младо комунистите от ПП и ДБ могат да се коалират само с партията-майка БКП. Сега им берем гайлето, защото 89-та не ги изтрепахме мръсните комунисти.
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце нещо е изнервен , ЩО ЛИ ?А държавният апарат да се стяга , за УВОЛНЕНИЯ , от ПП , стига им ЛУКС , без да работят , накрая на месеца , хоп ---4 хилки !
38
3
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нищо няма да вади радев тои е втори мандат и след това щастлив пенсионер не сезанимавал с политика през живота си така че никакви очаквания герб 12 годинистигат пп- аморални хора вън от политиката дпс както винаги ще раздава порциитезащото не се забрани гласуването на турски граждани останалите изобщо незаслужават внимание избори 2023 г
37
2
 
6
 
! Отговори
Герб-жени преди 1 година
Нежеланието да се рискува и да се състави правителство е страхливост, пресметнатия риск е смелост.
36
7
 
3
 
! Отговори
бибо преди 1 година
Дам славито прецака нещата. Защото свалиха правителството и сега не са в парламента. Другите да се оправят!!!!!!!! Сега ревът че искат правителство герб като махнаха предното. Ами не няма да стане ......пак ше ходим на избори това е ......
35
4
 
16
 
! Отговори
Който юмрук преди 1 година
размахва - от юмрук пада. Който гроб копае други му - сам пада в него. и.т.н народни мъдрости полезни за Радев.
34
3
 
2
 
! Отговори
Ъх преди 1 година
Един *** си пише глупости за бензин през пост и си отговаря сам, и походи си организира и се надъхва. Спокойно бе нежен, инсулт ще получиш.
33
2
 
10
 
! Отговори
Х преди 1 година
Най-нормално е който ги е хвърлил в огъня той да ги вади, а това е именно Коремното.
32
3
 
8
 
! Отговори
Х преди 1 година
Най-нормално е който ги е хвърлил в огъня той да ги вади, а това е именно Коремното.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този сайт обича Бойко. На рождения му ден на 13-ти Юни имаше поне 5 статии срещу Трифонов.
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конструктивна опозиция се нарекоха, ами какво точно им е конструктивното като дори няма да отидат на преговори.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кой да управлява. Счупихме демокрацията и хората вече нямат доверие. Избирателната активност пада все повече и повече. Сега при 35% и само 10% от хората гласуват съзнателно (останалите са купени) това вече не е демокрация а е някаква пародия.
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетохме на няколко места, че утре се организира поход от София до Банкя за да се търси левчето за цената на бензина? От нашата бригада сме готови с 5 коли дайте местата на тръгване и часа?
27
9
 
8
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Уж избрахте тиквата че да направи 1,50 нафтата ама от понеделник като го избрахте пак взеха да я вдигат с по 2 Ст на ден!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно откъде се появиха близо половин милион гласа след като в България населението което може да гласува не малко над 5 милиона. Ч чужбина гласовете са 170 000. Излиза че имаме половин милион гласа които не се знае как са се появили. Това отговаря на въпроса как опрееделени партии получиха такъв процент. Едни за да си запазят положението , други за да прескочат бариерата с цел и трети дето не вършат работа да слязат под чертата.
25
2
 
10
 
! Отговори
гост преди 1 година
Въпросният ще си купи грипени и с това приключва. Кестените ще ги вади някой след него.
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През последните години толкова много омраза съм насъбрал към Борисов, че няма докъде!
23
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си ако тая лъжа за бензина я бяха изтърсили Кирил и Асен как денонощно телевизиите на ГЕРБ щяха само това да говорят. Сега " независимите" журналисти мълчат и все едно, че такава лъжа не е изричана.