Борисов: Няма стабилност без поемане на отговорност от първите две партии

Може да бъде поискана отсрочка за връчването на мандата
Обновена: 18 окт 2022 16:42 | 18 окт 2022 16:29, Нели Христова
323
Борисов: Няма стабилност без поемане на отговорност от първите две партии
Снимка: БГНЕС

Изборите минаха. За съжаление държавата, в лицето на политическите партии, продължава да се държи като в предизборна обстановка. Вече близо 20 дни, откакто завършиха изборите, всички партии продължават да обещават неща, които звучат добре, но знаят, че няма как да се случат. Защо толкова упорито бягат от разговорите по конкретните проблеми, търсейки обяснения? Това попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

"Ние предложихме контактна група, изхождайки че, освен линията по евроатлантизма, Плевнелиев е откривателят на Христо Иванов, на Асен Василев. Той пръв ги е поставил на най-високите постове в държавата. Тоест, на него не би трябвало да му откажат, като не са му отказали когато ги е канил за постове. Трябваше да стане една пресечна точка за разговори за реалностите в държавата, защото те продължават да ги изкривяват. Когато се поставя дума срещу дума, хората се объркват", обясни Борисов.

"Знам, че се чувствате победители, но в сегашната обстановка сами не сме в състояние да съставим правителство. Да, има краен вариант - на малцинството, и може би ще го направим ако се изчерпат всички други варианти, заради нашите избиратели, да видят, че има готовност и желание", заяви лидерът на ГЕРБ. "Това е целта на Асен Василев, защото знае какво е сътворил, знае в какво състояние са финансите на държавата."

Борисов каза още, че за пореден път България излиза на финансовите пазари, искайки 200 млн., а й дават 180 млн. "От 4,70 лихвата днес е 5,65. Това е катастрофа, колеги, това е на голяма скорост да летиш по надолнище. Затова те не искат да седнат на разговори."

"Две години не сме в управлението. Къде са им парите, къде им е брутният вътрешен продук? Те използват една и съща хватка, едни и същи глупости, за да избягат от разговор как може да се управлява. А то, при тези икономически параметри, само с национално съгласие можем да минем през зимата, през кризата", заяви Борисов.

"Ние в такава коалиция можем да влезем само с национално съгласие, за да се търси конституционно мнозинство за да се излезе от кризата", категоричен бе бившият премиер. "Отричайки възможността за какъвто и да е диалог, дори за среща на контактните групи, няма смисъл да се говори за първи, втори и трети мандат. Това не е честно към народа. Не е честно да се губи време ние да правим правителство на малцинството, което няма да бъде подкрепено. След това втората партия да прави правителство, което също, видно, няма да бъде подкрепено и след това да се залъгваме с евентуален трети мандат. Без първите две партии да поемат някаква отговорност, няма как да има стабилност."

Борисов заяви, че може да се поиска отсрочка за връчването на мандата от президента Радев, за да могат депутатите от ГЕРБ да договорят възможности за съгласие. "То може да бъде без нито един депутат, само експерти или с водещите лидери на партиите."

"Само тогава има смисъл. Иначе вместо да се продължава с тази агония, да отиваме на избори. Ние да обясняваме на нашите избиратели, че ако нямаме по-високи резултати, такова ще е положението, те да обясняват на техните, а държавата да продължава да живее в хаос. Ние не искаме това и заради това правим всички тези жестове. Ананиев така му дошло да каже днес, че ще подкрепим правителство на ПП. Попитах го, представяш ли си правителство с вътрешен министър Рашков ти да го подкрепяш?", каза още лидерът на ГЕРБ.

"България изглежда неуправляваема с тази партийна система", такат той коментира изказването на Кирил Ананиев, който заяви, че партията може да подкрепи правителство на "Продължаваме промяната", но няма да участва в него. Борисов призова депутатите си да с и мерят приказките.

"Те се самосвалиха. Слави Трифонов, Гроздан Караджов, всички останали им говориха всеки ден за корупция. Те нямаше как да ги сменят", заяви той.

"Заради тези, които харесват ПП, се опитваме да намерим компромисно решение - като няма пари, какви политики ще правят. Вчера добронамерено отидохме на среща с БСП и само слушахме какво ще се дава безплано. Сега е модерно ЕК да ограничава тока, газа, потреблението. Представете си в този момент на ограничение, ние да започнем да разхищаваме? Не е правилно. Следим тези разговори и го правим заради хората и всеки, който чака решение от политическите партии", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Била корупцията разделителната линия. Ние две години чакаме да видим едно нещо, направено по-добре от нас. То го няма. Само откриват това, което ние сме построили", каза още Борисов.

"Тактиката на Асен Василев е: "ГЕРБ ни свали". Не, Слави Трифонов ви свали! Грождан Караджов ви свали, като ви посочи откъде крадете!", възкликна Борисов.

