Бойко Борисов: Катастрофата на пролет може да е огромна

ОТ ГЕРБ искат контактни групи с президента
Обновена: 22 окт 2022 16:06 | 22 окт 2022 15:15, Нели Христова
198
Бойко Борисов: Катастрофата на пролет може да е огромна
Снимка: БГНЕС

Случи се нещо нормално за парламентарната демокрация - най-възрастният от най-голямата парламентарна група е председател. Нищо толкова не се е случило. Така коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изборът на Вежди Рашидов за председател на НС на брифинг в центарала на партията.

"Върнахме се към едни нормални отношения", допълни още той и добави, че докато депутатите са избирали председател на НС, министерството на финансите е излязло с 3 варианта на бюджет.

"Докато три дни избирахме председател на НС държавата фалира", заяви Кирил Ананиев. "Министерството на финансите представи проектобюджета си за 2023 г. с бюджетен дифицит от 6,6 на сто от БВП, което представлява над 11 млрд. лева, което означава, че с над 5 млрд. се влошава дефицита от 2022 г.. След това те искат та теглят нов дълг от 16 млрд. лева."

За Ананиев Асен Василев е най-слабият министър на финансите за последното десетилетие.

"В понеделник ГЕРБ ще внесе 7 антикризисни мерки в НС", заяви депутатът Делян Добрев. "Те няма да струват нито лев на държавния бюджет. В същото време вярваме, че ще подействат като Редбул върху икономиката на страната."

На свой ред Томислав Дончев каза, че ръководството на парламента е било необходимо "не да му се радваме, че го има, а за да може парламента да заработи".

Той заяви, че предстои избирането на парламентарни комисии. Дончев призова да погледнем и към възможностите, а не само към кризите. „Описват куп рискове, които стоят пред нас. Ние трябва да погледнем и към възможностите. Една от малкото възможности, които съществуват пред България през следващите години е адекватно да използва наличното европейско финансиране от над 50 млрд. лева“, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

Той изрази съжаление, че от началото на тази година до август „нещата са в тотален застой“.

„По тази причина ние сме разработили и внасяме в НС проект на решение задължаваме служебното правителство във възможно най-кратки срокове да внесе в НС всички закони, необходими за изпълнение на етапните цели за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, за да може България да получи следващия транш финансиране, който е в размер на 1,5 млрд. лв.“, каза Дончев.

ГЕРБ ще настоява служебното правителство да предостави анализ от риска от загуба на средства по Националния план за възстановяване и устойчивост предвид голямото закъснение, както и мерки как това може да бъде преодоляно.

Парите по плана трябва да се влеят в модернизацията на икономиката.

„Каквото зависи от нашата ПГ ние ще го направим, въпреки че част от законите, които са поети като ангажимент, не са безспорни“, каза Дончев, имайки предвид прибързаната либерализация на пазара на битовите потребители на ток.

"Надявам се, без нападки, парламентарните групи да въвлекат в решаването на проблемите онези, които ги създават, защото на мен ми се подиграваха, че по народно казах "има мазнинка в държавата", бяхме оставили 14-15 млрд. в различни държавни сметки, а сега отиваме на първото заседание с 16 млрд. дълг. Вие видяхте - дори Германия не успя да изтегли 4 млрд. лева, даваха им 1 млрд. пазарите", каза още Бойко Борисов. "Рецесията е огромна, 0,1% е прогнозата на БНБ за БВП. 0,1% означава, че държавата е в застой."

"За тези две години упражнание българите получиха 16 млрд. нов дълг, 6,7% дефицит и огромни сметки за гориво, ток и хранителни продукти. С една дума - изборите минаха, но е много вероятно да се зададат втори", заяви лидерът на ГЕРБ и заръча да се направи контактна група с президента Радев.

"Ние трябва да се погрижим за пенсионерите, за армията и за битовия потребител и бизнеса. Това са първостепенните задачи, които трябва да се свършат в държава днес. По плана за възтановяване Пеканов поработи доста, но до колкото разбираме, не сме наясно отворен ли е още плана. И по начина, по който, заради Асен Василев последни го подадохме, означава, че последни ще получим пари. Което означава, че тези пари, които са записани като аванс в бюджета, може да не дойдат до декември, а дефицитът ще стане по-голям", обясни Борисов. 

