Плевнелиев: Осъждаме идеята за промяна на модела, въвеждащ президентска република

Пресечни точки намерихме много, подчерта той след срещата с ДПС
24 окт 2022 15:01, Нели Христова
249
Плевнелиев: Осъждаме идеята за промяна на модела, въвеждащ президентска република
Снимка: БГНЕС

"Пресечни точки намерихме много. Виждаме много силна мотивация на евроатлантическите сили. Неслучайно от самото начало казахме, че ако има някакво мнозинство в този парламент, то може да бъде само евроатлантическо. Голяма част от политическите сили говориха за антикризисни мерки, антикризисно провителство, но ние считаме, че когато е тежко, само ценностите ще ни помогнат". Това заяви Росен Плевнелиев след срещата с ДПС в търсене на формула за съставяне на правителството в рамките на 48-ото НС

"Дълбоката вяра, че каквото и да се случи от тук нататък в нашата държава, то може да бъде разбрано от политиците чрез инструментите на евроатлантическата солидарност. За да има мир, стабилност, сигурност и стабилна икономика, решенията са там", подчерта президентът (2012-2017 г.).

"Ще продължаваме да отстояваме и да се борим за силна България в силен ЕС и НАТО", добави той. "Ние сме убедени, че има не само мнозинство, но и конституционно мнозинство за част от пресечните точки. Същевременно споделяме с обществото нашето огромно съжаление, че все още по-голяма част от въпросите, евроатлантическите сили са дълбоко разделени. Донякъде изкуствено, крайно противопоставени един срещу друг."

Плевнелиев представи проект на Декларация, която ще внесе в парламента, с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарната зала.

"Вътрешно политически действия: да се положат усилия партиите да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на лидерството и на диалога; действащ парламент и редовно правителство. Съзнаваме, че членството ни в ЕС не може да е удобно оправдание за национални провали. Ще положим усилия да приемем закони по ПВУ с цел ускоряване модернизацията. Ще подкрепим пълна борба с корупцията в работата на администрацията, и всички договори и тръжни процедури ще бъдат публични. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е прозрачност пред обществото. Обединяваме се за всеобхватна реформа в сектор правосъдие. Ще подкрепим правна реформа, като до 5 месеца организираме широко обсъждане, вкл. Венецианската комисия. До една година ще има съдебна реформа.

Осъждаме идеята за цялостна промяна на модела, въвеждащ президентска република. Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, както и членство в Шенген и ОИСР. Подкрепяме модернизация на армията; одобряваме втората част от покупката на Ф-16. Осъждаме агресията на Русия и незаконното анексиране на украински територии. Потвърждаваме подкрепата си за военна и друга помощ за Украйна.

Отчитаме необходимостта от засилване на сигурността в региона. Препотвърждаваме готовността на България да участва активно в следвоенното възстановяване на Украйна.

Апелираме към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии.

С почтено лидерство и конструктивен подход ще отговорим на очакванията на българските граждани", гласи още декларацията.

Целта на документа е да бъде основа за дебат и обмен на идеи и решения. С нея ще се надяваме да допринесем за формиране на правителство с който и да е мандат. Не раздаваме постове и не преговаряме за правителство. Искаме работещ парламент, каза още Плевнелиев.

Виждаме желание от партиите - донякъде под натиска на гражданите, да дадат всичко от себе си за правителство. Засега голяма част от партиите не са готови да влязат на нивото на лидерски срещи и дебат за това как да се поставят основите на едно стабилно правителство.

Някои наричат правителството антикризисно, но ние считаме, че в тази комбинация от дългосрочни кризи то ще бъде доста по-объркано. Ние разчитаме на евроатлантически ценности и основи, защото те са по-дълготрайни, добави Плевнелиев.

Соломон Паси заяви, че тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и на света, отново геополитиката е решаваща. По думите му всички, които искат да видят България по пътя, по който върви вече 33 години, трябва да се стремят към евроатлантическите ценности.