"Българите докрая не успяха да разберат какво са причинил на държавата тези хора. Заради това разговорите трябва да минат през финансите", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
Тикво, ти заедно с чалгаджиите, рубладжиите и турците, командвани от Радев и Митрофанова свалихте правителството. Хайде сега, управлявай с тях да ви видим!
262
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оди си гледай внуците, стига си бил якички на Плевнята, стига си трил коментарите, на мразещите ви!!
261
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От днес се започва вече явната коалиция между герб и дпс, досега бяха в сянка, но след като днес изберат човека на герб, следва и да си направят правителство.
260
2
 
7
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Бягай, бе, м.у.т.р.о
259
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Бойче....Ами тебе кой те постави за глав.Секретар на МВР бре...Разбирам сега , че както съветваш , не може да откажеш на тия които те поставиха тогава и те поставиха и на кметски стол има министър председател.Не им отказваш.Птедаността е от важно значение.Предан си и ти на тия които те вкараха във властта.А кога Требе да си предан на страната и народа не казваш.Туй е на последно място.Преди всичко а твоите покровители.Зс туй народа я забатачи до там.Че стана най бедния в ЕС.А ти редиш шкафче
258
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Докога ще ни занимавате с багдатските крадци,които отдавна трябваше да са по затворите?
257
2
 
10
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Уж спечелиха, пък се оказва че могат само с интриги да свалят правителства. Не им се получават нещата за втори път вече - луд е тоя дето гласува за тях, едва ли ще могат да уредят бонуси без да са във властта.
256
1
 
11
 
! Отговори
До политиците ! преди 1 година
Българите няма да участват във война, ако конфликтът се разшири ! Българите ще емигрират във всички посоки, както направиха руснаците ! Ще си останете в Народното Събрание да си приказвате на воля и от сърце ! САМИ !
255
1
 
10
 
! Отговори
Здрасти Вова преди 1 година
Бойка и Ваньо на пангара, смажете добре с лой въжето..
254
2
 
9
 
! Отговори
На боко шланга преди 1 година
5 минутката отмина отдавна.
253
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧУХ ГО ТОЗИ ЖАЛЪК ОТВРАТИТЕЛЕН ШУТ ПО ЕДНО ГЕРБАДЖИЙСКО РАДИО!... НО ПАСАРАН БУДА, ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ПРОМЯНАТА ЗА НУЛЕВА КОРУПЦИЯ И НИЩО НЯМА ДА НИ СПРЕ!!!
252
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ***, та нали от теб и от крадливото ти управление 12г.сме в това положение ! Най-бедни и с най-ниски доходи в ЕС ! Милиарди окрадохте ти и шайката ти! И за това е доказателство 12г. мизерия и бедност на народа ни!
251
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебел , тлъст , лъжец , български вариант! Ако не беше трагично , щеше да е доста комично! Бай *** , кокала не пуска , още му се иска да се отърка в парата! Ако се махнеш , ама за винаги БГ ще се изправи и ще има най-после ръст и на заплати и пенсии! Бедни сме от теб крадлив *** !
250
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Лойко хвърли ямурлука облече костюма ,и стана баш европеец и евроатлантик.
249
3
 
6
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Боце требва ли да ти обяснявам как след Сифоняяяя ама много не съм в настроение за глупости и курвенскииии номера. Да не кажеш че не съм те предупредил!
248
4
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Боце трета ли да ти обяснявам как след Сифоняяяя ама много не съм в настроение за глупости и курвенскииии номера. Да не кажеш че не съм те предупредил!
247
3
 
3
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Не случайно му викат Сифоня да знаеш - ква и вода да фрълиш (казано по врачански нема му навредиш ще иде у канала) , затова и повлича у канала всички и той некак си преводно псевдоинтелектуално изглежда ни лук ял ни мирисал и като вида фекалии дето не искат да потънат плува отгоре. Затова с греблото по главата и потъва бърже бърже ....
246
3
 
7
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
До 266: мустаци, но по мъжествени от кадъната ви която за 4-ти път се кандидатира от 20 района, избират я в 2 и бяга като кадъна от африканец. Къде ви е страхливата, беззъба, стара комунистическа баба бойка Кадънова? Под полата на коя герберокадъна се скри този път? За какво въобще гласувате за нея като знаете предварително, че пак ще избяга в харема на Ердоган? От 20 години се кандидатира и има по малко дни в парламента от Делян Пеевски.
245
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Макар и непопулярно Боце едно от ненарушимите човешки права е правото на свободна творческа изява ... Това едно... Другият въпрос е за същността на тази творческа изява - провокативна, скандална, чисто антропоморфологична, тя трябва да каже нещо на публиката тази изява ...нещо дето е е адекватно тук и сега ...
244
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко, махни се от ГЕРБ и сложи Делян и ГЕРБ ще управлява, гарантирам ти го! Докато си там, трудно ще върви управлението и няма да управлявате.