"Надявам се колегите да не се чувстват толкова обидени, че са загубили изборите. В демокрацията това е естествено - след управление да губиш, защото хората искат нови и тови неща. Сега това, което са сътворили, бюджетните комисии да седнат и да го поправят заедно с нас. В противен случай катастрофата на пролет ще е огромна. Но, повтарям, трябва и с президента и със служебния премиер, да се проведат дискусии за числата, иначе с тях Еврозона няма да видим.  Политически Европа ни желае в Еврозоната, но ние трябва да покажем с бюджета, че ще овладеем инфлацията, дефицита и ще можем да рефинансираме изтегления досега дълг", допълни бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
12
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Бойко, яхвай белия кон и се връщай, че тия леви китки съсипаха държавата
163
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата катастрофа е заради 12-годишното управление на ГЕРБ.
162
6
 
21
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Плаши гаргите Борисов. Катастрофата е тук от 12 години и се казва Бойко.
161
0
 
13
 
! Отговори
ГЪРБ-СДС преди 1 година
Хаус в хауса!Изберете толупа да ви направи горивото под 2лв и тока без пари.ХАУСА ЩЕ Е ПО-УМЕРЕН ХА ХА ХА
160
2
 
16
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Важното за Борисов е шкафчето да е Пълно както трябва и да е на сигурно место-например Дубай.
159
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това е ваши лидер ,няма как да Ви харесват по света.Никой.Този е като Путин.Готов на всичко само да е на власт.
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой Ви каже че е гласувал за Бойко,Нинова ,Доган,Костадинов,Каракачанов,Джамбаски,Волен Сидеров,СлавимТрифонов,Доган,Карадая ,бягайте далеч от него. Или е крал или не е наред с главата си.При всички случаи бягайте на далеч.Аз го правя и съм щаслив човек.
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като го гледам този ,единственото което се сещам е че за него може да гласувачовек който има лична облага,човек зависим и човек който е заплашен.Друг вариянт няма.
156
4
 
6
 
! Отговори
Долу парламента преди 1 година
На който му е през лойковия за катастрофата. На другите двама неразделни феномени им е нужно само някой да им носи от евтините витамини, че да може единия да се хили само, а другия да цъкли погледа
155
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
169 Неможеш да зачеркнеш болшинството българи гласували за ГЕРБ, Лойко.
154
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниската избирателна активност и подправени машинен вот, доведоха ненормалницитеот ПорноПартията ПП и компания, на власт.. Тази сбирщина обърна държавата с краката нагоре, задължи я с непосилен дълг, разбира парламентаризма и наруши многократно конституцията на България.
153
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ще е когато във властта попаднат случайни хора, инсталирани там с помощта на Радев и САЩ. Некадърниците с дипломи, деца на комунисти, освен да пилеят държавни пари и да живеят в лукс, друго не знаят.
152
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛОЙКО,ВЗЕМАЙ СИ РАЗБОЙНИЦИТЕ И СЕ ОМИТАЙ
151
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах, този селяndur пак говори за външен дълг, и колко бил спестовен -- забрави за еврозоната, веднъж по-големият външен дълг да работи за България.
150
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах, този *** пак говори за външен дълг, и колко бил спестовен -- забрави за еврозоната, веднъж по-големият външен дълг да работи за България.
149
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбойническата партия герб трябва да напусне парламента.
148
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквун,отлавай към залеза
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам ще изчезнем като вид, много глупави хора, сами тикат към пропаста.
146
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на всички УМНИЦИ , дето го върнаха това крадливо същество и шайката му , пак на власт! Сега и вие ще духате супата, заедно с нас !
145
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не беше толкова пестелив , когато даде 4 милиарда за КТБ и 3 милиарда за тръбата на Путин? От 12 г. слушаме , че ако увеличиш пенсии и заплати , ще счупиш държава , карахте народа да стяга коланите , докато вие от ГЕРБ добре си ги отпуснахте!И сега се опитваш ,пак да ни пробутваш същата песен. Не ни пука от тъпана ви инфлация и ние искаме да живеем като БЕЛИ хора! Цял живот работим , като кучета , а все вие си живеете добре в лукс и охолство! Крадци!