Бяхме свидетели на падение за българската демокрация - действащ министър-председател незаконно да арестува своя опонент. С оглед на желанието ни да има работеща държава и правителство, се обадих на ИК на ГЕРБ и предложих да направим тази контактна група, обясни Плевнелиев.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кои си ти бе мuжeTурка да осъждаш кавото и да било , и другия плазмодии и тои долни същества
116
6
 
2
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ.. преди 1 година
До ИВАН - NO PASARAN..!!.......ПУТИН И РАДЕВ - НА КОЛЕНЕ ПРЕД НАРОДА...!!!
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете на герберите, че ако махнат Бойко и сложат Делян, ще управляват! Това е! "Евроатлантическото", което ни съсипа икономически с милиарди загуби и ни срина проектите - български и европейски и икномиката, си го дръжте у вас си, не го щем!
114
1
 
22
 
! Отговори
Милко и Морко преди 1 година
Милко и Морко много са си повервАли откак Великия Банкянски Вожд ги назначи за главни талигаджийски мъници ...
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брус Уилис е отказан поканата на Соломончо за премиер дискретно с аргумента че си има работа в рекламата на енергийни напитки и не му се занимава със сок от кисело зеле , а Том Круз пък му е обяснил че "мисията" с оправията на България дори и той не би могъл да се справи - БАТАКА бил НЕпоправим !
112
1
 
22
 
! Отговори
Джипкин преди 1 година
Пълна трагедия, начело с техния вожд-бибиткин!
111
1
 
16
 
! Отговори
От Мултигруп с любов преди 1 година
Вие двамцата - Соломончо и Плевненчо - хубаво обсъждате модела за Президентска република ама сте с изтекъл срок на годност! И тиквунчо дето ви назначи вас заедно с Мултак на Републиката - Веждитчо - нестават така нещата. ГЕРБ е опасна мафиотска групирвка в България и народа трябва да се оттърве от нея!
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Чехъла го осъжда, значи е верния път.
109
1
 
16
 
! Отговори
Християнин преди 1 година
Българомохамеданин и еврен са намерили много пресечни точки с мюсулманите от ДПС. Интересното е, дали имат пресечни точки и с българите християни. Имат думата главния мюфтия, шефа на синода и на българската православна църква.
108
1
 
28
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
ЕС ни направи най-бедните в Европа, а НАТО ни остави без армия!!! Къде виждат ценности двата опосума???
107
0
 
15
 
! Отговори
Жоро Игнатов преди 1 година
Синът на една от тези емотикони каза, че всяко българско християнче трябва да се обяви враг на страната. Познайте на кой е синчето.
106
0
 
22
 
! Отговори
ОХ...не стават тия преди 1 година
Г-н Плевнелиев нещо не е разбрал:Осъждаме идеята за цялостна промяна на модела, въвеждащ президентска република.Това кой ви е казал, че е ваша работа-народът ги решава тези неща.Вие с Паси като какви се явявате?-посредници в преговори или политически фактор?Клишета и декларации. Високомерни при това.Плевнелиев представи проект на Декларация - абе ти в час ли си бе!?Декларация за обсъждане - какво ще ти обсъждат декларациата? Къде е програмата, която трябваше да изкопчите от тях???
105
0
 
12
 
! Отговори
Моряка преди 1 година
Лика прилика- наглец и ***.Може и обратното.***,сър!
104
3
 
9
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
До ВЪЗРАЖДАНЕ..ЧИСТА И СВЯТА (ПРЕЗИДЕНТСКА) РЕПУБЛИКА!
103
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако "евроатлантическо" е , да ти съсипят проекта АЕЦ Белене и ЮП, в който си вложил маса средства, пари, време и понесохме милиарди загуби , си го дръжте у дома си туй "евроатлантическо" деструктивно нещо и не го пускайте да се разхожда из държавата ни!
102
1
 
24
 
! Отговори
Темидо преди 1 година
А трябва съда да осъди теб на 2-3 доживотни и конфискация на всичко!
101
2
 
16
 
! Отговори
Моряка преди 1 година
Дри............лювци.
100
3
 
11
 
! Отговори
българин преди 1 година
Льольовци,приключихте.Няма с кой повече да се преговаря.Ще върнете мандата.ПП с коалицията ще бъде на власт,и ареста на батдадския крадиц,ще стане завчас.Няма отърване банкянски шебек.Справедливостта ще възтържествува.Има да отговаряш за откраднати милиарди лева народна пара.
99
13
 
3
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ.. преди 1 година
ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА...!!!........... ПУТИН И РАДЕВ - НА КОЛЕНЕ ПРЕД НАРОДА...!!!
98
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно много са го закъсали американците с персонала в България щом опряха до тези двамата да правяг правигелство.